בישיבה החסידית בביתר עילית מתחילים את היום בלימודי קודש, כמו בכל הישיבות. אך בניגוד לרוב המכריע של הישיבות החרדיות, בשעות אחר הצוהריים והערב המדרשה הופכת לבית ספר שבו לומדים התלמידים את מקצועות הליבה במטרה להכין אותם לבגרות. "בעיקרון לפני הצוהריים אנחנו לומדים קודש, שזה כמה שעות גמרא. ואחר הצוהריים ובערב אנחנו לומדים לימודים כלליים, אנגלית, מתמטיקה, מדעי המחשב, היסטוריה, ותנ"ך", מספר הרב מנחם שטרנהל, שמלמד תורה במדרשה החסידית. 

לפני כעשור הקים הרב מנחם בומבך את הישיבה התיכונית הראשונה לציבור החסידי, זרם שמרני יותר בתוך החברה החרדית. היום הוא עומד בראשות רשת המוסדות "נצח" שבה לומדים 1,450 תלמידים ותלמידות חרדים לימודי ליבה מלאים. תלמידי הישיבה "המדרשה החסידית" לומדים בחיידרים עד גיל 13 ומגיעים אליה בלי שום ידע באנגלית ועם מעט מאוד ידע במקצועות האחרים. הם לומדים במדרשה החסידית במשך 4 שנים אינטנסיביות, בהן הם משלימים את הפערים ויוצאים ממנה עם תעודת בגרות מלאה.

חרדים לומדים ליבה
"בעולם החדש ילד נדרש לדעת לימודי ליבה - זה לא איזשהו מותרות"

"יש פה תלמידים מתוך המיינסטרים של החברה החרדית. משפחות חסידיות שהן פשוט פרגמטיות", מספר הרב בומבך, ראש רשת חינוכית "נצח". "היום בעולם החדש ילד נדרש לדעת לימודי ליבה - זה לא איזשהו מותרות, זה דברים מאוד בסיסיים. בשנים האחרונות אני מרגיש תמיכה מאוד גדולה, וגם מחסידיות רבנים שולחים אלינו תלמידים".

השילוב של לימודי קודש וחול לא נפוץ מדי בישיבות החרדיות של ישראל. מתוך 40 אלף תלמידי ישיבות בגיל תיכון, 8,600 בחורים לומדים בישיבות תיכוניות, כדוגמת המדרשה החסידית ובמסודות אחרים. גם בבתי הספר היסודיים המצב דומה – לפני כעשור הוקם זרם החינוך הממלכתי החרדי שנועד לתת מענה להורים שמעוניינים שילדיהם ילמדו מקצועות הליבה, והיום לומדים בו רק כ-4% מהילדים החרדים, למרות שהביקוש גדול.

 

חרדים לומדים ליבה
"מה שאכפת לי זה שהוא יוכל לפרנס משפחה"

ציפי וחוה (שם בדוי), תושבות בני ברק, רוצות שילדיהן ילמדו לימודי ליבה ובחינוך הממלכתי. אבל למרבה הפלא, בכל בני ברק אין אפילו בית ספר ממלכתי חרדי אחד, והן יאלצו להתפשר על בתי ספר שלא תואמים את השקפותיהן. "אני לא רוצה לראות אותו בסופו של דבר בגיל 18 צריך להשלים את המכינה הקדם אקדמית, דברים שבכיתה ד' יודעים", מספרת חוה, וציפי מוסיפה: "אין בבני ברק בית ספר לילדים בנים שמלמד ליבה. מה שאכפת לי זה שלילד שלי יהיו לימודי ליבה להביא אותו לגיל 20 כשהוא יכול לפרנס משפחה".

מנכ"לית משרד החינוך לשעבר דלית שטאובר הסבירה את החשיבות הרבה של הכנסת לימודי ליבה אל תוך מוסדות חרדיים - עבור החברה החרדית עצמה ועבור כלל הציבור: "הזרם הממלכתי החרדי הוא ווין-ווין לכולם. הוא ווין-ווין לחברה החרדית, משום שיש כבוד ומקום ותקצוב מלא ללימודי הקודש כפי שהקהילה רוצה, ומצד שני עמידה בדרישות של הממלכה - תוכנית לימודים, פיקוח ושקיפות מלאה. המגמה הזאת יכולה לצמוח עם רוח גבית נכונה ועם עזרה".