כדי להבין עד כמה קמפיין metoo# השפיע על היחסים בין נשים לגברים, מכון רושינק ערך עבורנו סקר מיוחד, והמספרים מעניינים: 61% מהנשאלים העידו כי בזכות הקמפיין עלתה אצלם המודעות לנושא ההטרדות המיניות -  גברים ונשים באופן שווה. ביקשנו להבין גם האם הקמפיין שיפר את תחושת הביטחון של נשים במקום העבודה - 27% מהנשים אכן מרגישות בטוחות יותר בשנתיים האחרונות. ואיך זה השפיע על הגברים? אחד מכל חמישה גברים העיד כי תחושת הביטחון שלו בעולם הדייטים נחלשה וכל גבר שלישי, דיווח כי בחר להחמיא לנשים פחות - על המראה החיצוני.

הפרק הראשון בסדרה: הרשתות החברתיות ופוליטיקה

הפרק השני בסדרה: הרשתות החברתיות ותרבות הפנאי

זהו סופו של עשור שבו נשים בכל העולם התעוררו – הפסיקו לשתוק. עבור המין הנשי, מהפכת metoo# היא המהפכה בקנה המידה הגדול ביותר שהחלה ברשתות החברתיות. עוד בסוף 2017 היה ברור לכולם שההשפעה של קמפיין מי טו עצומה. המגזין טיים בחר בנשות הקמפיין לככב בשער המגזין, בכותרת: "שוברות שתיקה".

"זה נתן לנו את האומץ לומר את זה", סיפרה השחקנית ריקי בליך. "אני מרגישה שגם הרבה גברים אומרים: 'אני לא יודע אם מותר להגיד את זה עכשיו' וזה נפלא. זה אומר שזה במודעות שלו עכשיו, שהוא מפחד, ופחד זה דבר טוב, אין לי שום דבר נגד זה שגברים אומרים 'אנחנו מפחדים', תפחדו – אנחנו פחדנו אלפי שנים, אנחנו עדיין פוחדות בסמטה חשוכה ברחוב".

נשים מדברות על קמפיין METOO (צילום: החדשות12)
נשים מדברות על קמפיין METOO | צילום: החדשות12

"אני חושבת שמה שעשה הקמפיין בעיקר זה ליצור כאן שיח פתוח על כל התופעה של ההטרדות המיניות", הוסיפה העיתונאית לוסי אהריש. "ייקח זמן עד שהמטוטלת הזו תגיע לאמצע ונוכל לנהל באמת דיון על זה. אבל המטוטלת, שנוטה כרגע לצד של הנשים זה כי הרבה שנים הייתה פה מדיניות של השתקה".

יריית הפתיחה של מחאת metoo# נזקפת לפרשת הרווי וינסטיין שהתפוצצה בהוליווד באוקטובר 2017. כמה ימים לאחר מכן השחקנית אליסיה מילאנו צייצה בחשבון הטוויטר שלה ציוץ שמכניס לחיינו את המושג: "אם הוטרדת מינית או הותקפת - צייצי metoo#".

באותו היום הביטוי מוזכר מספר שיא של יותר מ-5 מיליון פעמים בפייסבוק ובטוויטר, בעקבות כך השחקניות גווינת' פלטרו ואנג'לינה ג'ולי החליטו גם הן לשתף. מאז עשרות מיליוני גולשים ובעיקר גולשות שיתפו את התגית ברשתות החברתיות וסיפרו על ההטרדה המינית שחוו. גברים רבים בעלי מעמד וכוח נאלצו להתפטר, נגד חלקן גם נפתחו חקירות במשטרה.

