תלמידיו של פרופ' מתי אדן, ראש המחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל בשומרון, נדהמו לשמוע את התבטאויותיו נגד ההקלות לסטודנטים שהתייצבו למילואים מאז 7 באוקטובר. בסרטון שהגיע היום (ראשון) ל-N12 נראה המרצה משוחח בטלפון, ככל הנראה במהלך הרצאה שעלתה בתיקיית הלימוד המשותפת של הכיתה – מבלי לדעת שהדברים מוקלטים. מהאוניברסיטה נמסר: "דבריו של המרצה נאמרו ככל הנראה טרם התקבלה החלטה סופית בנושא".

"אז זה יהרוס להם, מה אני אעשה? אני לא יכול לתת להם תואר בחינם", אמר הפרופסור בשיחת הטלפון וביקש רשימת בעיות מפורטת עם שמות הסטודנטים והמרצים. "אז מה אם עמוס להם, גם לנו עמוס", הוא המשיך וטען: "אם הם רוצים לקבל הקלות, שילכו לטכניון. שם נותנים את התואר בחינם. אצלנו לא, זה הכול".

"אז זה יהרוס להם מה אני אעשה? אם הם רוצים הקלות שילכו לטכניון"

מאז 7 באוקטובר המוסדות האקדמיים ניצבו מול דילמת ההקלות לסטודנטים, אך עדיין לא הצליחו ליישר קו. לכל מוסד אקדמי הנחיות נפרדות והקלות שונות למשרתי המילואים. נדגיש כי רבים מהסטודנטים שנקראו למילואים מאז 7 באוקטובר פספסו כבר כשלושה חודשים של לימודים, ונדרשים להשלים כמויות חומר אדירות, במקביל לעמידה בקצב הלימודים שנמשכים.

הסטודנטים באוניברסיטת אריאל השמיעו תלונות לא מעטות על התנהלות האוניברסיטה, בטענה שאין להם מתווה ברור לאנשי המילואים. בין היתר טענו כי המרצים מחייבים את הסטודנטים שסיימו שירות מילואים לעבור מבחנים ולעמוד בדרישות גבוהות, בשונה מרוב המוסדות האקדמיים בישראל. 

אוניברסיטת אריאל (צילום: אוניברסיטת אריאל)
אוניברסיטת אריאל, צילום ארכיון | צילום: אוניברסיטת אריאל

"סוגיית משרתי המילואים מחייבת מחשבה מעמיקה", מסביר שר החינוך לשעבר שי פירון בשיחה עם N12. "מחד, אסור שמי שהסכימו לתרום את גופם ונפשם יינזקו. מאידך, תואר באוניברסיטה איננו פרס, הוא מצריך למידה והשקעה. לטענתו, הפתרון ההגון היחיד הוא פתיחת סמסטר קיץ נוסף למשרתי המילואים - בחינם. עוד הדגיש כי בסמסטר הקיץ, שבו סטודנטים רבים נוהגים לעבוד כדי לחסוך כסף לשנת הלימודים הבאה, יקבלו הסטודנטים כחצי משכר המילואים".


מאוניברסיטת אריאל נמסר בתגובה: "האוניברסיטה יצרה מתווה רחב לתכנית לימודים אקדמית עבור משרתי ומשרתות המילואים וכוחות הביטחון, על מנת שיוכלו לסיים את לימודיהם בעתם. אנו פועלים במציאות משתנה ועושים ככל הניתן, בכל שלב לסייע לכל סטודנט על פי צרכיו. דיונים בנושא הבחינות מתנהלים לאורך כל התקופה על מנת להיטיב עם המשרתים ולייצר עבורם פתרונות מותאמים.

"רקטור האוניברסיטה ופורום הדיקנים קבעו מתווה לפיו כל סטודנט/ית ששירתו למעלה מ-21 יום במהלך הסמסטר יהיו זכאים להערכה חלופית בכל אחד מהקורסים. דבריו של המרצה נאמרו ככל הנראה טרם התקבלה ההחלטה הסופית בדבר מתן הערכות חלופיות בכלל הקורסים".