הורים לילדים מגיל לידה עד 3 מנסים להתרגל למציאות הכלכלית החדשה שתלווה אותם בשנה הקרובה - התייקרות דרמטית לא רק בגנים הפרטיים, אלא בכל המסגרות."מדובר בעלייה של יותר מאלף שקלים", סיפרה אלינור שיר מצור יצחק. "בשנה שעברה שילמתי 2,800 שקלים והשנה זה יעלה לי בסביבות ה-4,200 שקלים".

80,000 משפחות שילדיהן נמצאים במעונות מפוקחים ויש להן הנחה בגלל מצבן הכלכלי לא ירגישו את ההתייקרות. לעומת זאת, כל השאר, 320,000 משפחות בישראל, ישלמו הרבה יותר - למרות שהובטח להם אחרת. ועדת סל המחירים אישרה התייקרות של עד 500 שקלים, אך בפועל ההתייקרות תהיה כפולה. בירור מעלה כי אלף השקלים הנוספים עבור פעוט הם התעריף שגובים המעונות עבור שיפור התקינה, כך שתהיה מטפלת אחת על כל חמישה פעוטות ולא מטפלת על כל שישה פעוטות.

שר החינוך יואב קיש הבטיח "תיקון ביחס המטפלות", אבל שינוי התקינה הוא חלק מהחוק, חוק הפיקוח. אף אחד לא אמר שהורים ייאלצו לשלם על זה יותר. עוד הבטחה שלא תמומש היא זו שעליה הצהיר רה"מ בנימין נתניהו: "החל מה-1 בינואר 2024, הכנסה נטו למרבית המשפחות בישראל שבהן שני ההורים עובדים, תגדל עד 940 שקלים בחודש לכל ילד מגיל 0 עד 3".

על אף הבטחת ראש הממשלה, הנוסחה של משרד האוצר משאירה רוב גדול של הורים ללא הטבה או עם זכאות להטבה קטנה מאוד. לדוגמה, הורים לילד אחד בגיל הרך, שמרוויחים יחד 23,669 שקלים ברוטו, לפי השכר הממוצע במאי האחרון, יקבלו רק 378 שקלים. רק אם תהיה להם הכנסה משותפת של 26,800 שקלים או יותר, תזכה המשפחה במלוא ההטבה שעומדת על 940 שקלים.

הטבות המס להורים
הטבות המס להורים
הטבות המס להורים
הטבות המס להורים

דוגמה נוספת להורים לשני ילדים בגיל רך: כאשר האימא מרוויחה 14,000 והאבא מרוויח 15,000 – הזוג יקבל הטבה של 256 שקלים בלבד. רק הכנסה משותפת של 35,100 שקלים או יותר תזכה את המשפחה במלוא ההטבה, שתעמוד על 1,880 שקלים.

"בעלי ההכנסות הנמוכות, דווקא עם שני פעוטות, הסיכוי שלהם ליהנות מההטבה הוא קלוש", אמר ירון גינדי מלשכת יועצי המס בישראל. שירן מימון חדד, שהיא ובעלה אלעד מורים במקצועם ומצפים לילד נוסף בקרוב, פסימית: "רק הוצאה של מעונות, בלי טיטולים, בלי שום דבר, תהיה מעל 6,000 שקלים. באמת ובתמים אני לא יודעת אם אצא לעבוד בשנה הבאה".