לפני מספר שבועות הציגה שלי יחימוביץ' את תכניתה הכלכלית. התכנית מחולקת לחמש אבני בנין: החזרת שירותי הבסיס, כלומר הגדלת ההוצאה הציבורית על שירותים כמו חינוך חובה חינם, שירותי בריאות ותחבורה ציבורית. האבן השניה: שכר הוגן עבור עבודה קשה. השלישית: תחרות הוגנת. כלומר מאבק בריכוזיות, עידוד עסקים קטנים. רביעית היא הורדת מחירי הדיור והמזון על ידי תוספת אלפי יחידות דיור לשוק, ופיקוח על מחירי מזון וקביעת מע"מ מופחת. האבן הנוספת היא מיסוי הוגן. העלאת המיסוי על העשירים ביותר, העלאת מס חברות והעלאת תמלוגים על שימוש באוצרות טבע ומדינה.

הערב תעלה בקשת התכנית "בחירות אישיות" עם יעקב אילון. במסגרת התכנית הראשונה ישודר ראיון מיוחד של אילון עם יחימוביץ' בו היא מסבירה את ההגיון מאחורי תכניתה הכלכלית. בסדרת התוכניות, שישודרו ממשכן הכנסת, יראיין אילון את המועמדים הבולטים בבחירות 2013. בהמשך השבוע ישודרו ראיונות גם עם יושבת ראש התנועה, ציפי לבני, יושב ראש הבית היהודי, נפתלי בנט ומנהיג ש"ס, אריה דרעי. אילון והמועמדים יעסקו בסוגיות הבוערות של מערכת הבחירות: המצב הכלכלי חברתי, התהליך המדיני התקוע, היחסים בין חילונים לחרדים והפילוג בגוש המרכז

יחמוביץ' אומרת לאילון בראיון: "כפי שיש השקפת עולם מדינית, מנהיג צריך שתהיה לו השקפת עולם כלכלית וחברתית. האידאולוגיה שלי היא התשתית לתוכנית שהשתתפו בהכנתה 50 כלכלנים שעבדו במשך חצי שנה".

" אם אתה רוצה רופאים טובים, אתה חייב לתגמל אותם", הוסיפה יחימוביץ', "ומנכ"ל צריך שתהיה לו גמישות נהילות לפטר עובד. אני לא בעד ביטול הקביעות, אבל גם כשיש קביעות אפשר לפטר. אני רוצה שהציבור יידע כלכלה, ילמד כלכלה. שיידעו שהחלטות מאקרו כלכליות משפיעות על כל אדם בקצה".

>> סקר חדש: יחימוביץ' טועה בהזנחת הזירה המדינית

את מקורות המימון לתכנית השאפתנית סימנה יחימוביץ' בשכר הבכירים שיוגבל, מס החברות יעלה ל-30 אחוזים, מלחמה בהסדרי המס האגרסיביים ובהון השחור שתוסיף 35 מיליארד שקלים לתקציב המדינה. מיסוי על רווחים ממשאבי טבע אמור להביא עוד כ-9 מיליארד שקלים. 

שטייניץ: "התכנית מסוכנת לכלכלת ישראל"

לא מתרגש מהביקורת. צפו בדברי שטייניץ (צילום: חדשות 2)
שטייניץ: "עם תכנית כזאת, עדיף שלא תהיה תכנית בכלל" | צילום: חדשות 2

מייד עם פרסום תכניתה תקף אותה שר האוצר שטייניץ ואמר: "התכנית של יחימוביץ' תביא לחורבן כלכלי. עם תכנית כזאת, עדיף שלא תהיה תכנית בכלל. אני לא זוכר מישהו שהבטיח הבטחות בגובה של 140 מיליארד שקלים. היא מסוכנת לכלכלת ישראל. מלחמה בהון השחור נותנת שני מיליארד שקלים בשנה, מאיפה היא הביאה את המספרים האלה?".

