במטבח של גולדה: תמונתה האייקונית של ראש הממשלה גולדה מאיר לובשת סינר במטבח ביתה נחרטה היטב בזיכרון הישראלי. התמונה, שצולמה בעת כהונתה של מאיר כשרת החוץ, איפשרה הצצה לחייה האישיים של אחת מהנשים המשמעותיות ביותר בהיסטוריה הישראלית, והעניקה משמעות מיוחדת לביטוי "המטבח של גולדה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאיר לא אהבה להסתובב עם צלמים ונהגה לסלק אותם. כך סיפר אדם שניר, שאיבטח את ראש הממשלה. שניר אמר כי צלם אחד, דוד רובינגר ז"ל, זכה לגישה חריגה. "לרובינגר היא הייתה מגלה יחס מיוחד. היא הייתה אומרת: 'הוא ג'נטלמן. יש לו חינוך אירופי'". בזכות גישה זו צילם רובינגר את התמונה המפורסמת, ומאוחר יותר אמר עליה כי "אדם לא מרגיש באותו רגע את החשיבות ההיסטורית של הרגעים", והוסיף: "אתה רואה את זה אחר כך".

הסיפורים מאחורי התמונות (צילום: N12)
אדם שניר. שירת כמאבטח של מאיר | צילום: N12

"היא הייתה אישה פוליטיקאית חשובה ראשונה וראש הממשלה הראשונה של מדינת ישראל", סיפרה שלי יחימוביץ', לשעבר יושבת ראש מפלגת העבודה. "והראשונה שבכלל עשתה משהו במטבח, כי גברים לא עשו אז שום דבר במטבח". יחימוביץ' ניתחה את התמונה ואמרה כי "היא לא הרגישה צורך להיראות "נשית", היא פשוט עשתה מה בא לה. ובצילום הזה זה מבוטא באופן האידיאלי".

הפוליטיקאית לשעבר חשפה את הקשיים שהיא עצמה חוותה כחברת כנסת. "במשך עשרות שנים נדרשת להיות מאוד גברית כדי להיות זכאית להיות במשחק, וחטפתי על זה", סיפרה. "היה צורך להוכיח שאת לא במשחק הנשי כשאת פוליטיקאית, שאת לא מבשלת, שאת לא עקרת בית, ולקום למשל ולהגיד: סליחה, אבל אני חייבת לסיים את הישיבה הזאת כי אני צריכה ללכת לילדים שלי, זה היה חצי עבירה פלילית".

הסיפורים מאחורי התמונות (צילום: N12)
שלי יחימוביץ'. לשעבר יו"ר מפלגת העבודה | צילום: N12

"אני לא רואה שום יועץ תקשורת היום שיאפשר לצלם בכזאת צורה תמימה במטבח, מדיח כלים, עם הסינר ועם נעלי גולדה", סיפר הצלם זיו קורן. "אני לא חושב שגולדה שיערה מה המשמעות של התמונה שלה כאישה עומדת עם סינר ומדיחה כלים, כמה סטריאוטיפים יש מאחורי הדבר הזה - זה צילום אדיר".

הסיפורים מאחורי התמונות (צילום: N12)
הצלם זיו קורן. "צילום ענק" | צילום: N12

האמנית ארנה בר עם חלקה על דעתו של קורן וסברה כי מאיר הייתה מודעת היטב למשמעות מאחורי התמונה במטבח ביתה. "מאחר שהייתה אישה חזקה, היא צפצפה על הדימוי. היא אמרה: אני מספיק חזקה בשביל לעשות גם את זה, ושיקפצו לי. היא הבינה את החשיבות, אבל הייתה מוכנה למשחק הזה".

בעלה של ארנה, מיכה בר עם, צלם שצבר מספר שעות גדול עם גולדה בעצמו, סיפר כי הצילום עצמו אינו בעל משמעות, אלא המסר שהוא מעביר. "הצילום עצמו הוא צילום לא חשוב במיוחד. הנושא הוא נושא מעניין".

הסיפורים מאחורי התמונות (צילום: N12)
מיכה וארנה בר עם. "אני מספיק חזקה בשביל לעשות את זה. ושיקפצו לי" | צילום: N12

"המטבחון" הפך בחלוף השנים לשם נרדף לקבינט מצומצם של ראשי המדינה. אמנון אברמוביץ', פרשננו הפוליטי, הסביר כי המטבח המצולם בתמונה הוא המקור לביטוי. "המטבחון והמטבחים, כל אלה הם יוצאי חלציים של המטבח של גולדה, אבל המטבח של גולדה, הייתה לו גם משמעות פיזית. ההתייעצויות, השיחות הסודיות, אכן נערכו במטבח של גולדה ברמת אביב".