רגע לפני ששרת החינוך יפעת שאשא ביטון מסיימת את תפקידה, משרד החינוך פרסם היום (שני) תוכנית לימודים חדשה באזרחות לחטיבות הביניים. התוכנית, שקיבלה את אישור גורמי המקצוע, צפויה להיכנס לתוקף כבר בשנה הנוכחית, והיא כוללת פרקי חובה ובחירה, לפי בחירתם של מורי האזרחות.

ההחלטה לשנות את תוכנית לימודי האזרחות נובעת מכך שחלפו שנים רבות מאז שנכתבה בשנות ה-90, ומאז חל עדכון אחד בלבד בשנת 2015. התוכנית החדשה מתכתבת עם הרפורמה בבגרויות מקצועות המח"ר (תנ"ך, היסטוריה, אזרחות וספרות) ולדברי גורמי המקצוע במשרד החינוך, המטרה היא להתאים את התכנים ואת אופן הלמידה לתפיסת הלמידה המתחדשת - המקנה מיומנויות רלוונטיות למאה ה-21.

בין הפרקים החדשים: "מיעוטים בישראל" ו"הסכסוך הישראלי-ערבי"

אחד הפרקים בתוכנית הלימודים החדשה נוגע ל"מיעוטים בישראל". על פי התוכנית החדשה, המורים יציגו לתלמידים את קבוצות המיעוט בישראל, בהן ניתן למנות ערבים מוסלמים ונוצרים, דרוזים וצ'רקסים. יחידת הלימוד תאפשר לתלמידים "להכיר את קבוצות המיעוט בישראל מתוך שאיפה לכבד ולחזק את הסולידריות והאחריות בין הקבוצות השונות בחברה הישראלית כבסיס לחיים משותפים". התלמידים ילמדו על ההיסטוריה של מעמד המיעוטים במדינת ישראל, מדיניות הממשלה, הזכויות והחובות והאתגר של החיים המשותפים.

פרק נוסף יציג את מהות הסכסוך הישראלי-ערבי ואת "השפעת הסכסוך על היחסים בין האזרחים היהודים והערבים בתוך גבולות ישראל הריבונית". עוד צפויים התלמידים ללמוד על עמדות שונות ביחס לדרכים שבהן יש לפתור את הסכסוך הישראלי-ערבי.

ארבע שעות לימוד יוקדשו למאפיינים יהודיים מרכזיים כמו זהותה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי וכיצד זו באה לידי ביטוי בחוקים, בסמלים, במוסדות ובמרחב הציבורי. בהקשר זה, המורים יעודדו את התלמידים להביע חשיבה ביקורתית ולהציג נימוקים בעד ונגד חוקים המבטאים את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.

משרד החינוך הנחה את המורים בתוכנית החדשה לעודד מעורבות פוליטית: השתתפות בשיח הציבורי, פנייה לנבחרי ציבור לשם קידום מדיניות, השתתפות בהפגנות מחאה או בעצרות תמיכה ולהשתתף בפעילות אזרחית כמו התנדבות פעילות בתנועות נוער.

שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון אמרה: "התוכנית החדשה באזרחות לחטיבות הביניים, ממשיכה את המהלך הנרחב שהתחלנו השנה בחטיבה העליונה של התחדשות תהליכי הלמידה במקצועות המורשת, החברה והרוח, התאמתם לדרכי הלמידה הרלוונטיות למאה ה-21 והפיכתם לחשובים יותר בקרב התלמידים. אופן הלימוד של התוכנית יסייע בפיתוח חשיבה ביקורתית ועצמאית ויתרום לעיצוב האזרח של המחר, כאזרח מעורב, משפיע ומעצב סדר יום חברתי במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר אמרה: "לאחר תקופה ארוכה מאד, יוצאת היום אל הדרך תוכנית לימודים עדכנית, חדשנית וחלוצה. התוכנית מהווה בשורה חשובה למערכת החינוך ולחברה הישראלית על כל גווניה, מעניקה לבוגר ידע ומזמנת לו דיון בערכים, תוך עיסוק בדילמות מורכבות".