"ושאבתם מים בששון" מוכר היטב לכל ישראלי, ולמרבה ההפתעה, מסתבר, שגם לכל יפני ויפנית. אחרי שנכנס למערכת החינוך במדינה במטרה לחנך לשוויון, הוא הפך ללהיט תחת השם "מים, מים". זאת, מבלי לדעת שהמקור שלו הוא ישראל. כעת, לכבוד חודש הגאווה, שגרירות ישראל ביפן יצרה שיתוף פעולה בין אומן הדראג היפני הפופולרי מאסאקי דוריאן (Masaki Durian) לבין הדי.ג'יי והמפיק עופר ניסים והשחקן אילן פלד.

בעזרתו של אריה רוזן, נספח התרבות והמדע של שגרירות ישראל ביפן, השיר שמילותיו לקוחות מהתנ"ך, תורגם מעברית ליפנית, ואף התווסף לו בית חדש על כך שלכל אחד יש מקום בחברה, לא משנה היכן הוא נמצא על הספקטרום הלהט"בי או האם הוא סטרייט.

"לפני שלוש שנים גיליתי שכל ילד וילדה ביפן למדו לרקוד לצלילי 'ושאבתם מים בששון' ואף אחד לא ידע שזה מישראל", מספר רוזן בשיחה עם N12. "ניסיתי להבין איך זה קרה, ומצאתי שאחרי מלחמת העולם ה-2, ממשלת יפן החליטה לעשות רפורמה במערכת החינוך במטרה לגבש את האוכלוסייה ולייצר סיטואציה שאנשים מכל השכבות ולנסות להתגבר על הבדלי המעמדות".  

אומן הדראג היפני מאסאקי דוריאן (צילום: נועם לוינגר)
האומן היפני מאסאקי דוריאן. עם ממטרה | צילום: נועם לוינגר

היפנים, כהרגלם, חיפשו השראה מהעולם. "המעשייה מתארת מישהי שסיפרה להם על התנועה הקיבוצית, חברה סוציאליסטית שאחד הדברים שמאפיינים אותה זה שכולם רוקדים יחד ומחזיקים ידיים", מוסיף רוזן. "ככה למעשה הם אימצו את 'ושאבתם מים בששון', ומאז כל ילד וילדה ביפן לומדים לרקוד את זה".

לכבוד חודש הגאווה, כאמור, יזם רוזן את שיתוף הפעולה. "פגשתי במקרה את מאסאקי דוריאן. כשדיברתי איתו על השיר, לא היה לו מושג שזה ישראלי והוא היה מאוד מופתע. בהמשך התחלנו לחשוב על רעיון והצעתי שהוא יקליט גירסה חדשה ביפנית, והוא עשה את זה".

View this post on Instagram

A post shared by MASAKI / Durian Lollobrigida (@masaki_durian)


"אחר כך שלחתי לאילן פלד ועופר ניסים, סיפרתי להם את הסיפור והם עפו על זה", הוא מוסיף. "עופר החליט ליצור גירסת רמיקס מיוחדת המשלבת את שירתו של דוריאן יחד עם זאת של השחקן אילן פלד. שיתוף הפעולה הזה יושמע במסיבה המסורתית שלו בפארק הירקון, ב-26 ביולי".

על קצה המזלג, איך היחס לקהילה הגאה ביפן?
"כן יש מצעד גאווה, אבל המצב של הקהילה מאוד שונה. זו חברה שהיא לכאורה הרבה יותר שמרנית. המאבק הלהט"בי שם בשלבים ראשוניים יותר לעומת מה שקורה בארץ, אבל כן יש כל מיני תהליכים. למשל, ראש עיריית טוקיו הודיע לפני שבועיים שהעיר תכיר בברית זוגיות לשני המינים. אבל עדיין, זה נחשב, כמו הרבה דברים אחרים בתרבות היפנית – לפרטי. מה שהוא פרטי הוא מאוד פרטי ולא יוצא החוצה.

"מהחוויה האישית שלי, כשאני הולך עם בעלי נועם, הולכים לאירועים ואני מציג אותו בתור ה"פרטנר" שלי, אנשים מניחים שמדובר בשותפות עסקית. אבל גם כשאני אומר שהוא בעלי, אני לא נתקל בתגובות שליליות. ההומופוביות לא תהיה גלויה, אף אחד לא יסבול מאלימות, אבל אנשים כן מאוד מסתירים את זה".