מחאת  metoo# לא פסחה על שום מעמד. גם נגד מי שעומד היום בראש המדינה החזקה ביותר הושמעו תלונות על הטרדה מינית ואונס, תלונות על חברי פרלמנט בכירים, וגם נשים שסיפרו כיצד הוטרדו על ידי השכן או המורה בבית הספר. עם זאת, ניקוי האורוות המרכזי היה בתעשיית הבידור בהוליווד. פורסמו עדויות או תלונות נגד שחקנים בכירים ואנשי תעשייה.

metoo (צילום: Mihai Surdu, shutterstock)
metoo | צילום: Mihai Surdu, shutterstock

בישראל סימנים למהפכה החלו עוד לפני ארה"ב פשוט טרם זכו אז לשם metoo#. כבר בשנת 2016 נחשפו עדויות של נשים שהותקפו מינית על ידי משה איבגי. וקצת פחות משנה לאחר מכן, עדויות חדשות נגד זאב רווח ושלמה גרוניך. ב-2016 התפוצצה גם פרשת אלון קסטיאל שליוותה את כניסתה של מחאת metoo# לישראל. בעקבות המחאה, גילו גם כאן גברים בעמדות כוח שלא לעולם חוסן. עיתונאיות, שחקניות ונשים נוספות שיתפו בהטרדות שעברו על ידי גברים בתעשייה.

למרות השינוי העצום בשיח על הטרדות מיניות – המערכת עוד לא השתנתה. נשים רבות בוחרות בכלל שלא להגיש תלונה במשטרה, לחלל הזה של חוסר האמון במערכת, נכנס קמפיין metoo#. לראשונה נשים יכלו לשתף בתקיפה שעברו בלי להיות מותקפת בחקירה צולבת. להפך – הן קיבלו תמיכה מאלפי נשים שכתבו – אני מאמינה לך.

"עם כל הכבוד לזה ש metoo# יצר גב נורא חזק ברשתות, זה עדיין ברשתות, זה לא בחיים האמתיים", סיפרה זוהר להט, מתלוננת הראשונה בפרשת קסטיאל שהופיעה בפנים גלויות. "היה לי גב מדהים של המון אנשים, אבל כל עוד את יושבת שם עם החוקר או הפרקליטה – את לבד. היום זוהר מתחרטת על הדרך שבחרה. "עדיף לעשות את זה ברשתות החברתיות ולא במשטרה, כי את גם ככה תרגישי בסוף מושפלת, את תרגישי ביזיון, ושבזבזת לעצמך את הזמן".

השינוי שחולל הקמפיין הושג בזכות הנחרצות שלו, בזכות אפס הסובלנות שבחרו הנשים לנקוט כלפי כל סוג של אלימות מינית או הטרדה - אבל זו סומנה גם כנקודת התורפה שלו. "metoo# היא מהפכה אמתית וגדולה", אמרה השרה לשעבר לימור לבנת. "היא נדרשת עכשיו לעוד עוגנים כדי שהיא תוכל להפוך למשהו ממשי הרבה יותר משמעותי ואמתי.

"גם בתוך השיח הזה שהשתנה, ונעשתה פה מהפכה גדולה מאוד – אנחנו גם צריכות לזכור שאנחנו לא יכולות למהר להגן באופן אוטומטי", הוסיפה לוסי אהריש. "החובה שלנו היא גם לשמוע את כל הצדדים. יש לנו גם אחריות על השיח גם כלפי הבנים שלנו וגם כלפי הבנות שלנו".

ברכה ברד, מנכ"לית עמותת "כולן" ומייסת "צעדת השרמוטות", לא הסכימה עם הדברים. "חזקת החפות לא מעניינת אותי, אני מאמינה לאישה שאומרת שהיא נפגעה, כי אני מאמינה לך – יש לזה כוח והוא נותן תמריץ להתלונן", אמרה. גם השחקנית ריקי בליך מסכימה: "אנחנו באמת במלחמה, על חיינו על חיי הבנות שלנו וגם על חיי הבנים שלנו, שיחונכו נכון. זה נכון שיש במלחמה הזאת קורבנות, ויש גברים שמשלמים מחיר גבוה מדי, אולי אפילו לא מוצדק, אבל צריכות להיות אמיצות ולהבין שאנחנו בקרב ובקרב יש נפגעים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מהפכת metoo# ערערה את כללי ההתנהגות שהכרנו בין גברים לנשים, גם אם המטוטלת הלכה עד הקצה, היא קירבה אותנו הרבה יותר לחברה שיוויונית ובטוחה.