נחמיה שטרסלר, הפרשן הכלכלי של חדשות 2, גם הוא סבור שמדובר בתכנית על הנייר בלבד. "זאת תכנית מופרכת וחסרת בסיס", אמר לתכנית חיסכון, "גיבוב של מספרים מהאגדות. יש שם רשימה מדהימה לפיה הכל טוב. חינוך חינם, ביטוח סיעודי לכולם, עוד מיטות, חופשת לידה ארוכה יותר, עליית שכר המינימום, חגיגה אחת גדולה. מאיפה כל זה יבוא? היא אומרת שתעלה מיסים על ההון ועל החברות, אבל א' ב' בכלכלה הוא שאם אתה מעלה מיסים, אתה מבין למיתון, לבריחת משקיעים, לצצמיחה נמוכה ולגרעון גדול יותר". "יחימוביץ' מדברת על 35 מיליארד שקלים ממלחמה בהון השחור", הוסיף שטרסלר, "אבל זה לא ריאלי".

>> על מה הבחירות האלה? תקציב המדינה- כל המספרים

פרופסור אבישי ברוורמן, לשעבר כלכלן בכיר בבנק העולמי, ויו"ר וועדת הכספים, מגן כמובן על תכנית יחימוביץ' שהוא ממחבריה: "התכנית היא רק כיוון. כי צריך חזון חדש ודרך חדשה. נתניהו ושטייניץ הביאו גרעון ועכשיו צריך לעשות קיצוצים. הכלכלה שלהם טובה רק לקבוצה קטנה בחברה הישראלית. אם נמשיך ככה, לבנים שלנו לא יישאר כלום. כלכלה זה לא רק תוצר לאומי לנפש ויחס חוב תוצר, כלכלה גם היא האי שיווניות הגדולה ביותר במערב ואחת המדינות העניות ב-OECD. יוקר מחיה גבוה, בריאות מדרדרת, פערי חינוך ואם נמשיך בכיוון שהלכנו החברה תתפורר לחלוטין. התכנית נותנת כיוון. לא יהיו הוצאות אם לא הכנסות ונחתוך בבזבוזים של המשרדים".

"מעשה מגונה". יחימוביץ' (צילום: AP, חדשות)
התכנית של יחימוביץ': חופשת הלידה תתארך, תחבורה ציבורית תוזל והעלאת שכר המינימום | צילום: AP, חדשות

"מה אומרת התכנית?", ממשיך ברוורמן, "אנחנו מדברים על תוואי לחמש שנים שאומר: ההוצאות הציבוריות בישראל, בריאות וחינוך, הולכות ונעשות יותר לקראת תחתית ה-OECD, ואנחנו רוצים להחזיר אותם לרמות המתאימות כדי שנתחיל לתת לאזרחים את השירותים שמגיעים להם. לגבי המקורות, התקציב הוא בסביבות מאה מיליארד על פני חמש שנים, 20 מיליארד לשנה ואז הוצאות נוספות של 38 מיליארד של השקעות חד פעמיות. מאיפה המקורות? לא נוביל לגרעון שיעלה על שלושה אחוז. לגבי מבנה המיסוי, עקב הניהול הכושל באוצר, את הגרעון הגדול ממנים בצורה הקלה ביותר: מעלים מע"מ. אנחנו נוריד את המס ל-2 אחוזים על 50 מוצרים בסיסיים. בנוסף, נעלה את המיסים לחברות. חברות לא יברחו מהארץ בגלל מס החברות. הם יעזבו בגלל הבירורקטיה של ממשל נתניהו".

