סימן שאלה מרחף מעל אירוע שבוע הספר השנה. אחרי שבשנה שעברה בוטל בשל הקורונה, מסתמן כי השנה, בניגוד לשנים קודמות בהן האירועים התקיימו כסדרם, הפנינג הספרים יערך רק בירושלים ובתל אביב – וגם זה לא בטוח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות.

אם האירוע אכן יתקיים, התכנון לפי שעה הוא לערוך אותו בתאריכים 9-19 ביוני. "יש לנו כמה בעיות, הבעיה המרכזית היא כיכר רבין בתל אביב, הסמל המובהק של שבוע הספר", אומר ביני טריואקס, מייסד ומנהל הוצאת מטר. "אחרי שעשרות שנים האירוע התקיים שם, השנה לא נוכל לעשות זאת משום שבחודש הקרוב מתחילות באזור העבודות של הרכבת קלה".

בדין ודברים עם עיריית תל אביב, מספר טריואקס, הוצע מתחם שרונה כפתרון חלופי. "מדובר במתחם קטן יחסית שאנחנו יכולים להכניס אליו 150 דוכנים, לעומת 270 שיש בכל שנה. המשמעות היא שמערך ההכנסות שלנו יקטן בצורה ניכרת, אבל ההוצאות הקשיחות של קיום האירוע – יח"צ, לוגיסטיקה, כוח אדם - לא משתנות".

שבוע הספר בתל אביב (צילום: אמנון בן שמואל)
שבוע הספר 2019 | צילום: אמנון בן שמואל

"מלבד ההפסד הכספי כתוצאה מצמצום היקף האירוע, זו הייתה שנה לא קלה גם עבור תחום הספרות", ממשיך ביני. "זה נכון שההוצאות ורשתות הספרים הפעילו מערך אונליין, אבל הן כמובן לא מכרו את הכמויות שנמכרות בכל שנה. יש חשיבות אדירה לשמר את המותג ואת האירוע שתורם לתרבות הקריאה בארץ. זה אירוע לאומי שמתקיים כבר שנים, אסור לוותר עליו".

הפעם הראשונה שבה נפתחו דוכנים למכירת ספרים במחירים מוזלים ברחוב נערך בקיץ 1926. זה קרה בשדרות רוטשילד בתל אביב, תחת הכותרת "יום הספר העברי". מאז 1961 התרחב האירוע ל"שבוע הספר העברי", שסומן כחג שבו הישראלים מבלים וחוגגים את הספרות.
שבוע הספר 1963 (צילום: לע"מ)
שבוע הספר ברחוב דיזנגוף, 1963 | צילום: לע"מ

שרית אורן, מנכ"לית התאחדות הוצאות הספרים בישראל, מספרת כי הועברה בקשה לסיוע כלכלי גם לעיריית תל אביב וגם לעיריית ירושלים. לעת עתה בירושלים נענו בחיוב, ובתל אביב עדיין בודקים את האפשרויות. "קיבלנו הסכמה לעזרה של סכום כסף מסוים בעיר הבירה, וכעת אנחנו בודקים האם המוציאים לאור יוכלו לעמוד בזה".

מעיריית תל אביב נמסר: "אנו בהחלט רואה חשיבות בקיומו של שבוע הספר ובוחנת בימים אלה את האופן שבו ניתן לקיים אותו השנה, בכפוף למגבלות ולאילוצים השונים". "זה מובן מאליו שהאירוע הזה צריך להתקיים בכל מחיר", מוסיפה אורן. "שבוע הספר עזר לבנות את אופייה של מדינת ישראל לאורך השנים. ב-2019 הגיעו 200 אלף איש רק לערים הגדולות – ירושלים, חיפה ותל אביב. הוא חשוב לרוח לא פחות משהתיאטראות ועולם הזמר חשובים".