במשרד הבריאות הצהירו בחודשים האחרונים שוב ושוב שרק מחוסנים ומחלימים יוכלו להיכנס לאתרים שדורשים תו ירוק. עם זאת, השבוע פרסמנו שגם מי שלא התחסן, יוכל בעוד כשבועיים להיכנס באמצעות בדיקת קורונה מהירה שתיעשה בכניסה למקומות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם בכיר במשרד התרבות אומר היום (ראשון) כי "הממשלה מספקת חיסונים בחינם לכלל האזרחים ולכן אין שום סיבה לממן גם בדיקות". הגורם הוסיף בשיחה עם N12 שמימון הבדיקות עלול לתת לגיטימציה לסרבני החיסונים להחלטה שלהם: "מי שלא רוצה להתחסן וכן רוצה להיכנס לאירועי תרבות יצטרך לממן את הבדיקות בעצמו - גם במוסדות המוכרים וגם במוסדות העצמאיים".

על פי המתווה המתגבש מסתמן שהמדינה לא תתקצב בדיקות קורונה מהירות לכל. "נבדוק את האפשרות לעזור בתקצוב בדיקות לילדים ולאוכלוסיות שלא יכולות להתחסן. נושא הבדיקות המהירות עצמן נמצא בדיונים כעת, וסוגיית הסבסוד תידון בהמשך. מיליוני השקלים שהממשלה תצטרך לשלם על הבדיקות, נחוצים יותר בפיתוח התרבות בפריפריה או בסבסוד מופעים לאמנים ותיקים שלא עבדו במשך שנה שלמה", כך הגורם.

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
בדיקות קורונה מהירות | צילום: דוברות כללית

עד כה אישר משרד הבריאות לשימוש בדיקות מהירות שמשווקות על ידי שלוש חברות ישראליות ושעלותן כ-40 שקלים ליחידה. "הבדיקות האלה משנות את כללי המשחק, זה פתרון מדהים. לא ברור לי למה זה לוקח כל כך הרבה זמן להתחיל בארץ", אמרה הילה עמיאל, סמנכ"לית רניום, חברה המספקת בדיקות בין היתר גם לבית החולים שיבא תל השומר.

"הדיוק לאימות חיוביים בבדיקה עומד על 99%", מוסיפה עמיאל. "מי שנמצא חיובי, מחוייב על פי משרד הבריאות לגשת לבדיקת המעבדה המוכרת. בשלל מדינות בעולם, כמו אנגליה, צרפת, סינגפור וסלובקיה, כבר משתמשים בבדיקות כאלה בכניסה למסעדות, לאירועי תרבות ולבתי ספר".

איך זה יראה בפועל?

נזכיר שאמש אישרה הממשלה את הרחבת מתווה פתיחת המוסדות ואירועי תרבות, אותו יזם שר התרבות והספורט חילי טרופר. בתי תפילה וכנסים יכילו עד 500 איש במבנה סגור ועד 750 איש בשטח פתוח. באולם או אצטדיון עם מעל 10,000 מושבים - תותר כניסת עד 1,000 איש במבנה סגור ועד 1,500 איש בשטח פתוח.

עדיין לא הוחלט כיצד בדיוק ייראה מתווה הבדיקות המהירות הלכה למעשה. ככל הנראה, מי שאין ברשותו דרכון ירוק יוכלו לשלם על בדיקה מהירה בכניסה לאירוע ולהמתין כמה דקות לתוצאה. אחריות האכיפה תהיה על בעל המקום, ואם ולא יעמוד בתקנות התו הירוק והבדיקות המהירות, ייקנס על ידי פקחים.

אחרי שתוזמן על ידי מפיקי האירוע, חברת הבדיקות תציב עמדות מחוץ לאירוע התרבות או הספורט - ושם יבוצעו הבדיקות. הבדיקה של "רניום" למשל, נעשית בעזרת מטוש דק ועדין מזה שהתרגלנו אליו בבדיקת המעבדה, והוא מוחדר לחלל האף בלבד. לאחר מכן, המטוש מוכנס אל תוך חומר שתפקידו לזהות את החלבון שמופרש על ידי הנגיף. בשלב הבא מטפטפים את החומר אל תוך מכשיר קטן שנראה כמו מכשיר בדיקת הריון, ותוך 2-3 דקות ניתנת התשובה - חיובי או שלילי.