נחמיה שטרסלר
שטרסלר: "גיבוב של מספרים מהאגדות"

"אנחנו נשנה את מבנה ההוצאות, נילחם בכל אותם סידורי מס אגרסיביים. ד"ר שטיניץ בתחשיב שלו מתייחס לזה כאל 2 מיליארד לשנה, כפול חמש שנים זה עשר. דורון ארבלי, ראש רשות המיסים תחת שטייניץ, אומר שאפשר להביא עוד. אם מתחילים להגדיל את השומות, אין לי ספק שאפשר להגיע לסכום של 35 מיליארד. ואם יהיה פחות, פשוט נוציא פחות, לא יהיה גרעון".

ברוורמן: "צריך בטחון כלכלי כמו בטחון צבאי"

אבישי ברוורמן כנס הרצליה (צילום: אורי פורת)
ברוורמן: "התכנית מראה את הכיוונים. אסור שיהיה שוק פרטי פרוע בישראל" | צילום: אורי פורת

"אנחנו בעד הגדלת תקציב הבטחון, אבל אנחנו בעד צמצום הגידול על ידי חיתוך בבזובוזים. אחרי ועדת טרכנברג שאלתי את שר האוצר מהיכן המקורות? אמר שיקצץ חמישה מיליארד שקלים מתקציב הבטחון. אז שר הבטחון ברח עם התקציב. אם נהיה בשלטון נעשה סדר כי צריך בטחון כלכלי כמו בטחון צבאי".

"כל מערכת האשראי בארץ היא לא תחרותית כי שחקנים גדולים מעבירים אשראי מאחד לשני והעסקים הקטנים והבינוניים, תרומתם לתוצר הלאומי נמוכה מהמקובל המערב, אנחנו נשנה את זה כדי ליצור פה תחרות. ניאבק במונופולים. אם נגיע לשלטון ננהל את האוצר בצורה אחרת. פקידי האוצר יחזרו למקומם הטבעי כמו בכל מדינה בעולם. רק בארץ הפקידים נותנים הוראות לשר, זה לא קיים בשום מקום בעולם".

"נתניהו ושטייניץ משתמשים בספרד כדוגמא, אבל לפני מספר שנים הגרעון שלה היה יותר נמוך בישראל, אז למה היא נפלה? בגלל אותה תפיסת עולם של נתניהו. בנקי ההשקעות לקחו את כספי הפנסיה וקופות הגמל ושמו אותם על קרן הצבי, ופתאום כל העסק קרס. זה השוק הפרטי הפרוע שאסור שיהיה בישראל".

"המתמטיקה פשוט לא מתחברת"

פרופסור עומר מואב
מואב: "אף כלכלן סביר לא יגיד שהתכנית אפשרית"

"לתמוך בתוכנית של יחימוביץ' זה כמו להגיד שאתה אוהב את 'שר הטבעות'", אומר פרופ' עומר מואב, מרצה באוניברסיטה העברית. לשעבר היועץ הכלכלי של שר האוצר שטייניץ, "כולם אוהבים סיפורי דמיון. היא מוכרת לציבור קשקושים פרי דמיונה הקודח. אין כלכלן אחד סביר שיגיד לך שזה אפשרי, המתמטיקה פשוט לא מתחברת. הכל שם זה דברים טובים, אבל אין סדרי עדיפויות. היא רוצה יש מאין, בלי שאף אחד ייפגע היא תייצר מדינה נהדרת. זה רציני כמו שש"ס יגידו שאלוהים יממן את התקציב".

"יש הזיה כזאת שנובעת משטיפת מוח ובורות קיצונית, חושבים שהיא נושאת את הדגל הסוציאל הדמוקרטי. אם בודקים מה קורה במדינות הסוציאל דמוקרטיות באירופה, זה שונה לגמרי. היא אולי מזכירה את הסוציאל דמוקרטיה של יוון. יש בעיה של ריכוזיות שהיא מדברת עליה אבל לא פועלת בזמן אמת; היא לא מתייחסת לחרדים; היא מציעה להגדיל את התקציב ב-40 אחוז בלי להכביד את נטל המיסוי על המעמד הבינוני. זו הזיה. אם כבר, המדיניות של נתניהו היא יותר סוציאל דמוקרטית משלה".

