המשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד אוצר נמשך - ולאחר הדיונים האינטנסיביים ל-N12 נודע כי בין הצדדים חלה התקדמות אל עבר הסכם חדש. למרות בקשת האוצר מוקדם יותר היום להוציא צווי מניעה נגד הסתדרות המורים, הגורמים המעורבים מדווחים על "אופטימיות זהירה" - בדרך לחתימה על הסכם שימנע שביתה במערכת החינוך. הערב (ראשון) מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, ציננה את הדיווחים ב"מהדורה המרכזית" - ותקפה את הצעות משרד האוצר: "אם האוצר ימשיך להקשיח את עמדותיו - לא תהיה לנו ברירה ונשבית את השנה".

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון ויפה בן דויד (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון ומזכ''לית הסתדרות המורים יפה בן דויד | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

המשבר במערכת החינוך | סיקור N12:

בלשכת רה"מ לפיד משדרים אופטימיות ומסרבים לגבות את שר האוצר ליברמן - בשל הפער הקטן יחסית, שנע בין 800 מיליון שקלים למיליארד שקלים. במסגרת ההסכם המתהווה, המדינה צפויה לשלם בין 4 ל-5 מיליארד שקלים תוספת למורים, אך משה בכר, סגן הממונה על השכר באוצר, לא הביע אופטימיות יתרה: "אנחנו מציעים הצעות נדיבות אבל ההתקדמות לא מהירה מספיק".

יש דיווחים על התקדמות, אולי סימנים של אופטימיות. גם את חושבת ככה?

"לא. עד עכשיו ישבנו, באנו עם טבלאות ואפילו ערכנו בהן שינויים בהתאם למה שביקשו באוצר. באוצר הלכו לעשות שיעורי בית. הטבלאות שלנו היו בסביבות 4 מיליארד והפחתנו ל-3 וחצי מיליארד, וכמובן שיש סוגיות נוספות מעבר לשכר של מורים ותיקים וצעירים", סיפרה בן-דויד.

"איזה עובד הוראה ייכנס למערכת כשאין אופק לקידום? הם רוצים לשנות את הוותק, אבל הוותק לא ישתנה - אני מודיעה בצורה חד משמעית, לא אתן שיפגעו בוותק. מה שהם מציעים זה תמריץ אחרי 3 שנים וקביעות אחרי 5 שנים. מי יישאר אחרי 3 שנים? משרד האוצר לא יכול לקבוע את המדיניות הפדגוגית - רק משרד החינוך והשר שבראשו קובעים. מה זה מורים ותיקים? מורים של 10 שנים הם בשיא הניסיון, מחזיקים את כלל המערכת, חונכים את המורים הצעירים - ולמורים האלה אומרים 'ניתן לכם רק 400 ש"ח'".

אביגדור ליברמן ויאיר לפיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אביגדור ליברמן ויאיר לפיד | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אנחנו התחלנו את המו"מ לפני 9 חודשים, עוד כשהייתה ממשלה יציבה. שר האוצר סחב את המו"מ וכעת מנסה להמשיך ולגרור רגליים. שר האוצר צריך להבין, ואמרתי לו שהוא מקבל את הרשמים הלא נכונים מפקידי האוצר, שהכניסו שם דברים שלא כלולים בהסכם".

"נעשה סדר: אנחנו בעד מצוינות - גם אותה צריך לתגמל. השאלה היא הדרך. צריך להרחיב את גמולי התפקיד ושהמנהלים יבחרו מי המורים, מי הטובים ביותר, שיקבלו תגמולי תפקיד. לגבי פיטורין, הכי קל לפטר במערכת החינוך יותר מכל המשק - ניתן לפטר מורים והדרך היא מאוד קלה".

אין סנכרון בין ימי החופש במערכת החינוך לימי החופש של ההורים - זה יכול להשתנות?

"במעבר של ימי שישי זה לא יקרה כי רוב המועצות האזוריות לא ייקחו ימי חופש. צריך להסתנכרן על נושא העלאת השכר, גם של המורה הוותיק והצעיר, ונפתור את השכר של היועצות והמנהלים. אפשר גם לדבר על איסרו חג ולקבל על חשבון ימי גשר בין כיפור וסוכות ויהיו יומיים בחירה".

