בזמן שרובנו נצא לבלות הערב בברים ומועדונים (לפי הנחיות התו הירוק), הישראלים דוברי הרוסית יעדיפו לקבל את 2022 בצורה קצת אחרת: ארוחה משפחתית מסביב לשולחן חג עמוס במאכלים שמתובלים במיונז, כשבטלוויזיה מוקרנים מופעים מוזיקליים בשפה הרוסית. כך חוגגים את הנובי גוד, ובעברית - השנה החדשה. 

השיא מגיע כמובן בחצות, אז משיקים כוסות שמפנייה וקוראים: "ס-נובם גודם!" (לחיי השנה החדשה). קצת כמו בסדר פסח, גם בנובי גוד יש מי שמתקשה לשרוד את כל הארוחה, כמו שמספרת אנה ארונוב: "השנה יש לי תינוק בן חצי שנה ואני נרדמת הכי מאוחר ב-20:30, אז לא נראה לי שאצליח לשרוד עד חצות. אבל בכל זאת אני נוסעת לאמא שלי לפתוח בקבוק שמפניה בערב לכבוד השנה החדשה, לאכול מאכלים של אמא ופעם בשנה לראות טלויזיה רוסית".

View this post on Instagram

A post shared by Anna Aronov (@aronovanna)

 

הנובי גוד הגיע לישראל בשנות ה-90' יחד עם העלייה הגדולה של היהודים מברית המועצות. מדובר בחג היחיד שנחגג במדינות דוברות הרוסית ולא היה קשור למפלגה הקומוניסטית, אלא ציין את ערכי המשפחה, כפי שמספר הזמר ארקדי דוכין: " זה חג של הומור והרבה שמחה. זה בפירוש חג של ילדים, כי זאת הזדמנות די נדירה למשפחה, שכל הזמן נאלצת לעבוד מאוד קשה ופחות לראות אחד את השני, ומדובר בתענוג שלא הולכים לעבודה – זו סיבה למסיבה לילד ואבא וכל המשפחה". 

מאריק ועד נטשה (צילום: מה הלוז, קשת12)
"הזדמנות לראות אחד את השני", ארקדי דוכין | צילום: מה הלוז, קשת12

 

בין הסממנים הבולטים של החג ניתן למנות את סבא כפור ונכדתו שלגייה שמניחים מתנות לילדים מתחת לעץ ירוק עד, וברוסית: יולקה. הדמיון בין המסורות של הנובי גוד לבין סנטה קלאוס ועץ חג המולד הנוצריים, יוצר לעיתים בלבול עבור חלק מהאוכלוסייה בישראל, ומידי שנה אף קמות מחאות נגד ציון החג ונגד הצבת עצי אשוח במרחב הציבורי. בפועל, המקור של שתי המסורות הללו מגיע מאגדות עם עתיקות מכל רחבי העולם.

עם זאת, שר התיירות מטעם מפלגת "יש עתיד" יואל רזבוזוב, החוגג גם הוא את החג, מדגיש החג חילוני לחלוטין ללא שום סממן דתי: "זה מטען תרבותי שלא קשור לדת כזאת או אחרת. אנחנו מרגישים שאנחנו צריכים להצטדק ולהסביר שזה לא נוצרי. זה משהו שאנחנו אוהבים וזה לא מפריע לאף אחד. בכל העולם חוגגים את השנה האזרחית החדשה".

השר יואל רזבוזוב חוגג נובי גוד (צילום: אלבום משפחתי)
השר ומשפחתו חוגגים | צילום: אלבום משפחתי

רזבוזוב מוסיף שהוא מקפיד לשמור גם על אחת המסורות הותיקות של הנובי גוד - צפייה בסרט הרוסי "צחוק הגורל" שהופק בשנות ה-70' ומאז משודר בכל ערב של השנה החדשה. "אנחנו כל שנה רואים, אשתי משתדלת לא לפספס, ואני צופה יחד איתה. זה נחמד, זה משהו שאנחנו מכירים מילדות". 

