המחזה "הדרך" נכתב על ידי חתן פרס נובל לספרות וולה שוינקה, תורגם לראשונה לעברית וכעת מוצג על ידי "אנסמבל תיאטרון אפריקאי" על בימת התיאטרון הלאומי "הבימה". ולמרות כל אלה, מספרת יאפא שוסטר, מנהלת האנסמבל ובימאית המחזה: "להביא לקהל הישראלי יצירות מאפריקה זה קושי גדול".

"אנסמבל התיאטרון האפריקאי" היא עמותה שקיימת כבר 11 שנה. שוסטר הקימה אותה אחרי שפורק התיאטרון האתיופי הראשון בישראל "נטלה". "פעם ראשונה שזכינו בתקציב. מביך. כשאני מביאה יצירות מאפריקה לפרזנטציות נאמר לי מפורשות שאין להן מקום על במות ישראליות", מספרת הבמאית. "נתנו כל מיני סיבות למה לא נותנים לנו תקציב אבל אף אחד לא אומר את האמת. השנה הגעתי דרך עמותת 'איב' והפרזנטציה הייתה מעולה".

גם שחקנית האנסמבל עלמוורק איילה בתחושות דומות: "עצם העובדה שזה תיאטרון אפריקאי גורם לאנשים לא להתעניין", היא אומרת. "זה שאני שחורה, אתיופית, והמחזה הוא מניגריה או הדמות היא אתיופית לא אומר שהתוכן של המחזה לא טוב, אין הבדל".

אנסמבל התיאטרון האפריקאי (צילום: דניאל חנוך, יח"צ)
פעילות האנסמבל | צילום: דניאל חנוך, יח"צ

"הדרך" מספר על איש כנסייה, הפרופסור, שנזרק ממנה בגלל חשד לגניבה מהקופה הציבורית. הוא  מגיע לחצר האחורית, איפה שיושבים נהגי המשאיות ודרי הרחוב ומתייחס אליהם כקולוניאליסט - למרות שגרים שם אנשים הוא רואה את המקום כריק ומרגיש שהוא יכול להביא את הבשורה לאומללים. "המחזה הוא אפריקאי-ניגרי והמסר העיקרי שאנחנו רוצים להעביר הוא על ההישרדות המודרנית - כשצרכי הקיום היומיומי שלנו מתנגשים עם שאלות מוסר", מספרת איילה.

"בחרתי את המחזה כי הרגשתי שהמציאות שבה אני חיה כישראלית מחולקת לעולם מרכזי, מיינסטרימי, ולחצר האחורית של החיים", מסבירה שוסטר. "זה מצב שגם פוליטית וגם פואטית אני לא מוכנה לקבל. ראיתי את זה כאתגר להתמודד עם הפוליטיקה של מדינת ישראל בהקשרים של פלסטין, מבקשי המקלט, הקהילה של יוצאי אתיופיה כחצר האחורית של הקיום הלבן שלנו".

אנסמבל התיאטרון האפריקאי (צילום: דניאל חנוך, יח"צ)
המפגש עם חתן פרס נובל לספרות וולה שוינקה | צילום: דניאל חנוך, יח"צ

איילה הייתה ממקימי העמותה: "היינו חבורה של חברים שגרו בקטמונים - אחד כתב, אחד רקד, אחד רצה לביים ופנינו לעיריית ירושלים וביקשנו מישהו שיכוון אותנו". כך נעשה החיבור ליאפא: "אני איתה מאז 2013, היא לימדה אותי מה זה משחק, היא כמו אמא מאמצת בשבילי", מספרת השחקנית.

החיבור של עלמוורק לתפקידה בהצגה הוא אישי, היא עלתה לארץ בשנת 1998 כשהייתה בת 12. "כשעליתי לארץ הסתובבתי בין השכונות, עברתי דברים. כשיאפא הציעה לי להיות שחקנית ולשחק חסרת דיור הרגשתי בבית". מלבדה שותפים באנסמבל שחקנים רבים נוספים: "אני אתיופית, יש שחקן מגאנה, אחד ערבי ועוד. מבחינתנו לא משנה מאיפה אתה ואיזה דעות יש לך ובמה אתה מאמין, על הבמה אנחנו שחקנים".

המחזה "הדרך" יעלה לראשונה בתיאטרון "הבימה" ב-16 בינואר וצפוי לרוץ לאורך השנה.