"לקחת הלוואה על חשבון הילדים שלנו"

"אפשר לשפר את מה שקורה עכשיו, התכנית של יחימוביץ' לא טובה, היא פופוליסטית", אומר גם פרופסור אייל וינטר מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, "הסכום הזה לא יכול להתבצע ללא הגדלת הגירעון, וזה יהיה דבר הרסני. זה לקחת הלוואה על חשבון הילדים שלנו, שיישאו בעול כשיגיע התור של הדור שלהם. זה נשמע טוב כמצע לבחירות, אבל זה פשוט יפגע בנו. העמדה שלי לא מגיעה ממגדל השן, תמכתי במחאה".

"צריך להגדיל את שיעור התעסוקה ולצרף עוד אנשים למאמץ הלאומי של הייצור. מפלגת העבודה צריכה להתגייס כדי להקטין את הלחצים הפוליטיים האלה, לעבוד עם אנשים שמעוניינים שזה יעבוד. אין פה שום בסיס מקצועי, זה לא ישים בכיוון של הגדלת המשאבים. הרי אפשר להגדיל את המסע בשיעורים גבוהים, אבל זה יקטין את תקבולי המסים, והכוחות החזקים יברחו מהארץ".

"אני בעד התכנית, אבל היא לא מספיק רדיקלית מבחינתי"

פרופ' יצחק ספורטא, מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב שידוע בעמדותיו הסוציאל דמוקרטיות, ביקש להדגיש שלמרות הוא בעל תכנית תכנית יחימוביץ', יש לו ביקורת כלפיה. "יש פה ניסיון להציג אלטרנטיבה למדיניות הכלכלית הנהוגה בישראל מאז 1985 וביתר שאת בעשור האחרון, שאפשר לכנות אותה על שם מיט רומני והיא מאמינה בדטרמיניזם ומה שקורה למטה יקרה והשוק יסתדר", הוא אומר, "התוכנית של העבודה אומרת שזה לא עובד וצריך להציע משהו אחר. אי אפשר להגיד שהמדיניות הנוכחית היא נכונה, ואם כן אז הם מוזמנים להסתכל על נתוני העוני, במיוחד במגזר הערבי. זה מעקר את הדיון, אין להם שום הסתכלות מעבר".

"התוכנית מבחינתי היא קצת פרווה מדי. היא לא רדיקלית מספיק, אין שם מלחמה מוגדרת בעוני שהוא הצרה הגדולה מבחינתי. לדבר על המעמד הבינוני זה בלתי נסבל כשלא מדברים על העוני המנוון. כמובן שהיא פוליטית ולכן ההסתכלות היא אחרת, אבל הם מסתכלים על דברים נקודתיים, וצריך להפוך את כל המדיניות, לכוון ליעדים שברור לנו שהם צודקים. כשנכנסים לפרטים, צריך להיות מדויק יותר – כמו למשל על היעד של השגת 35 מיליארד שקל מההון השחור, זה לא ריאלי ונותן לצד השני קרקע נוחה להיכנס בהם".

"יחימוביץ' חותרת למדינה סוציאל דמוקרטית בלי להתחשב במה שקורה עכשיו באירופה"

"יש לי עם התכנית בעיה עקרונית שנובעת מהשקפת עולמי", אומר פרופ' יקיר פלסנר, מהחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית, "התכנית מגבירה מאד את האספקה של מוצרים פרטיים. כבר היום הממשלה מספקת יותר מוצרים פרטיים מציבוריים. כלומר, מוצרים שהפרט צורך ואף אחד מלבדו לא מרוויח מהצריכה. למשל, בריאות. הרי אם אני הולך לרופא, אני היחיד שנהנה. מוצרים ציבוריים זה ביטחון וכבישים ותשתיות. מה עוד שכבר היום שני שליש מהוצאות הממשלה הולכים לרווחת הפרט".

