משבר הקורונה לא בא טוב לאף אחד: ילדים תקועים בבית עם ההורים, עצמאיים ושכירים נאבקים לשרוד כלכלית, וכל תכנית שקשורה לפנאי או לנופש ירדה מזמן מן הפרק, אפילו בלי להצטער על כך יותר מדי.

בסופו של דבר' כל מי שיכול להרשות לעצמו את זה - או נקלע למצב חרף רצונו - השלים עם העובדה שאין ברירה אלא להישאר בבית בתקופה הקרובה, לחשוב על החיים, או לפחות להעביר את הזמן באסקפיזם נינוח. 

עומר מושקוביץ (28) רגילה להיות בבית - "המצב הטבעי שלי", כלשונה - אבל הנינוחות היא ממנה והלאה. אתמול, יום לפני ליל הסדר, הסתיים בהצלחה פרויקט ההדסטארט שלה, שנועד לממן את הפקת האלבום השני שלה "נצטרף לעדר" - ואת הופעת ההשקה שלו במועדון הבארבי.

מושקוביץ, מוזיקאית ומורה לפיתוח קול, כבר צברה לעצמה קהל מעריצים קטן אך נאמן בסצנת האינדי, וההחלטה לקבוע הופעה בבארבי היא פרויקט שאפתני וגדול עבורה.

כדי לקדם את ההופעה ואת פרויקט מימון ההמונים, היא החלה לצלם את "סולדאאוט", סדרת רשת מוקומנטרית העוקבת אחר הפרויקט - מקביעת ההופעה ועד, אינשאללה, להופעה שתהיה סולדאאוט.

התוצאה שנונה מאוד (למושקוביץ רקע בתסריטאות ובמשחק), וכנראה שנזכה ליהנות ממנה במשך יותר זמן מהמתוכנן - שכן עקב המצב, ההופעה לא תתקיים ב-9 במאי כמתוכנן, ואיתה נדחה גם האלבום.

 

View this post on Instagram

A post shared by Omer moskovich (@omermoskovich) on

"שמעתי על הקורונה בפעם הראשונה בסביבות אמצע פברואר, ובתחילת מרץ כבר נכנסתי ללחץ", מספרת מושקוביץ בראיון מיוחד ל-mako. "אבל כמה שאתה לא מכין את עצמך לכך שעוד שנייה היא תגיע גם לכאן - אתה לא באמת מפנים את זה. זה ממש הפך אותי רק כשזה הגיע לפה - התקפי חרדה והכול".

ובכל זאת, כשאנחנו שואלים אותה לשלומה, היא לא מתחילה מרגשותיה, אלא מספרת מיד על מצב העניינים: "נמכרו שליש מהכרטיסים להופעה, וצריך לגייס עוד כמה אלפים בימים הקרובים לפני שההדסטארט נסגר", היא מספרת לנו. 

איך מבקשים מאנשים להוציא כסף על אלבום בימים טעונים כאלה?
"את ההופעה אפשר לדחות, אבל את ההדסטארט אי אפשר להקפיא - זה אומר פשוט לזרוק את הכסף שכבר גויס. מצד שני, הרגיש לי כל כך לא קשור לדחוף לאנשים שיוציאו כסף על אלבום כשיש כל כך הרבה מובטלים. במשך שבוע וחצי לא ידעתי מה לעשות - לא קידמתי את זה, וזה לא התקדם בכלל מעצמו. העליתי פוסט לפייסבוק שלי כדי להתייעץ עם אנשים. הרוב אמרו לי פשוט להמשיך ושיהיה בסדר, שאנשים יתמכו. אני חושבת שאחד הדברים ש'הרווחנו' מהקורונה, עם כל הקיטש, זו איזושהי אחווה, מחשבה מעבר לעצמך. קיבלתי הרבה חיזוקים ואהבה מאנשים". 

ומה עם הסדרה?
"היא הייתה משהו שרציתי לעשות כבר שנים, אבל הבנתי שאני לא רוצה לחכות לטלוויזיה - אני רוצה להתחיל לעשות אותה בעצמי, בלי לחכות לאנשים. מה שמגניב בסדרת רשת היא האפשרות להתעסק במה שקורה עכשיו. אז זרקנו פרקים שכבר צילמנו, והחלטנו לדבר בדיוק על מה שקורה - על ההדסטארט שקורס בגלל הקורונה".

