משרד הבריאות אישר בתחילת השבוע כי החל מיום ראשון הקרוב ייכנס לתוקף המתווה לפיו יוצבו עמדות לבדיקות קורונה מהירות בכניסה למוסדות, מועדוני הופעות ואצטדיונים. הבדיקות הללו יאפשרו לילדים, שעדיין נאסר עליהם להתחסן, להשתתף באירועי תרבות - דבר שלא עשו זמן רב. בקרב מוסדות התרבות שמיועדים לילדים נרשמת התלהבות צוננת. "זה שיש בכלל עתיד מנצנץ באופק זה מרים את המורל, אבל אין לזה שום ייתכנות כלכלית בתצורה הנוכחית", אומר אסי סתיו, מנהל התיאטרון הישראלי לילדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הילדים ובני הנוער הם מהנפגעים העיקריים של תקופת הקורונה. כשמערכת החינוך נסגרת ונפתחת עם מתווים מבלבלים, תנאים שקשה לעמוד בהם ויד קלה על הדק הבידודים – הם נמצאים בעיקר בבית. "בכל השנה הזאת היינו סגורים ולא היה לאן ללכת", מספרת לירן, אמא לשני ילדים בני 4 ו-8 מבאר שבע. "הילדים כל הזמן שואלים למה הג'ימבורי סגור, למה אין הצגות, מתי נחזור לבלות. הם מאוד מתגעגעים". בנוגע למתווה החדש לבדיקות המהירות היא אומרת: "באופן חד פעמי אני אשמח לשלם, אבל לעשות את זה על בסיס שבועי יהיה קשה מאוד".

כוכבת הילדים מיקי, פתחה בקמפיין "צדק לילדים": "צועקים שהתרבות חוזרת, אבל זו צביעות בעיניי. בעלי מפיק הצגות ילדים, וכשראינו שנינו פרסומים להצגות, אבל בשורה הקטנה 'בלי ילדים' – זה אבל מבחינתנו. זה פשוט מרגיש שזה לא מעניין אף אחד". עוד הוסיפה מיכל, "באופן כללי זה הזייה – יש אטרקציות לילדים שקיימות בחוץ ואין שום בעיה של כניסה – אז מה, זה מותר וזה אסור?".

מחירי רוב הבדיקות המהירות עומדים כעת על בין 40 ל-80 ש"ח והתוצאות שלהן מגיעות במקרים מסוימים אחרי פחות מ-2 דקות ועד מקסימום רבע שעה. "הקהל היה רגיל לשלם 50-60 ש"ח להצגה לקטנטנים", אומר סתיו, מהתיאטרון הישראלי לילדים. "נוסיף לזה עוד 40-80 ש"ח, וצריך לעמוד בתנאים של משרד הבריאות – מה אני אמכור כרטיס ב-120 ש"ח? ואז אני אוכל להכניס רק 300 אנשים לאולם? בכל הצגה אני אפסיד 15 אלף ש"ח".

עבור אנשי התרבות לילדים, צעקת "עולם התרבות נפתח" צורמת. "אין לנו קצה של עתיד", מוסיף סתיו. "אנחנו מאוד אוהבים את החברים שלנו, אבל קשה לראות את אביב גפן עולה על הבמה להופיע ואומר לעולם שהתרבות חזרה. אני מעריץ של אביב, אבל זה קשה. או כשהבימה אומרים: 'בואו, פתחנו את התיאטרון!' – לא, לא פתחנו את התיאטרון, פתחנו רק את התיאטרון למבוגרים. הילדים נרמסו ברגל גסה".

גם בתיאטרון אורנה לפורת לילדים עדיין לא יודעים כיצד לתכנן את המשך הדרך. "חשוב להדגיש שאנחנו מרוצים מאוד מזה שהתחילו לדבר על הילדים ועל התרבות שלהם אחרי השנה הזאת", אומר המנכ"ל, דוד קיגלר. "אני לא מזלזל במהלך, אבל מאחורי זה יש את ההיבט הכלכלי והטכני – איך נעשה את זה? זה עניין שמשרדי התרבות והבריאות ייצטרכו לפתור".

בפסטיבל לילדים בחיפה נמצא פתרון

לעומת המוסדות שעדיין לא בטוחים איך כל המהלך הזה יקרה בפועל - בפסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים, הכריזו שהוא יתקיים כמתוכנן בחול המועד פסח ולא ידרשו מהקהל לשלם עבור הבדיקות. "נקח את זה עלינו", אומרת ניצה בן צבי, מנכ"לית הפסטיבל ותיאטרון חיפה. "אנחנו נעזרים בשותפי התוכן שלנו שרוצים להיות חלק בהזדמנות המהירה להעניק לילדים תרבות, וכן בחברת הבדיקות שהזמנו שתעזור בסבסוד – הם רואים בזה פיילוט".