"ספרתי בתכנית תוספות להוצאה הממשלתית של 75 מיליארד שקלים. ברור שאת המיסים יהיה צריך להעלות גם בסכום הזה כי מקורות המימון האחרים הם קשקוש. אני מכיר את המלחמה בהון השחור. זה סיפור וותיק שמחייב שינוי תרבותי שאני לא רואה אותו קורה. העלאת מיסים כזאת תביא אותנו לשיעור מיסוי של 42.6 אחוז מהתוצר. זה מעלה אותנו הרבה מעל ממוצע ה-OECD שעומד על 35 אחוזים. זה יעמיד אותנו במקום אחד עם נורבגיה, רק ההבדל הוא שלהם יש הכנסות אדירות מנפט".

"יחימוביץ' חותרת למדינה סוציאל דמוקרטית קלאסית ולא מדאיג אותה מה קורה לסוציאל דמוקרטיות הקלאסיות באירופה. ישראל היא מדינה צעירה ביחס למדינות האירופיות, מה יקרה לכל הדברים האלה כשנזדקן? היא רוצה להבטיח פנסיה עם תשואה מובטחת. זה הזוי. לא יכול להתקיים דבר שהוא לא מסונכרן עם הכלכלה בכללותה".

פלסנר ממשיך ומפרט את הבעיות של תכנית יחימוביץ': "בתחום הדיור מה שהיא רוצה לעשות זה אנטי כלכלה בצורה הגרועה ביותר. במדינה נורמלית מצאי והקרקעות וההיצע הן היינו הך. במדינת ישראל חלק מהקרקעות הן בכספות של המנהל ולכן הן לא במשחק. ברור שהמחירים יהיו גבוהים. צריך לשחרר את הקרקעות מהכספת, אבל את זה היא לא מוכנה".

"מבחינת בריאות ציבורית: ה-NHS הבריטי במפולת. ושם עובדים על פי הרעיון של יחימוביץ'. זה פשוט לא עובד. גם בארצות הברית נמצאים במפולת וזה יכול להרוס את הכלכלה שלה. אני לא מבין איך בנאדם שעיניו בראשו יכול להציע ללכת בעקבות הדברים האלה שטומנים בחובם אסון. אסון מוכח. אין שום סיבה לסבסד כל ביקור אצל רופא. למה שלא תסבסד גם הליכה למכולת?"

"בכלל, מי ישלם את המיסים הנוספים?  תהיה השפעה על אנשים פרטיים, בזה אין ספק. היא תצטרך להעלות את שיעורי המס השולי באופן משמעותי כדי להגיע לרמת המיסוי שהיא רוצה. היא מדברת על הטייקונים כאילו הם העניין. אבל מיהו העשירון העליון על פי דעתה? עובדי ההיטק? הם יקומו ויעזבו למדינות אחרות. ואם לא על העשירון העליון, זה ייפול על אותם אלה שהיא רוצה להקל עליהם".

"היא מתנפלת על ענין המיסוי העקיף מול הישיר. היא רוצה להפחית את המיסים העקיפים ולהעלות את הישירים. כלומר, היא רוצה שהמיסים הישירים יעלו ביותר ב75 מיליארד שקלים. ברבות מהמדינות הסוציאל דמוקרטיות שהיא מדברת עליהם באירופה, המע"מ הוא אף הרבה יותר גבוה מישראל. אם יש לה בעיה עם העשירונים התחתונים בעניין הזה, תמיד עדיף לעשות בצורה של תשלומי העברה ישירים. רוצה להקל על החינוך של הילדים בעשירונים הנמוכים? תני להם שוברי חינוך. רוצה להקל בנושא הבריאות? תן להם שוברי בריאות". 

>> מה אתם אומרים על התכנית של יחימוביץ'? תכתבו לנו בטוקבקים

>> הערב בקשת אחרי מאסטר שף: "בחירות אישיות" עם יעקב אילון