שליש מהציבור סבור שהמצב הכלכלי בישראל הוא בסה"כ טוב, כך עולה מסקר חדש של פאנלס פוליטיקס שנערך עבור mako לפרויקט המיוחד של יעקב אילון שמתמקד בשסעים בחברה הישראלית הנמצאים בלב המחלוקת לקראת בחירות 2013. שני שלישים דירגו את המצב הכלכלה כבינוני עד רע מאד. עוד עולה מהסקר שכמעט מחצית מהנשאלים סבורים שבארבע השנים הקרובות המצב ישתפר.

סקר כלכלי- יעקב אילון
32 אחוזים סבורים שהמצב הכלכלי טוב

בקרב הנשאלים ישנה שניות מסויימת בתפיסת המצב הכלכלי האישי לבין מצבה של המדינה. הישראלים כאמור שומרים על אופטימיות באשר לעתידה הכלכלי של ישראל, אבל להם אישית קשה. כך למשל, 72 אחוזים מהנשאלים טענו שמצבם הכלכלי הורע או לא השתנה ב-4 השנים האחרונות, אבל רק 20 אחוזים סבורים שהמצב הכללי במדינת ישראל הוא רע או רע מאד.

>> יחימוביץ' לאילון: "אם אתה רוצה רופאים טובים, תתגמל אותם"
>> דרעי: "עם מי ילך נתניהו? עם לבני? ש"ס תהיה בממשלה"

52 אחוזים מהנשאלים הגדירו עצמם כסוציאליסטים או סוציאל דמוקרטים בהשקפתם הכלכלית, דבר שכמובן רחוק מלהשתקף בתמונת המנדטים הנוכחית. 16 אחוזים מהם הגדירו עצמם כקפיטליסטים.

סקר כלכלי- יעקב אילון
38 אחוזים סבורים שמצבם הכלכלי הורע

תקציב המדינה- כל המספרים

אחת הסיבות שדחפו להקדמת הבחירות לכנסת התשע עשרה הייתה תקציב המדינה. תקציב המדינה לשנת 2012 שלוש מאות שישים וחמישה מיליארד, תשע מאות ושישה עשר מיליון ומאה ושבעים ושניים אלף שקל.

מתוכו הנתח הגדול ביותר שייך לתקציב הביטחון, עם יותר מ-50 מיליארד שקל. בפער ניכר אחר כך משרד החינוך שתקציבו השנה עמד על 36 מיליארד שקל. ואחר כך לפי הסדר הביטוח הלאומי עם 31 מיליארד שקל, משרד הבריאות 20 מיליארד שקל ומשרד הרווחה מתוקצב בשנה זו ב- 4.7 מיליארד שקל

מה קרה לתקציבים האלה במשך השנים?

תקציב הביטחון גדל וגדל וגדל, מ- 36 מיליארד שקל בשנת 2000 ל-50 מיליארד בשנה הנוכחית. תקציב החינוך גדל גם כן, אבל המספרים הרבה יותר צנועים- כמעט 21 מיליארד שקל בשנת 2000 ובשנת 2012 37 מיליארד.

מה קורה במוסד לביטוח לאומי? בשנת 2000 הוא תוקצב ב- 18 מיליארד שקל, והשנה ב-31 מיליארד. תקציב הבריאות עמד בשנת 2000 על כמעט 13 מיליארד שקל.ב-2012 הוא עומד על כ-20 מיליארד. ותקציב הרווחה גדל בכמיליארד שקל ב-12 שנה.

מדד המנהיגות של יובל שטייניץ (תמונת AVI: mako)
גרעון של 30 מיליארד שקלים. שטייניץ | תמונת AVI: mako

אם זה התקציב, מאיפה מממנים אותו? מהכנסות המדינה. כלומר ממיסים. הכנסות המדינה צפויות להיות כ-210 מיליארד שקל.

וזה הגרעון: כ-30 מיליארד שקל. הגרעון הזה הוא מכה. הוא מכריח את הממשלה לקחת הלוואות, לשלם ריבית ובסוף עלול לגרום למכה הכי גדולה: אינפלציה.

והגירעון של מדינת ישראל עולה ויורד כמו נדנדה, ב-2002 הוא עמד על 18 מיליארד שקל, ב-2003 אז היה משבר כלכלי גדול בעקבות האינתפיאדה השנייה הוא תפח ל-28 מיליארד, ב-2004 שר האוצר נתניהו הצליח להוריד את הגירעון ל-20 מיליארד, ב-2006 הגירעון הצטמק ל-5 מיליארד שקלים, ומ-2008 שנת המשבר הכלכלי הגדול הוא שוב בסימן עלייה תלולה. 

אז זו הבעיה: איך מאזנים את השניים? מעלים מיסים? או מקצצים בתקציב? זה רע וזה רע. אבל אלה החיים. גם מדינה צריכה לחיות לפי יכולתה.

>> בחירות 2013 עם יעקב אילון ב-mako