View this post on Instagram

A post shared by Omer moskovich (@omermoskovich) on

   

מושקוביץ למדה בתיכון "תלמה ילין" במגמת תיאטרון, אולם מצאה את עצמה נמשכת עוד ועוד לעולם המוזיקה. "בצבא התחלתי לכתוב שירים, ובאיזשהו שלב מצאתי את עצמי לומדת ברימון", היא מספרת. "תמיד ניגנתי, אבל אני לא איזו מוזיקאית מחוננת - המוזיקה הגיעה מתוך השירים".

ןהמוזיקה שהיא גדלה עליה היא מוזיקה ישראלית: "יוני רכטר, מתי כספי, אביתר בנאי, שלום חנוך, מאיר אריאל - וחוץ מהם היה לנו בבית בערך כל דיסק ישראלי חדש שיצא. זו גם הסיבה שאני כותבת בעברית, ומחוברת מאוד לשפה ולשירים", היא מספרת, אך עם זאת, כיום היא שומעת בעיקר זמרות מעולם האינדי - ובשיחה איתה עולים שמות כמו סוזן סונדפור, מיצקי ואנג'ל אולסן. 

כל ההשפעות האלו מתנקזות למוזיקת אינדי רוק ישראלית שנטועה בכאן ובעכשיו, ובכל זאת יש בה עוצמה אישית ומורכבות אלגנטית.

אלבום הבכורה שלה, "צעדי רדיפה", יצא בשנת 2017, אוסף של שירים שעוסקים בעיקר בעולמה הפנימי ובממשק שלו עם העולם החיצון ("קל להתאהב בי, קשה לאהוב אותי"). "אחריו באו כמה חודשים טובים בהם לא יצרתי כלום והייתי ממש בדאון", היא מספרת. "זה היה משבר גדול. אחר כך כתבתי את השיר 'אמן טוב זה אמן שטוב לו', השיר הפך לקליפ והקליפ הצליח לעורר איזה עניין ברשת - וככה הצלחתי לחזור לעניינים". 

מה שונה באלבום החדש, "נצטרף לעדר"?
"יש בו ראייה רחבה יותר, מעבר לאני ולמה שקורה לי - הוא כן אישי, אבל הוא גם יותר חברתי ואפילו קצת פוליטי. חוץ מזה, יש בו חיפוש מוזיקלי שונה - מצד אחד שימוש בהומור, ומצד שני שירים קטנים ונוגים שפונים לרגש".

ואכן, מה שבולט בשירים הללו הוא עוקץ חדש, יבש אבל חד: "אמן טוב מופיע בעירייה, מבין את הפוליטיקה של התעשייה. אמן טוב הוא לא אמן פוליטי, אמן טוב יודע להגיד 'טעיתי כשביקרתי את הממשלה'", היא שרה. "אמן טוב נותן ראיון חושפני, אמן טוב חושב "אני אני אני!'". בפזמון של שיר הנושא של האלבום היא שרה בעיניים גדולות: "בוא נגיד יהיה בסדר, בוא ונצטרף לעדר". 

איך את מרגישה בנוגע למה שקורה עכשיו בעולם - אפשר באמת לומר שיהיה בסדר?
"אני חושבת שמוקדם מדי לדעת איך הקורונה תשפיע על העולם שאחרי, אבל בטוח שהיא תשפיע - ואני רק מקווה שזה יהיה לטובה. ממשברים עמוקים אפשר לצמוח, ואני כבר רואה שמתחילה התארגנות מחדש על הכול. אני הייתי נורא חרדה לחלומות שלי, לאפשרות שלי לעשות מוזיקה אחרי משבר שכזה. אבל אני אופטימית. אני חושבת שדברים צריכים להשתנות במדינה, והלוואי והעולם הקפיטליסטי יקרוס קצת. מערכת סדרי העדיפויות צריכה להשתנות - אנחנו מתחילים להבין שכולם צריכים קורת גג, כסף לטיפול רפואי. לומדים בדרך הקשה, אין מה לעשות. אבל אם באמת נצליח ללמוד מזה משהו, זה יכול להיות שווה את זה".