לרגל יום הולדתה ה-100 של חנה סנש שחל היום, מפרסמת הספרייה הלאומית עשרות מסמכים מעזבונה של הצנחנית, שלא פורסמו לציבור הרחב עד היום. בין המסמכים ניתן למצוא תעודות, יומנים, כתבי היד של שיריה, התכתבות ומסמכים הנוגעים לפרשת קסטנר, חפצים שונים שעלו איתה ארצה ופרוטוקול המשפט המשפט שהכריע את גזר דינה. כל המסמכים הללו לא היו בידי הספרייה, עד שלפני שנה נוצר קשר עם משפחת סנש ועם משפחת אייזן מאריזונה, שסייעו לספרייה להעביר את האוסף ארצה.

מחברת השירים של חנה סנש והשיר "במדורות מלחמה" (צילום: הספרייה הלאומית)
מחברת השירים של חנה סנש והשיר "במדורות מלחמה" | צילום: הספרייה הלאומית

יומן כיס של חנה סנש (צילום: הספרייה הלאומית)
יומן כיס של חנה סנש | צילום: הספרייה הלאומית

על אף שהייתה רק בת 23 כשהוצאה להורג, השאירה אחריה סנש עיזבון עשיר. שני פריטים מרגשים במיוחד הנכללים באוסף הם שני פתקים שנמצאו בכיס שמלתה של לאחר הוצאתה להורג. האחד הוא שיר שכתבה סנש בהונגרית, והשני הוא פתק שכתבה לאמא שלה. כמו כן, לאתר הספרייה הלאומית עלה גם פודקאסט חדש העוסק בחייה ובפועלה של הצנחנית. ההסכת מתמקד ברגעים חשובים בחייה לצד סיפורים ואנקדוטות לא מוכרות.

תמונת ילדות של חנה סנש (צילום: הספרייה הלאומית)
תמונת ילדות של חנה סנש | צילום: הספרייה הלאומית

חנה סנש נולדה בבודפשט בשנת 1921 ועלתה ארצה בשנת 1939. בשנת 1943, במהלך מלחמת העולם השנייה, התגייסה סנש לצבא הבריטי והתנדבה לשרת כצנחנית שמשימתה הייתה לצנוח על אדמת אירופה במטרה לסייע לבעלות הברית למלט טייסים שנפלו בשטח הגרמנים ולנסות לחבור אל הפרטיזנים. במרץ 1944 צנחה סנש ביוגוסלביה ומיד לאחר שחצתה את הגבול להונגריה, נתפסה והואשמה בבגידה וריגול. סנש הוצאה להורג ו-6 שנים מאוחר יותר עצמותיה הובאו ארצה ונטמנו בחלקה הצבאית בהר הרצל.