במשרד הבריאות ממשיכים לטעון שאי אפשר להשיב לפעילות את עולם התרבות וגם לא נותנים צפי ליציאה מהמשבר. אחרי שאתמול (שני) התקיימה בירושלים הפגנת ענק של אנשי התרבות, ראש הממשלה בנימין נתניהו זימן את נציגיהם לפגישה במשרדו. אז למה אירועים כן ותרבות לא? ואיך עושים את זה בשאר העולם? תמונת מצב

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדינות רבות סביב העולם החלו לפתוח את בתי הקולנוע, התאטראות והמופעים שנסגרו בעקבות התפרצות הקורונה, ואלו שלא – לפחות נתנו תאריך יעד. בבלגיה שספרה כמעט עשרת אלפים מתים מהמגפה, ייפתחו בתי הקולנוע רק בתחילת יולי וזאת בתנאי שלא יפרוץ גל שני.

גם קפריסין שנפתחה לתיירים לא ממהרת. שם התכנית היא לפתוח את בתי הקולנוע באמצע יולי והתאריך הזה עדיין שנוי במחלוקת. עם זאת בתי הקולנוע שם פתוחים משבוע שעבר. רוסיה, טורקיה ובריטניה מצטרפות למדינות שמתכננות לפתוח את עולם התרבות רק במהלך יולי.

הפגנת עולם התרבות מול משרד האוצר‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
עולם התרבות יצא למאבק. ההפגנה בירושלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בדנמרק לעומת זאת כל בתי הקולנוע נפתחו כבר ב-21 במאי יחד עם עוד מוסדות תרבות, והמדינה נחשבת לאחת המתמודדות המוצלחות עם הנגיף. אפילו באיטליה, המדינה שנפגעה אנושות מהקורונה, רוב האולמות נפתחו אמש עם מגבלה של 200 איש להופעה או להצגה. הקהל בארץ המגף מחויב לעטות מסכות, יש לשמור על מרחק ולרכוש כרטיסים מראש. גם באיסלנד, גרמניה והונג-קונג כבר פתחו את תעשיית התרבות תחת המגבלות.

בשוודיה בתי הקולנוע נשארו פתוחים - אך המשיכו להפסיד

הממשלה הצרפתית נקטה בגישה שונה. שם הכריזו באפריל ששום אירוע תרבות לא יתקיים עד ל-2 ביוני לפחות, ולנוכח עצמת ההתפרצות - הממשלה האריכה את הצו בינתיים עד 22 ביוני. אירועים של יותר מ-5,000 איש ייערכו רק אחרי ספטמבר ופסטיבל קאן נפל קורבן למגפה ובוטל.

בלי תשלומים - אין מופעים (אילוסטרציה) (צילום: פלאש 90 - משה שי)
בהרבה מהמדינות התעשייה חזרה תחת הגבלות | צילום: פלאש 90 - משה שי

בשוודיה, בהתאם למדיניות יוצאת הדופן שבה נקטו, בתי הקולנוע לא קיבלו הוראה לסגור בשום שלב. עם זאת, רשת בתי הקולנוע הגדולה במדינה ביטלה הקרנות רבות והתעשייה כולה רשמה הכנסות של קצת יותר מ-30 אלף דולר בסוף השבוע האחרון של אפריל, לעומת כ-840 אלף דולר בסוף השבוע המקביל בשנה שעברה.

שר התרבות: "פועלים לחדש את העשייה"

בישראל המצב כאמור שונה: הממשלה אישרה בינתיים לפתוח מסעדות ומקומות בילוי, מלונות, קניונים וחופים, אפילו אולמות האירועים חזרו לפעילות – אך תעשיית התרבות כולה נותרה בערפל. בנושא התיירות נתניהו הבהיר לפחות מה תאריך היעד לחזרה לשגרה, אך לאנשי התרבות לא ניתנו תאריכים והם לא רואים את האור בקצה המנהרה.

 "יש בישראל בערך 150 אלף עובדים בעולם התרבות", אמר שר התרבות והספורט, חילי טרופר, בתגובה לפניית N12. "יש להם משפחות שמתפרנסות מהעולם הזה (בשכר חודשי נמוך מהשכר הממוצע במשק). העובדים והעובדות האלה מביאים לכל פינות הארץ שמחה, משמעות, תוכן ורוח".

יולי אדלשטיין, חילי טרופר
שר התרבות ייאבק במשרד הבריאות? טרופר ואדלשטיין

טרופר הבטיח כי "יחד עם אחרים אנו פועלים כדי לחדש להם את העשייה, להשיב את המופעים, לפתוח את שערי המוסדות ובעיקר בעיקר - לפתוח שוב את הלבבות. בשבילם. בשביל כולנו".

גם שר האוצר, ישראל כ"ץ התייחס לנושא: "כעת, כאשר נקבע מועד לפתיחת השמים ב-1.8, התיירות והתעופה האזרחית מתחילים לנוע. זה הזמן לשחרר את עולם התרבות לפעילות מלאה. מאות המיליונים שהוקצו לשר התרבות, חילי טרופר, לעידוד הפעילות בענף, יאפשרו לאמנים ולבעלי המקצוע לשוב לתעסוקה מלאה".