"משעמם לי" הפך לביטוי שגור בחופש הגדול, שאחריו צריך למלא את החלל - יצירה, משחק או יציאה חוויתית מהבית. רננה רז מציעה לנו, דרך מופע מחול חדש, לעצור ברגע הזה ופשוט לאמץ את השיעמום. "ניסינו במופע להבין מה זה בכלל שיעמום, ואחת המסקנות המעניינות הייתה שאין כזה דבר בעצם. שיעמום הוא מצב סף שמכסה על רגשות אחרים". מתחת למסך השיעמום בדרך כלל נמצאים רגשות אחרים, כמו כעס או עצב", מסבירה רז, "הרבה אנשים מזהים שיש משהו מתחת ונורא מבהיל אותם להרים את המסך אז ישר הם קופצים עם 'משעמם לי'".

מתוך המופע ההצגה הכי משעממת בעולם (צילום: יאיר מיוחס, יח"צ)
מתוך המופע | צילום: יאיר מיוחס, יח"צ

שאלה נוספת איתה התעסקה רז, וכנראה מעניינת הרבה מאוד הורים, היא "האם יש נוסחה ליצירת שיעמום? כלומר אם אני עושה משהו אני בהכרח אשתעמם, והפוך - אם אני עושה משהו אני בהכרח אתעניין בו". התשובה של רז, באופן לא מפתיע, היא שאין מתכון. כי "לפעמים קורים הרבה דברים ועדיין תחוש משועמם ולפעמים יקרו מעט דברים ויהיה דווקא מעניין. שיעמום זה בעיניי המתבונן וזה מצב שאם מביאים אותו לתודעה הוא מתפוגג".

"ההצגה הכי משעממת בעולם" מבוססת על "הספר הכי משעמם בעולם", וזה דווקא לא משעמם כמו שזה נשמע. הספר, שכתבה ננה אריאל, מציג רעיונות מופשטים שנותנים במה לשיעמום - דפים ריקים, אות יחידה בעמוד או צורות חסרות משמעות. "ההצגה היא לא עיבוד של הספר כי אין לו עלילה, אלא בעקבותיו. אני הלכתי בעקבות הרעיונות המופשטים וניסיתי להתאים אותה לבמה".

פוסטר ההצגה הכי משעממת בעולם

אחת הדוגמאות שנתנה רז היא העיבוד הבימתי לעמוד בספר שכתובה בו רק האות א'. "ניסיתי לחשוב מה המשמעות של א' בגוף, על הבמה. זה הראשית של הכל. אבל אנחנו לא מציירים א' על הבמה, אלא שואלים מה ה-א' שלנו". רז מספרת שיצאה למסע לחקר השיעמום: "הקורונה הביאה את שאלת השיעמום לפתחנו בצורה אינטנסיבית - האם יש דבר שיעמום? מה אנחנו חושבים עליו? והאם שיעמום זה בהכרח דבר רע?".

מה את חושבת שאפשר ללמוד מהמופע או מחווית השיעמום שהוא מציע?
"ההצגה מציעה חוויה שיכולה להיות מאוד משמעותית ואישית, שאפשר לקחת גם לחיים. אני חושבת שאחד הדברים החשובים בחיים הוא לדעת לא לשלוט בשיעמום כי המון דברים יצירתיים מתרחשים אם נותנים לו מקום. אני סומכת על ילדים ומבוגרים שיראו את העבודה וידעו להפעיל את עצמם בחיים דרך השיעמום".

מתוך המופע הכי משעמם בעולם (צילום: יאיר מיוחס, יח"צ)
מתוך המופע | צילום: יאיר מיוחס, יח"צ

הצגה לגילי 9-99

רז היא כוריאוגרפית ושחקנית. אתם אולי מזהים אותה מקמפיין "ישראל מתייבשת", אך מאחוריה רזומה של שנים בתפקידי משחק בסרטים וסדרות. את מופע המחול הראשון שלה העלתה ב-1999 ומאז יצרה עשרות מופעים לקהל הרחב - מבוגרים וילדים. כיום היא גם מלמדת ילדים מחול, ומשום כך בטוחה שזה מדבר טוב יותר דווקא לצעירים.

"מבחינה אישית - אני מבינה את היחס לעבודות מחול מסוימות כמשעממות אבל שלי לא כאלה. מעבר לזה", מוסיפה רז, "ההנחה שילדים חושבים שמחול הוא משעמם או שאם המופע לא מלא בצבע, קצב והתרחשות הם ישתעממו - זו הנחה שגויה. אני חושבת שדווקא החיבור של ילדים לגוף ולתנועה מאוד חזק, והחיבור הולך ומתנתק ככל שמתבגרים. לילדים יש חושים מחודדים לגבי תנועה וגוף והם יודעים לעוף רחוק ולאפשר לדמיון שלהם לעשות סלטות וגלגלונים".

המופע מיועד רק לילדים או שגם הורים יכולים למצוא בו עניין?
"כמו שיש משחקי קופסא 9-99, אז גם המופע הוא כזה. אני לא מרגישה שהוא רק לילדים. ההצגה מדברת בכמה רבדים, חלקם מדברים לילדים וחלקם מכוונים למבוגרים, כך שכולם יכולים להתחבר. שיעמום הרי זו תופעה של כולם".

המופע יעלה כחלק מפסטיבל "תל אביב דאנס" שיתקיים החל מ-3 באוגוסט. במסגרתו יוצגו 25 מופעים - 8 מהם בבכורה ו-3 מיועדים לילדים ולכל המשפחה.