"אני מאמינה שהממשלה כן צריכה לממן את הבדיקות", מבהירה בן צבי. "לילדים אין את הזכות ללכת להתחסן, לכן חייבים לתת לזה תקציב ולעזור לשוב לחיים, לקבל ערכים ורוח – מהתרבות. אני בטוחה שזה יקרה, זה רק עניין של זמן".

פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים (צילום: כפיר בולוטין, N12)
נפתחים בזכות המתווה. פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים | צילום: כפיר בולוטין, N12

קבוצת רימיפארם, המספקת בדיקות מהירות, פנתה היום במכתב לשר הבריאות יולי אדלשטיין, למנכ"ל המשרד פרופסור חזי לוי ולממונה הקורונה פרופסור נחמן אש בהצעה למתווה מסובסד זמני, בעזרת משרדי הבריאות, הכלכלה, האוצר והתרבות.על פי המתווה שהחברה מציעה, המתחמים ימוקמו קרוב לאזורי בילוי וספורט וישרתו את הקהל שישלם כמה עשרות שקלים לבדיקה מסובסדת עבור כניסה לכל המקומות המחייבים תו ירוק.

על פי סופיה ישראל מרימיפארם, "המודל כבר מופעל במדינת ניו יורק באמצעות מתחמים ייעודיים באזורי בילוי באמצעות הטכנולוגיה של סופיה וחברות נוספות". במקביל, גורם במשרד התרבות והספורט אומר כי עם הזמן צפוי מחיר הבדיקות לרדת. "אם כל מפעיל אירוע יבחר ספק אחר של בדיקות, אין ספק שהן יעלו בתוך כמה שבועות פחות מ-20 שקלים".

גם בספורט זועמים על המתווה

בקרב אוהדי הכדורגל והכדורסל נשמעת ביקורת על הבדיקות המהירות מזווית שונה. אלה מביעים אכזבה מההודעה על כך שגם מי שלא התחסן ייכנס למשחקים בתנאי שייצאו שליליים בבדיקה מהירה שיערכו בסמוך לאצטדיון.

בקמפיין משרד הבריאות שעודד להתחסן, טוענים האוהדים, נאמר שאם הם רוצים לחזור לצפות במשחקים שלא מרחוק – כדאי להם ללכת להתחסן ולעשות זאת מהר. "הייתי עושה הכל כדי לחזור למגרשים, וזו הסיבה שהלכתי להתחסן", אמרה אוהדת אחת שהעדיפה שלא להיחשף. "אני לא מתנגדת חיסונים אבל אם היה לי עוד זמן לבדוק על החיסון לא בטוח שהייתי הולכת להתחסן. אם היו אומרים לי שכעבור שבועות בודדים הייתי יכולה פשוט לעשות בדיקה מהירה מחוץ לאצטדיון – לא הייתי מתחסנת".

אוהד אחר היה תקיף יותר: "ניצלו את האהבה שלנו לקבוצה ולספורט בשביל לבצע ניסוי על הגב שלנו. הם ידעו שאוהדים יעשו הכל בשביל לראות את הקבוצה שלהם ולכן הלכנו להתחסן. עכשיו מתברר שיש בדיקות מהירות, ואם זה לא מספיק – במתווה הנוכחי של המספרים שנכנסים ליציעים קשה מאוד בכל מקרה להיכנס ליציע. אז בשביל מה התחסנתי?".

אוהדי הפועל תל אביב (צילום: פרטי)
אוהדי הפועל תל אביב באצטדיון בלומפילד בשבוע שעבר | צילום: פרטי

בתחילת החודש דווח כי כ-30 אומנים ישראלים חתמו על עצומה שדורשת מהממשלה לאפשר כניסה לאירועי תרבות על סמך בדיקות קורונה מהירות. אותם האומנים דרשו לעשות זאת, על מנת לאפשר גם למי שלא התחסן להגיע להופעות. באותה העת נמסר מטעמו של שר התרבות חילי טרופר כי יש עבודה על מתווה שכזה, עבור כלל האוכלוסייה ולא רק לילדים, והבטיחו בזהירות שינסו למצוא מקור סבסוד.

ממשרד התרבות והספורט מסרו היום בתגובה: "משרד התרבות תומך בפעולות תרבות ובמוסדות התרבות. בהיעדר תקציב מדינה לא נראה שיהיה לכך פתרון מיידי. המשרד ימשיך לפעול לתמוך בפתיחתו של עולם התרבות והספורט בצורה רחבה ומשמעותית".