שר החינוך יואב קיש הודיע היום (חמישי) על ביטול רפורמת הבגרויות שנכנסה לתוקף בפברואר של השנה שעברה, בתקופת כהונתה של ח״כ יפעת שאשא ביטון, כשרת החינוך. "נוכח המשובים שהצטברו ממנהלים, גורמי המקצוע במטה ומורים, מהם עולה תמונה המצביעה על קשיים ביישום רפורמת הבגרויות במקצועות מורשת חברה ורוח - תבוטל הרפורמה", נכתב בהודעה מטעם משרד החינוך. בנוסף הודיעו במשרד, כי עד מרץ 2023 מתוכנן מתווה חדש לבגרויות במקצועות ספרות, תנך, אזרחות, לשון והסטוריה.

החלטת קיש מעבירה בעצם את תלמידי כיתות י' של שנה זו, ללמוד ולהבחן בדומה למתווה הבחינות של תלמידי כיתות יא'. מה שכולל: בחינה חיצונית במקצוע הומניסטי אחד לפחות, יתר מקצועות ההומניסטיקה בהיבחנות בית ספרית. בנוסף, התלמידים ימשיכו ללמוד ולהיבחן בהיבחנות חיצונית במקצועות: שפת אם, אנגלית, מתמטיקה ומקצועות ההגבר.

בהצהרתו על ביטול הרפורמה אמר קיש: "אני מאמין בחשיבות של חיזוק ובניית הזהות היהודית, וחושב שזה חלק ממה שמחבר אותנו לעם הזה למדינה הזו ולמקום הזה. אני מכבד ומוקיר גם את הזהות של מי שהוא לא יהודי. יש את נושא האזרחות, להיות אזרח במדינת ישראל, ולשמור על החוק ולכבד את גורמי השלטון ולהיות אזרח מועיל. אני לא מזלזל בזה ולא בא לומר שזה מיותר, ההיפך - זה חשוב מאוד. עם זאת, זה לא יכול למחוק, את הזהות שלך כיהודי, ולכן אנחנו נעשה שינוי ותיקון ממה שראינו בשנים האחרונות".

ח"כ יואב קיש , ח"כ יפעת שאשא ביטון

ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון, שרת החינוך לשעבר הגיבה על ביטול הרפורמה: "ממשלת באנו להרוס. קיש למד רק לפני שבוע שהוא שר חינוך והיום כבר הורס, מנתץ, מחריב. מערכת החינוך נמצאת על מסלול שיוציא אותה מהמשבר שהייתה בו בשנים האחרונות בזכות רפורמות מקצועיות שאנחנו ביצענו בתוכן הרפורמה להתחדשות הלמידה שחיזקה את המקצועות ההומניים. עכשיו קיש רוצה לדרוס את מערכת החינוך ולמכור את עתיד ילדינו רק כדי להיות נגד, לעשות דווקא, להיות ההיפך, בקיצור - "שופוני".

עיקרי הרפורמה שתוכננה, קבעו כי החל משנת הלימודים הנוכחית התלמידים לא ייבחנו ב-14-12 מבחנים כנהוג, אלא ב-5-4 בלבד. המקצועות שבהם ייבחנו התלמידים בבחינות חיצוניות יהיו אנגלית, מתמטיקה, שפה נוספת ומקצוע מוגבר. תלמיד יוכל להיבחן גם במקצוע מוגבר נוסף אם יבחר בכך, למשל מדעים או מדעי המחשב. למעט אותן בחינות חיצוניות, שאר המקצועות כמו למשל תנ"ך, ספרות, היסטוריה, אזרחות ועוד יילמדו בתוך בתי הספר והבחינה בהם תהיה פנימית.