למה ילדה שעולה לכיתה א' לא תפגוש את המורה שלה לפני פתיחת שנת הלימודים?

"גם הנכדה שלי עולה לכיתה א' וגם אני רוצה שהיא תפגוש את המורה שלה. אבל חלק מהנושא של יום הערכות הוא שהמורים לא מתוגמלים עליו, וזו מקשה אחת שקשורה בתוך ההסכם. אנחנו עושים את הכל כדי ששנת הלימודים תיפתח, אבל אם חלילה האוצר ימשיך להקשיח את עמדותיו - לא תהיה לנו ברירה ונשבית את השנה".

תלמידים, תלמידי בית ספר (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
פתיחת שנת הלימודים בסכנה | צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90

למה להתחיל את השביתה ב-1 בספטמבר?

"זו שאלה לאוצר. אנחנו במו"מ כבר 9 חודשים. לקחנו אותם לסיורים במסגרות והאוצר המשיך לגרור רגליים.  אנחנו רוצים לא רק את תגמול ציבור ההוראה, אלא גם על עתידה של מערכת החינוך. רוצים שהאיכות תישאר במערכת החינוך. על מה אנחנו נלחמים? שלילדים שלכם תהיה מורה קבועה בכיתה. שבגנים יהיו גננות, דמויות קבועות במערכת החינוך. שתהיה להם דמות קבועה במערכת שתוכל לתת ולהקנות להם ערכים ואת כל מה שצריך".

בינתיים - המו"מ נמשך

פגישות המו"מ היום נערכו בין הממונה על השכר באוצר קובי בר נתן וצוותו, למזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, ומנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר. הפערים העיקריים בין הצדדים נוגעים לטבלת השכר, בדגש על התוספות למורים הוותיקים ועל צעדים שיוסיפו כוח למנהלי בתי הספר כמו: מתן גמול למורים מצטיינים, שינוי של מנגנון הפיטורים ואפשרות להעסיק מורים באמצעות 'חוזים אישיים'.

גורם המעורה בפרטי השיחות בין הצדדים אמר הערב ל-N12: "הצדדים מבינים שאנחנו מגיעים ל'מאני-טיים', אבל עוד אין פריצת דרך. עדיין יש פערים מאוד גבוהים והם לא נוגעים לכסף אלא לעקרונות".

שר האוצר אביגדור ליברמן הודיע היום כי פנה לפרקליטות וביקש להוציא צווי מניעה לשביתה. לאחר ששרת החינוך הביעה את התנגדותה, ראש הממשלה לפיד התייצב לצדה ואמר: "אבחן את צווי המניעה אבל תחילה יש למצות את הליכי המשא ומתן".

"צווי מניעה זה לא תחליף למשא ומתן אלא כלי נוסף למנוע כעס ובלאגן בתחילת שנת הלימודים", סיפר גורם המשתתף בדיונים על הסכם המורים. "הבעיות של מערכת החינוך לא ייפתרו בתוספת של עוד מאות שקלים לשכר המורים, בהסכם הנוכחי יש הזדמנות לתקן חלק מהפערים".

שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון, הגיבה על הצעד של שר האוצר ליברמן לפנות לפרקליטות ולבקש צווי מניעה: "מי שמבקשים צווי מניעה, בזמן שבו יושבים הצוותים מכל הצדדים למו"מ כדי להגיע להסכמות שיביאו לפתיחת שנת הלימודים כסדרה - מוכיחים שאינם מעוניינים להגיע להסכם, ולא מתעניינים בעתידה של מערכת החינוך ועתיד הילדים. משרד החינוך בנה והציע פתרונות ומענים לכל הפערים בין הצדדים".

הפגנת המורים בתל אביב, 30 במאי 2022 (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
הפגנת המורים בתל אביב | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

על רקע הודעת ליברמן, ראש הממשלה לפיד ושר האוצר נפגשו בצהריים כדי לדון במשבר החינוך וסיכמו שיעשו "כל מאמץ" לפתוח את השנה. רה"מ לפיד אמר בתום הפגישה: "אנחנו פועלים לפתוח את שנת הלימודים כסדרה. ראש הממשלה יבחן את נושא צווי המניעה אבל מבקש מהצדדים למצות תחילה את תהליכי המשא ומתן".