ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר החינוך יואב קיש מסרו הערב (ראשון) הצהרה כלכלית והודיעו על התוכנית החדשה לחינוך לגיל הרך. "השלב הראשון יחל בינואר 2024 והוא יכלול מענק של עד 940 שקלים לזוג הורים עובדים עבור כל פעוט עד גיל 3", אמר רה"מ נתניהו.

"השלב השני יהיה להעניק סבסוד מלא כבר עכשיו להורים לפעוטות שנמצאים במעונות המפוקחים", הוסיף ראש הממשלה. "כרגע יש סבסוד חלקי במעונות, אנחנו פותרים את התשלום הזה על ידי הטבות המס שאנחנו נותנים". כ-20% בלבד מהפעוטות בישראל נמצאים במעונות המפוקחים הללו, כמו סמל-ויצו, נעמת ואמונה.

ראש הממשלה הוסיף בהצהרתו: "נשקיע יותר מ-2 מיליארד שקלים כדי לבנות עוד מעונות מפוקחים. המטרה היא להגדיל דרמטית את כמות המעונות המפוקחים. נגיע למצב שבגילאים 6-0 החינוך יהיה חינם. זו התוכנית, זה ישים אותנו בקו הראשון של המדינות המפותחות ביותר. ילדים קטנים שמקבלים חינוך טוב - יש להם יתרון לכל החיים. זה יהיה תהליך מודרג".

הצהרת נתניהו לסבסוד מעונות היום (צילום: N12)
רה"מ נתניהו: "זה יהיה תהליך מודרג" | צילום: N12

העלות המצטברת לשנה של התוכנית שהוצגה תעמוד על כ-5 מיליארד שקלים. "המטרה העיקרית היא להקל על ציבור ההורים העובדים", ציין רה"מ נתניהו. "המטרה השנייה היא להעלות את רמת הפדגוגיה בגנים, אנחנו רוצים לשדרג את המערך החינוכי במעונות כדי לתת לילדים יתרון בחיים. המטרה השלישית היא להרחיב את המעונות המפוקחים כדי לאפשר מסגרות מפוקחות לכל משפחה עובדת שרוצה להכניס את ילדיה למסגרות הללו".

שר האוצר סמוטריץ' אמר כי "צעדים אלה יאפשרו סיוע כלכלי משמעותי להורים צעירים, ויאפשרו לשוק החופשי להמשיך להתקיים". עוד הוסיף השר: "יוקר המחיה הוא אתגר גדול, שמעסיק מאוד את אזרחי ישראל. כשר האוצר, הנושא ניצב לנגד עיניי באופן תמידי ואני חווה אותו בעצמי מקרוב, מודע לקשיים".

סמוטריץ' בהצהרה (צילום: N12)
שר האוצר סמוטריץ': "יוקר המחיה הוא אתגר גדול" | צילום: N12

בתחילת מרץ נכנס לתקציב המדינה שאושר סעיף חוק חינוך חינם מגיל שנתיים עד שלוש, למרות שאחת ההבטחות דיברה על חינוך חינם מגיל לידה. הסעיף שנכנס לבסוף לתקציב הוצג כהצלחה - אולם גם הוא לא עתיד להתממש בקלות.

המודל שעומד על הפרק, מדבר על פעוטונים וגנים פרטיים שיעמדו בתנאים מסוימים ויקבלו כסף - כ-1,800 שקלים עבור כל ילד עד השעה אחת וחצי בצוהריים. על פניו נשמע טוב, אבל נראה שיש עם התוכנית הזו לא מעט בעיות. למשל, הכוונה היא לדרוש שהמטפלות יעברו הכשרה, ובגנים יתבצע פיקוח פדגוגי - אולם לא ברור כיצד בדיוק יעשו את הפיקוח הנדרש על כל מסגרת שיש בה 7 ילדים ומעלה, מכיוון שנשאלת השאלה - מהיכן יגיעו מפקחות?

נציין כי המסגרות עליהן מדובר, נמצאות בבתים פרטיים - את חלקן אף אחד לא מכיר, כך שהנושא לא כל-כך ישים. בנוסף, משעה אחת וחצי בעלי הגנים יוכלו לקחת כל סכום שבעולם עבור צהרון, בטענה ש-1,800 שקלים לא מספיקים לכיסוי העלויות, והרי שעל מחיר הצהרון - אין פיקוח.