נפתלי בנט סוחב
"ראיון הסרבנות המפורסם הקפיץ את התמיכה בנפתלי בנט בעשרות אחוזים"

בחירות 2013: אם המנצח בבחירות היה נקבע על פי נפח השיחה סביבו ברשת, לבחירות האלה היה מנצח אחד ברור מאוד - בנימין נתניהו. כך עולה ממחקר חדש אותו פרסמה חברת באזילה העוסקת בניטור ומחקר ברשתות החברתיות.

החברה פרסמה דוח לקראת הבחירות ובו נתונים מאוד מעניינים לגבי המתמודדים השונים והשיח עליהם ברשת. מהמחקר עולה למשל, כי ראש הממשלה שומר על המעמד שלו בתור האיש הכי מוזכר ברשתות החברתיות ובבלוגים, אם כי, רוב האזכורים שלו הם שליליים.   

קליק לנקסטר בפייסבוק 

ביבי המלך
בנימין נתניהו (צילום: חדשות 2)
נתניהו שומר על המעמד שלו בתור האיש הכי מוזכר ברשת, אבל הבאז הוא בעיקר שלילי | צילום: חדשות 2

נתניהו שומר על מעמדו הרם מול כל המתמודדים לכתר. על פי ציר הזמן, נפח השיחה סביבו מגיע לשיא בזמן מבצע "עמוד ענן" וחוזר למספרים האלה לאחר ראיון הסרבנות של יושב ראש מפלגת "הבית היהודי", נפתלי בנט אצל ניסים משעל. שבועיים לבחירות ונתניהו מוביל על כל המתמודדים גם בנפח השיחה וגם במספר הלייקים בעמוד הפייסבוק שלו.

למרות כל אלה, הרגש כלפי נתניהו הוא ברובו שלילי. 73 אחוזים מהשיח על נתניהו הוא שלילי. 13 אחוזים, מאוזן ו-14 אחוזים מהשיח נמצא חיובי.

בעקבות ראיון הסרבנות אצל ניסים משעל היחס החיובי לנפתלי בנט עלה בעשרות אחוזים

נפתלי בנט התחזק אחרי הראיון אצל ניסים משעל (באזילה
נפתלי בנט התחזק אחרי הראיון אצל ניסים משעל (קרדיט: באזילה)

"זה מאוד טריוויאלי שראש ממשלה מכהן מקבל את מספר הלייקים הגדול מכולם בעמוד הפייסבוק". הסביר לנקסטר יואב פרידור, מנכ"ל באזילה. "בעת תקופת הבחירות נתונים של ראש ממשלה יהיו גבוהים ביותר באופן טבעי. הסיפור הגדול פה הוא דווקא ההתמודדות מול בנט".

בנט, לעומת שאר המתמודדים האחרים, כולל נתניהו עצמו, משיג את הרגש החיובי ביותר מהגולשים. מאז הריאיון אצל ניסים משעל התגובה החיובית אליו עומדת על 62 אחוזים ורק 27 אחוזים לתגובה שלילית. לפני ראיון הסרבנות המפורסם התגובה החיובית כלפי בנט עמדה על 49 אחוזים, אחרי היא הריאיון היא קפצה בעשרות אחוזים. 

מנהיגי הימין: הסכסוך מחזק (קרדיט: באזילה)
מנהיגי הימין: הסכסוך מחזק (קרדיט: באזילה)

"בשיח האינטרנטי, אנחנו רגילים לראות שאנשים אוהבים לבקר ולקטר" אומר פרידור. "השיח הוא בדרך כלל שלילי. זה אפקט ההקאה על השופט. אבל נפתלי בנט הוא אי ירוק. הוא המועמד היחיד שזוכה ליחס חיובי אפילו בעקבות הריאיון אצל משעל. הוא גם זה שצובר הכי הרבה לייקים בשבועות האחרונים".

שלי יחימוביץ': לא מתפתחת

מה עוד אפשר ללמוד על המועמדים האחרים? יושבת ראש מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', שומרת על נפח שיחה דומה במהלך כל הקמפיין, אך לעומת כל השאר, גם האהדה כלפיה נשמרת: "השיחה ברשת היא בדרך כלל על יושבי הראש של המפלגה והיא מאוד אישית" אומר פרידור. "הרשימות של המועמדים דווקא מזיקות להם. רובם פרסמו את הרשימה שלהם לכנסת ואפשר היה לראות מיד הרעה ביחס כלפיהם, יחימוביץ' היא יוצאת דופן בעניין הזה. סביב יאיר לפיד הייתה שיחה חיובית, הוא פירסם את רשימתו והיא הפכה לשלילית".

מנהיגי המרכז: מהבטחה לדעיכה (קרדיט: באזילה)
מנהיגי המרכז: מהבטחה לדעיכה (קרדיט: באזילה)

הוא ממשיך: "ציפי לבני אותו הדבר. אצל יחימוביץ' זה לא היה הסיפור. היא פרסמה רשימה ודווקא היחס היה יותר חיובי אחרי הפרסום. צריך להגיד שבנוף הכללי, הרשימה של מפלגת העבודה היא היחידה שמוצגת איכשהו כרשימה. אנשים מדברים גם על  מרב מיכאלי, על איציק שמולי, על מיקי רוזנטל ולא רק על שלי יחימוביץ'".

יאיר לפיד צונח

יאיר לפיד, זוכה ליחס מאוד שלילי ברשת. לפני הצגת הרשימה היחס החיובי כלפיו היה 54 אחוז. אחרי פרסום הרשימה היחס צנח לתשעה אחוזים בלבד ו-72 אחוז שלילי. הרבה אש ספג יעקב פרי, מספר שתיים ברשימה של לפיד. ציפי לבני צנחה מיחס חיובי של 29 אחוז לפני פרסום הרשימה ליחס חיובי של שני אחוז בלבד אחרי פרסום הרשימה.

מעניין לראות כיצד הנתונים ברשתות החברתיות תואמים את הנתונים שנראים בסקרים. "זה ניכר שהוויכוח במרכז-שמאל מחליש את כל הגוש בעוד שהוויכוח בימין רק מחזק את הימין", אומר פרידור.

"ככל שבנט מתחזק בנפח השיחה הוא עולה בסקרים, וככל לפיד נחלש בנפח השיחה הוא נחלש בסקרים. ואולי יותר מכל סקר של מינה צמח, זה מה שלפיד צריך בעיקר לחשוש ממנו".

>> האנשים ש(אולי) יקבעו מי יהיה ראש הממשלה הבא

>> צולמה במהלך משחק והסעירה את הרשת בגלל שהיא יפה