"משבר האקלים הוא לא רק משבר פורמלי, מדעי, לפיו מערכת האקלים של כדור הארץ נמצאת בקריסה מוחלטת, אלא גם משבר זהות, משבר פוליטי, משבר פילוסופי. כיצד ניתן לכתוב ספרות באקלים אסוני, ליטרלי, שכזה? ומה תועיל כתיבה כזו? אלה שאלות שהספרות נתקלת בהן לא פעם בהקשרים מקומיים והיסטוריים, אבל נדמה שמעולם לא נתקלה בשאלה כזו לנוכח אסון כל כך קולוסאלי המתקרב אלינו בצעדי ענק, ויש האומרים, בצדק, שהוא כבר כאן".

במילים אלו פותח רון דהן את אנתולוגיית הסיפורים "אנטיקליימט" המאגדת בתוכה 16 סופרים וסופרים שניסו לנסח במילותיהם את משבר האקלים. הסיפורים נעים בין ההווה הקיים בצל המשבר ובין מציאות אפלה בעתיד בה הטבע שולט בנו. "לא כל הסיפורים עוסקים בעתיד, הרבה סיפורים עוסקים גם בהווה", אומר רון ופורט את התחומים השונים, "השפעת משבר האקלים על מערכות יחסים, הורות, רומנטיקה, כלכלה, חברה. אין בספר שאלה 'משבר האקלים בעד ונגד', יש משבר אקלים. ואם נמשיך ככה, ככה באמת ייראה העתיד".

הציטוט בכותרת נלקח מקטע בסיפורה של איריס רילוב, "ברקים", המספר על אישה שמתרגמת "ספר שעוסק בחשמל" המתאר איך יום אחד יקרוס החשמל ונישאר בלי כלום. כצעד מנע היא החלה לעבות לחות בחדר העבודה שלה, ועם המים הללו היא משקה עציצים, כדי שגם אם העולם יקרוס יישארו לה מים לשתייה, תה נענע וסלט. את שאר הסיפור תיאלצו לקרוא בעצמכם.

רון דהן (צילום: בר גורדון, יח"צ)
עורך הספר, רון דהן | צילום: בר גורדון, יח"צ

מדובר בספר העברי הראשון תחת הז'אנר של "ספרות אקלימית" (climate fiction). על העובדה הזו אומר רון: "אולי זה נכון, אבל לי זה פחות חשוב". הדבר המרכזי במבחינתו הוא שהסוגה כבר קיימת בחו"ל שנים ורק עכשיו הגיעה אלינו. "אנחנו נמצאים ערב ועידת האקלים העולמית , אתמול התפרסם דו"ח מבקר המדינה והוא היה מזעזע. זה כרגע הנושא הרלוונטי ביותר. בכל העולם פרצו שרפות, אנחנו בתהליך מואץ של מידבור, שטפונות, אסונות טבע כאלה ואחרים. האמת שהזמן להוציא את הספר הזה היה לפני עשור".

כהחלטה אידיאולוגית, אתר "עברית" מאפשר להוריד את הספר בחינם. הסופרים, הסופרות וגם רון עצמו עבדו בהתנדבות, כדי שכל מי שרוצה יוכל להנות ממנו. "המטרה לא הייתה לייצר מוצר שיימכר בחנויות" מסביר רון, "אלא משהו שיהיה זמין להורדה שכולם יוכלו לקרוא. זה חלק מהאמירה ומהאג'נדה, שלא יהיו תירוצים לא לקרוא". והתירוצים לא לקרוא הם רבים: "אני חושב שבגדול אקלים לא מעניין אנשים, כמו שעוולות אחרות לא מעניינות אנשים. טבעו של אדם להתרכז בדלת אמותיו וזה בסדר. יחד עם זאת יש פה עניין של הכרח - אקלים יהפוך תוך מספר שנים לעניין יומיומי".

עטיפת הספר "אנטיקליימט", עיצוב עטיפה: נטלי סמו דוראני
עטיפת הספר "אנטיקליימט", עיצוב עטיפה: נטלי סמו דוראני

אך לפני החשיבות ותחושת השליחות שבעשיית הספר, דהן טוען כי מדובר קודם כל בספרות טובה: "זה קודם כל פרויקט ספרותי, למרות שיש אלמנט פוליטי וחברתי נוכח. ולכן מי שיקרא קודם כל יסיק הנאה פשוטה מסיפורים טובים. מעבר לזה, קשה לי להגיד עם איזה תובנה אני רוצה שאנשים ייצאו מהספר כי התפקיד של ספרות הוא לא לנסח תובנה אלא לנסח את התקופה, כן הייתי מעוניין שאוכלוסייה גדולה יותר תהיה מודעת למשבר הזה ולתוצאות שלו בשאיפה שזה יעורר לבבות ומודעות, ואולי אפילו ייצר פעולה, קטנה ככל שתהיה".

הסיבה שמשכה את רון לערוך את "אנטיקליימט" היא אותה סיבה שמשכה אותו לעשות את "מתעוררים" - ההווה. "אני אדם של הזמן שלו, לטוב ולרע. אני חי פה בישראל 2021, אני מתבונן בדברים, אני מעורב כמה שאני יכול אז חשוב לי לכתוב על דברים שקורים עכשיו ולנסח את התקופה ואת הרעיונות של התקופה. מיניות, אלימות, משבר האקלים, הכל נרטיבים של התקופה ואני חלק מזה, אז מבחינתי זה ברור שאלה הנושאים שאני אתעסק בהם ואכתוב עליהם".

הסופרים והסופרות שתרמו לקובץ (לפי א"ב): אופיר טושה גפלה, איריס רילוב, אלעד זרט, טלי כהן צדק, יובל אלבשן, מאיה ערד, מאשה צור גלוזמן, נועה לוצקי, נטע חוטר, עדנה גורני, עיליי אשדות, ענת לב־אדלר, רחלי ריף, רפי טופז, שרי שביט, תמר וייס גבאי.