סקר על השפעת הסקרים (צילום: חדשות 2, פאנלס,ערוץ הכנסת)
סקר פאנלס על הסקרים (חדשות 2) | צילום: חדשות 2, פאנלס,ערוץ הכנסת

לקראת הבחירות מתפרסמים סקרים רבים אשר נותנים תמונת מצב על התמיכה לה זוכים נבחרי הציבור, אך מעבר לכך, מנבאים את התוצאות ביום הבחירות. בעבר נשמעה ביקורת רבה על פרסום הסקרים שמשפיע על דעת הקהל, אך האם הוא באמת משפיע? סקר של חברת פאנלס שנערך עבור ערוץ הכנסת בודק מה דעתכם על הסקרים.

רק 18% מהנשאלים ענו כי הם קוראים באופן קבוע את הסקרים המתפרסמים בעיתונים. רוב הציבור, 53% מהנשאלים השיבו שהם קוראים לפעמים. 27% השיבו כי הם קוראים סקרים לעיתים קרובות. אך באופן כללי עולה כי רוב הציבור מתעניין בסקרים ורק 2% השיבו שהם אף פעם לא קוראים סקרים.

לגבי מידת ההשפעה של הסקרים לא התקבלה תוצאה חד משמעית שכן 46% השיבו שהסקרים לא עוזרים להם לגבש את דעתם הפוליטית. 51% האחרים ענו כי יש לסקרים השפעה מסויימת על דעתם הפוליטית, אבל מיעוט של 3% באמת מסתמך על הסקרים כדי להחליט במי יתמוך.

במדינה קטנה כמו שלנו מסתבר שהציבור מרגיש מוצף בסקרים ו-58% מהנשאלים השיבו שמשתמשים יותר מדי בסקרים בארץ. כרבע מהנשאלים חושבים שנעשה שימוש הולם בכלי הסקרים. 12% לעומתם חשים מחסור מסוים וחושבים שאפשר להשתמש בו יותר.

אך השאלה המעניינת ביותר היא איך מגיבים המצביעים לתוצאות וכאן נראה שיש נאמנות גבוהה שאינה מושפעת מהסקר. 69% מהנשאלים השיבו כי אינם משנים דעתם כאשר מפלגתם צונחת בסקרים. 21% מחליטים לעזור למפלגה החלשה ולהצביע עבורה כדי לחזק אותה. הישראלים, כך עולה מהסקר, לא נוטים כל כך להיסחף עם התוצאות ורק 5% השיבו שיצביעו למפלגה החזקה בסקרים.

לשאלה ההפוכה, על התחזקות המפלגה, התקבלו אחוזים דומים: 72% נשארים בעמדתם למרות תוצאות הסקרים, כך שנראה שהישראלים מסתמכים, בסופו של דבר, בעיקר על עצמם.