עולם התרבות חווה עליות וירידות, פתיחות וסגירות, מאז פרצה לחיינו מגפת הקורונה. עכשיו כשחנוכה מאחורינו ומופעי הילדים התקיימו כסדרם, נדמה שסוף-סוף השחקנים, הבמאים ואנשי הצוות יכולים לנשום לרווחה. אלא שיש מגזר אחד בתוך עולם התרבות שנשאר מאחור - תיאטראות הילדים. 

"תיאטרון השעה הישראלי", "אורנה פורת", "תיאטרון הקרון" ורבים אחרים מציגים באופן עצמאי, אך עיקר עבודתם היא דרך סל תרבות ארצי. מאחר וחל איסור על כינוס יותר מ-50 ילדים ללא תו ירוק בחדר סגור ו-100 באוויר הפתוח, ההצגות הגדולות שמתקיימות בהיכלי התרבות מנועות מלהופיע מאז מרץ 2020.

שבעת הגמדים ושלגיה (צילום: כפיר בולטין, תיאטרון אורנה פורת לילדים ונוער)
שלגיה ושבעת הגמדים, תיאטרון אורנה פורת, 2019 | צילום: כפיר בולטין, תיאטרון אורנה פורת לילדים ונוער

"המצב הוא מאוד פשוט - יש 5,000 אנשים שפשוט לא עובדים כבר יותר מ-700 ימים ואף אחד לא רואה ולא שומע", אומר מוטי חלימי, מנכ"ל "תיאטרון השעה הישראלי". "התיאטרון הציג 3,500 הצגות לפני הקורונה כ-3,400 מתוכן היו הצגות סל תרבות. היום אנחנו עומדים כמעט על 0 הצגות, 220 שחקנים ואף אחד מהם לא עובד". עוד מוסיף חלימי כי מצב השחקנים כבר בלתי אפשרי: "שחקנים פושטים יד. אי אפשר לשלם חשמל, מים, זה קורע את הלב".

מנכ"ל "תיאטרון אורנה פורת" דוד קיגלר מוסיף גם הוא: "היו לנו 0 הצגות ב-2021. יש לנו המון הצגות של 2-3 שחקנים שנכנסים לגנים או בתי ספר אבל זה לא מספיק ולא מספק עבודה לשחקנים בפועל. המסה הקריטית של האנשים היא באולמות הגדולים. תרבות זה מזון לנשמה ואנחנו רואים שהקהל צמא לזה - כשאנחנו פותחים הצגות הקהל מגיע".

"בארץ הפלאות" של תיאטרון השעה הישראלי  (צילום: תיאטרון השעה הישראלי )
תיאטרון השעה הישראלי | צילום: תיאטרון השעה הישראלי

השחקן בן אדם, שמדבר בשם כלל השחקנים, מספר על הפגיעה העמוקה במקצוע: "הפרנסה נפגעה והמון אנשים עוזבים את המקצוע או נכנסים למצב כלכלי רעוע. מעבר לפגיעה האישית שלנו יש גם פגיעה עמוקה בילדי ישראל - נחסכת מהם חווית תרבות גדולה של אולם מופעים. אני לא יודע איזה אדם הייתי אלמלא הייתי סופג תרבות בגיל הזה".

כעת יוצאים התיאטראות והשחקנים למאבק כשהדרישה היא אחת - פגישה עם שרת החינוך שאשא-ביטון, שתחת משרדה נמצא סל תרבות ארצי ועם שר הבריאות הורביץ, במטרה למצוא פיתרון. "יש החרגה לילדים במוזיאונים, הם יכולים להיכנס ללא תו ירוק", אדם נותן דוגמא. "יש הרבה פתרונות שאפשר למצוא, הבעיה שאנחנו מגזר שקל לצפצף עליו כי אנחנו קטנים. אני מדבר אלייך מדם ליבי, יש פתרונות פשוטים ומתעלמים מאיתנו".

מולאן אורנה פורת (צילום: כפיר בולטין )
מולאן בתיאטרון אורנה פורת | צילום: כפיר בולטין

חלימי מציע פיתרון אפילו יותר ספציפי: "אנחנו רוצים החרגה משעה 8 עד שעה 14, זמן הלימודים, שילדים יוכלו להיכנס להיכלים ללא תו ירוק". קיגלר מוסיף על דבריו: "אנחנו בשיחות מול משרד התרבות אבל זה עומד בפתחה של שרת החינוך ושר הבריאות ואנחנו צריכים את עזרתם. מי שמגיע להצגות הפרטיות זה ילדים שיש להם, מי שאין לו אמור לקבל דרך בית הספר וכרגע הוא לא מקבל".

חשוב לציין שכבר סוכם על מתווה חדש, לפיו 300 תלמידים יוכלו להיכנס יחד להיכל תרבות לצפות בהופעה, כמובן תוך שמירה על ריחוק ועטיית מסכות. עם גילוי וריאנט האומיקרון המתווה נגנז. "הם אומרים שהם תומכים בנו אבל הם לא מוכנים להעלות את זה על הכתב", מאשים אדם, וחלימי אומר: "שלחנו מכתס לכל גורם וגום, לכולם יש כוונות טובות והם אומרים שהם בעדנו, אבל אך אחד לא עושה כלום. אולי גם הם התעייפו".

הצגה, תיאטרון השעה הישראלי (צילום: עומר שטיין, תיאטרון השעה הישראלי)
השחקן בן אדם בתיאטרון השעה הישראלי | צילום: עומר שטיין, תיאטרון השעה הישראלי

מטעם משרד התרבות נמסר: "המשרד פועל ללא לאות למען תיאטראות הילדים בתקופה זו ובכלל. בין היתר, עלה הנושא גם בקבינט הקורונה ובישיבות רבות עם כלל הגורמים הרלוונטיים, ולאחרונה סוכם עם משרד הבריאות על מתווה בו יוכלו התיאטראות לקיים מופעים של עד כ- 300 תלמידים ותלמידות בכל מופע.  המתווה טרם נכנס לתוקף עקב המציאות המשתנה, והוריאנט החדש הנכנס אל חיינו. שר התרבות והספורט ממשיך וימשיך לפעול בנחישות למען עולם התרבות בתקופה מורכבת זו".

ממשרד החינוך נמסר: "כלל הפעילויות הניתנות במסגרת סל תרבות, מתבצעות בהתאם להנחיות הבריאות, המצויות בסמכותו המלאה של משרד הבריאות. נכון להיום, הפעילויות ניתנות בתוך מסגרות בתי הספר, אך לאור החשיבות העצומה שרואה המשרד בחשיפת תלמידי ישראל למגוון אוצרות התרבות והאמנות, הוא פועל מול משרד הבריאות על מנת להרחיב את מסגרת הסל גם לפעילויות מחוץ למסגרות בתי הספרבנוסף, המשרד פועל בשיתוף עם תיאטרוני הילדים על מנת לבצע את ההתאמות הנדרשות בהצגות גדולות, כדי שניתן יהיה להציג אותן בפני התלמידים בתוך מסגרות החינוך".

במשרד הבריאות בחרו שלא להגיב לדברים עד מועד פרסום הכתבה.