ועדיין, לא כל המסורות הצליחו לשרוד את העלייה ארצה, בין היתר בגלל שינוי האקלים הקיצוני מאירופה לישראל. כך למשל, רק בסוף דצמבר ניתן היה למצוא בברית המועצות פירות הדר שנחשבו לנדירים ולא היו בהישג ידם של התושבים, והם נחשבים לאחד הסמלים המרגשים של הנובי גוד. אך מנכ"לית תיאטרון גשר לנה קריידלין מסבירה כי כאן בישראל, פירות הדר הם עניין שבשגרה: "כשהגענו לפה לארץ היה קשה - אין שלג, ותפוזים וקלמנטינות זה לא משהו מיוחד - זה לא שיש ריח של תפוזים וכולם מתעלפים מרוב אושר. וגם אי אפשר לאכול פה כל כך הרבה מיונז, כי זה אוכל כבד בשביל מדינת ישראל!".

לנה קריידלין (צילום: דניאל קמינסקי, יח"צ)
"אי אפשר לאכול פה כל כך הרבה מיונז, אוכל כבד בשביל מדינת ישראל", קריידלין | צילום: דניאל קמינסקי, יח"צ

ואכן, במרוצת השנים החג עבר שינויים ברוח המקום והזמן. שליחת חדשות 12 לניו יורק, יונה לייבזון, מספרת כי ככל שהיא מתרחקת מהחיים בברית המועצות לשעבר ומהעלייה לישראל, כך הנובי גוד הופך למשמעותי יותר עבורה: "אחרי שנים של בושה וחוסר הבנה של הציבור, יש קבלה של הנובי גוד גם אצל ישראלי שאינם דוברי רוסית, והבנה של מה זו החגיגה האזרחית והנהדרת הזו. כשהייתי ילדה התביישתי כל כך ביולקה ובקישוטים, לא הייתי מוכנה שאף אחד מחברי ידע שיש לנו עץ בבית. היום אני מבקשת מההורים שלי תמונות של הקישוטים שיש להם 34 שנה, עוד מלפני שנולדתי, והגיעו איתנו מליטא לארץ". 

יונה לייבזון ואמה דיאנה חוגגות את השנה החדשה בוילנה, 1989 (צילום: אלבום משפחתי)
יונה לייבזון ואמה דיאנה חוגגות את השנה החדשה בוילנה, 1989 | צילום: אלבום משפחתי

"לכן השנה כמו כל שנה בשנים האחרונות אני רוצה לנצל את ההזדמנות כדי להודות לכל האנשים מאחורי יוזמת דור 1.5 והבריגדה התרבותית, שעשו מהפכה חברתית וקבלה של המסורת האזרחית המהממת שלנו ואיפשרו לכולנו לא רק להתגאות בחגיגות שלנו אלא גם לצרף את חברינו שאינם ממוצא רוסי ושמחים לחגוג איתנו את הנובי גוד".

וכך בערב הזה יתכנסו משפחות רבות ברחבי הארץ, כדי לחגוג את הנובי גוד ואת המשפחתיות שהוא מסמל, כמו שאומר ל-N12 המתעמל אלכס שטילוב: "בחג הזה יש אווירה קסומה. השנה אני בהתחלה אהיה קצת עם המשפחה ועם הילדים, עד כמה שהם יהיו ערים, ואחר כך חוגגים עם חברים". גם המתעמלת האמנותית ניקול זליקמן סיפרה ל-N12 שאת הערב היא תבלה בחגיגות בחיק המשפחה: "נובי גוד בשבילי זה סימן של דף חדש, סימן שאני מסכמת את השנה ולוקחת את התובנות לשנה הבאה, וכמידי שנה אחגוג אותו בבית עם המשפחה שלי".

ניקול זליקמן חוגגת נובי גוד (צילום: אלבום משפחתי)
המתעמלת ניקול זליקמן ליד העץ | צילום: אלבום משפחתי

גם בביתו של השחקן דין מירושניקוב כבר עומדת היולקה, ובסרטון מיוחד הוא מספר כי הוא מנצל את חגיגות הנובי גוד כדי להיזכר בשנות ילדותו: "אני זוכר את עצמי בתור ילד מחכה ליום הזה ובדך כלל כשהייתי מתעורר ליום הראשון של השנה החדשה, תמיד היה שלג בחוץ. כשאני יושב פה ליד העץ זה מזכיר לי את הילדות שלי, את המשפחתיות. בהזדמנות הזו אני רוצה לאחל שתהיה שנה טובה לכולנו וכמו שאומרים ברוסית – שנה טובה וגם מזל חדש!".

אז - סנובם גודם, שנה אזרחית חדשה טובה!