במופע מיוחד לזכרו של נתן זך, ישלבו כוחות מיטב האומנים הישראלים שהכירו את המשורר הישראלי, עבדו איתו וקיבלו ממנו השראה - ובהם אסף אמדורסקי, נורית גלרון, קרולינה, יוני רכטר, שלום חנוך, ריקי גל ושלומי שבן. לקראת המאורע, כמה מהם כתבו על מי שהיה עבורם.

נורית גלרון

"נתן זך הוא המשורר הנערץ עליי. המפגש הראשון בינינו היה בערב מחווה של גלי צה"ל ב-1980 לכבוד צאת ספרו "צפונית-מזרחית" וחזרתו משהות ארוכה בלונדון. כבר באותו שבוע נבט 'עץ השדה' שלנו, אלבום שכולו משיריו. הייתה לו יכולת נדירה להיכנס לנפש האדם - לפחדיו, חולשותיו, אהבותיו ותשוקותיו".

"במופע אני אבצע את 'כשצלצלצת רעד קולך'. שיר על סוף, על פרידה, ועל ההכרה באי-היכולת למנוע אותה, וכן אבצע את 'כולנו זקוקים לחסד', 'שיר אהבה', ו'ואז בא לנו' המופלא, על זוגיות מתפוררת שמתוארת בכזאת ישירות, כאב והשלמה".

מה הלוז – 22.2 - הופעות- זאפה- נורית גלרון (צילום: אילן בשור)
נורית גלרון תשתתף במופע | צילום: אילן בשור

יוני רכטר

"התוודעתי לשירתו של נתן זך בנעוריי. אני זוכר את הקול החדש והמקורי של השירה הישראלית בשנות ה-60, שאותו הוביל זך. בסוף שנות ה-70 הקליטה נורית גלרון אלבום שכולו טקסטים של זך, ואני הלחנתי והפקתי שניים מהם. כך פגשתי בו לראשונה. לאחרונה, הלחנתי והקלטתי את השיר 'רגע אחד שקט בבקשה', שאותו אבצע בערב שיועלה בהיכל התרבות".

"הטקסט בשיר, כמו ברבים משיריו של זך, נוגע בכמה נושאים בדרך ישירה וגם רבת-פנים ומתוחכמת. למרות הכאב, יש בו גם נחמה. בתקופתנו הרועשת כל-כך, יש כוח רב בבקשתו של היחיד הפותחת את השיר: 'רגע אחד שקט בבקשה, אנא, אני רוצה לומר דבר מה'".

ריקי גל

"על נתן זך שמעתי עוד בשנותיי בקיבוץ, בשיעורי ספרות עברית. רק כשהתחלתי לעבוד עם מתי כספי, שכבר הלחין כמה משיריו של זך, התוודעתי למשורר המיוחד ששיריו מלווים אותי כשלושים שנה ולא מפסיקים לרתק ולעורר שאלות על מהותם".

"לא פעם פגשתי אותו בבתי קפה בתל אביב כדי לקבל עוד מיבולו. החזות המיוחדת וטון דיבורו הייקי, השרו עליי יראת כבוד ותודה לאיש הזה. בערב המחווה לזכרו, אבצע את שלושת השירים שהקלטתי באלבומי הראשון: 'ליל שרב', 'לא' ו'הנה פתחתי חלון'".

הזמרת ריקי גל -נערת רוק בת 70 (צילום: N12)
"השירים של זך לא מפסיקים לרתק אותי". ריקי גל | צילום: N12

שלומי שבן

"לפני כעשר שנים קיבלתי במתנה את 'שירים שונים' של נתן זך. פתחתי את הספר והתחלתי להלחין תוך כדי קריאה, בלי לנסות להבין, רק לעקוב אחרי המוזיקה של השירים ואחרי המסתורין שאפף אותם. לאט לאט התגלתה מתוכם דמות של משורר שמתחיל להרגיש את גילו מתקדם ואת כוחו הולך ואוזל. ניגנתי את השירים הללו לעצמי לאורך השנים, ואני מאוד מתרגש לבצע אחד מהם, לצד שירים מוכרים יותר בערב המיוחד הזה".

שלומי שבן, "בלי דרמה" (צילום: יובל אראל)
שלומי שבן | צילום: יובל אראל

כנסיית השכל

"במופע נבצע שני שירים - 'כשבדידות אינה פחד', שיר שהלחנו לאלבום 'קח שירים' שיצא ב-1995. השיר הזה של זך מדבר על מלאכת כתיבת שיר, וזה כתוב בצורה בהירה ומאוד סוערת, וכך בהתאם המוזיקה שהלחנו. בזמנו נתן זך גר מעליי ברחוב ישראליס בתל אביב, ועליתי אליו להשמיע לו את השיר. הוא היה מאוד נדיב ואהב את התוצאה".

"השיר השני הוא 'שיר לאוהבים הנבונים', שאותו שרה במקור חוה אלברשטיין. גם כאן מדובר בטקסט רגיש ונבון שמזכיר שאנסון צרפתי. לקחנו את זה למחוזות הרוק שלנו, ואנחנו נהנים מאוד לבצע אותו".

זך, חתן פרס ישראל ומהיוצרים החשובים והמשפיעים בתרבות הישראלית, הלך לעולמו בנובמבר 2020. הוא היה מהמעצבים הבולטים של השירה העברית החדשה, ואת רבים משיריו הלחינו במשך השנים יוצרים שונים. בין הביצועים שייקחו חלק במופע: "עץ השדה", "כשצלצלת רעד קולך", "עד מחר", "לא טוב היות האדם לבדו", "כולנו זקוקים לחסד", ו"הנה פתחתי חלון".

"מדובר במופע חד-פעמי שמאגד את היפים שבשיריו של נתן זך", אמרה מנכ"לית היכל התרבות תל אביב דלית קורל. "אנחנו גאים לקחת חלק בהפקה, במסגרת פסטיבל החורף של היכל התרבות. בואו להתרגש איתנו".

המופע "כמו עץ השדה" לזכר נתן זך ייערך ב-28.3 בהיכל התרבות תל אביב. כרטיסים