הפרויקט "עושים סצנה", מנסה להביא את התיאטרון לקהילות חדשות שבהן המושג הזה הזה לא מהווה חלק מהיום יום. כך הוא מפגיש בין נוער בסיכון, בעיקר מהחברה הערבית, ובין עולם התיאטרון - כשלחלקם זה המפגש הראשון אי פעם. השחקן סהל אל דבסאן ("כבודו", "סופת חול" ומייסד התיאטרון הבדואי ברהט "אלמהבאש") מדריך במיזם נערים מהנגב ומספר איך הופכים את התיאטרון לכלי לימוד: "אנחנו מעבירים סצנות שהם מביאים ולא אנחנו מכתיבים סצנות, אנחנו רוצים שהם יעבירו את מה שהם מכירים. הם מביאים סיפורים מאוד אמיצים שקורים אצלם בבית, ברחוב או בשכונה".

הסיפורים שמגיעים לסדנה הם לא פשוטים, משתף סהל, אך הצגה שלהם מאפשרת לנוער להסתכל עליהם מזווית אחרת. "לדוגמא ילד הביא סיפור על אבא שמרביץ לאמא מול הילדים והילד ניסה להתערב כדי להגן על אמא שלו וקיבל סטירה. כשמביאים את הסיפור ומעלים את הסצנה, והילד שמשחק את האבא מגיע לשלב שהוא צריך להרביץ לאמא הוא עוצר כי הוא נזכר באמא שלו, הוא לא יכול לעשות את זה גם כתרגיל משחקי. זה ריגש שאותי מאוד".

סהל אל דבסאן, פרויקט "עושים סצנה" (צילום: אלבום פרטי)
סהל אל דבסאן | צילום: אלבום פרטי

"הילדים מביאים למפגשים את הסצנות של החיים שלהם, אתה רואה והלב שלך נשבר כי זה לא משחק, זה אמיתי. הילד משחק את החיים שלו - מה שהוא רואה בבית, איך מתנהגים אליו ברחוב, הבריונות והאלימות עקב ההזנחה של ממשלות ישראל לדורותיהם. אנחנו מנסים לעזור להם להתנער מאלימות כדרך חיים", מספר סהל. 

הפרוייקט, בייסוד ארגון השחקנים שח"ם, רץ כבר שלוש שנים, כשכל סדנה נמשכת 10 מפגשים בסך הכל. כיום הם פועלים בכ-50 יישובים, 20 מהם יישובים ערביים בהם לקייה, מג'דל שמס, כפר כנא, זמר, טייבה, אל קאסום ועוד. "לא פשוט לגרום להם להיפתח ולדבר", מספר סהל על התהליך, "מושך אותם צעד אחרי צעד על מנת שהם ידברו מרצון, אנחנו לא כופים עליהם. חשוב שהם ירגישו בטוחים, בידיים טובות ושאנחנו באים לעזור להם ולשמוע אותם".

הפרוייקט ממומן על ידי מפעל הפיס, ומעבר לתרומה לילדים הוא תורם גם למי שמעבירים אותו. "הוא נותן עבודה לשחקנים וליוצרים. אנחנו עובדים בדבר שמעניין אותנו ועוד עם ילדים שמגיעים מחברה מוחלשת שזה מאוד מספק, והתמורה הכלכלית היא טובה". ובעיקר - הסיפורים נותנים לו השראה לכתוב: "התיאטרון הוא מראה של החברה, מעלה סוגייה ונותן לקהל לחשוב עליה. כשאני רואה בעיה כלל מגזרית אני עושה מחזה כדי להציף את הבעיה, ולא כדי לתת פיתרון. אולי בזכות זה מישהו יתעורר בממשלה ויטפל בבעיה".

פרוייקט "עושים סצנה" (צילום: אלבום פרטי)
מתוך הפרוייקט | צילום: אלבום פרטי

ועד שזה יקרה, סהל עושה כמיטב יכולתו לסייע ומחזורים שסיימו כבר מוכיחים שזה אפשרי: "תלמידים לשעבר מתכתבים איתי לפעמים. הם מספרים שהם קיבלו כלים שגרמו להם לחשוב אחרת וזה סימן שאנחנו עשינו משהו. אנחנו לא באים לשנות את העולם, אלא אנחנו במעט שיש לנו מנסים לעזור לילדים שצריכים, לכוון אותם דרך התיאטרון". 

עירית מהל, מנהלת שח"ם בקהילה: "אנחנו בשח"ם גאים להמשיך שנה אחר שנה בשיתוף פעולה עם מפעל הפיס בפרוייקט " עושים סצינה" – סדנאות תיאטרון בקהילה. במסגרת הפרוייקט מגיעים שחקנים ושחקניות חברי שח"ם לכל רחבי הארץ ולכל חלקי החברה הישראלית, לסדרה של מפגשי תיאטרון שמטרתם להעניק כלים ולהנגיש את עולם התיאטרון והמשחק. הפרוייקט מצליח ומעניק חוויה חיובית ומשמעותית למשתתפים ולא פחות מכך לשחקנים ולשחקניות".