איומי השביתה ב-1 בספטמבר: בעוד שהשיחות עם יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דויד נמשכות בניסיון להגיע למתווה מוסכם על הסכם שכר המורים, משרד האוצר פרסם היום (חמישי) מסמך ובו רשימת השינויים הנדרשים מבחינתו בתנאי ההעסקה במערכת החינוך. במסמך מתייחס האוצר בין היתר להתאמה בימי החופשה, ביטול המשרות החלקיות והקלה בהליך הפיטורים.

במסמך שפורסם מציע האוצר להתאים 10 ימי חופשה של מערכת החינוך לחופשות במשק הישראלי. בין היתר הוצעה הזזת החופשות משלושת ימי האיסרו-חג, תענית אסתר ול"ג בעומר – לימי שישי, וכן קיצור החופשה שלפני פסח ביומיים ומתן שני ימי חופשה לבחירה למורים. כמו כן, באוצר מציעים לקצר את החופשה שלפני פסח בשלושה ימים נוספים – בעבור מתן חופשה בימים שבין יום כיפור לסוכות.

יפה בן דויד (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
איום השביתה ב-1 בספטמבר עדיין בתוקף, מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

עוד עולה מן המסמך הצעה לקידום מצוינות ונטילת אחריות בבתי הספר. על פי הצעת האוצר, לרשות מנהלי בתי ספר יעמוד סל גמולי תפקיד בגובה ממוצע של 36 אלף שקלים, ליצירת תפקידים חדשים עבור מורים מצוינים. בנוסף, האוצר מציע לאפשר למנהל בית הספר להעסיק עד 10% מעובדי ההוראה בחוזים אישיים מיטיבים. ההסכמים הקיבוציים לא יחולו עליהם ותנאי העסקתם ייקבעו בחוזה בלבד.

בנוסף, באוצר מעוניינים לשנות את הליך הפיטורים, במטרה לשמור על איכות כוח האדם במערכת החינוך. במסמך צוין כי ההליך המסורבל, שעשוי לקחת שנה עד שנתיים, יקוצר לפרק זמן סביר. כמו כן, יבוטל מנגנון "העברות יזומות מטעמי אקלים" הקיים היום, כך שמורה שאיננו מתאים לבית ספר מסוים, מנהל יוכל לפטרו בהליך מהיר ובהתערבות מינימלית של משרד החינוך. על מנת לשמור על איכות כוח האדם במערכת, תעלה התקופה המינימלית לקבלת קביעות - משנתיים לחמש שנים.

הנקודה האחרונה שאליה מתייחס האוצר היא העלאת שיעור ההעסקה המינימלי. על מנת להגדיל את היקף המשרה, ובכך גם את גובה השכר של עובד ההוראה, באוצר מציעים להעלות את שיעור ההעסקה המינימלי למורים באופן מדורג מ-50% ל-100%. הפעימה הראשונה, העלאה לשיעור מינימלי של 70%, תחול בשנת הלימודים תשפ"ד.

בישיבת סיעת יש עתיד שנערכה היום, אמר ראש הממשלה לפיד כי הממשלה עושה את כל מה שאפשר כדי לוודא ששנת הלימודים תיפתח בזמן. "מטבע הדברים, זה מסוג המשברים שבהם לכל אחד יש תפקיד", אמר לפיד, והדגיש: "שר האוצר תפקידו להגן על קופת המדינה, שרת החינוך תפקידה לדחוף ככל האפשר שתיפתח שנת הלימודים - והתפקיד של ראש הממשלה הוא לנסות להכניס את כל הצדדים לחדר אחד ולוודא שתהיה תוצאה. המתח הזה הוא מתח מובנה".

מוקדם יותר היום הגיעה מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד למשרד האוצר בירושלים לסדרת פגישות נוספת. בינתיים, איום השביתה ב-1 בספטמבר עדיין בתוקף, וגם ארגון המורים, שמאגד את מורי בתי הספר התיכוניים, הצטרף לאיומי השביתה. בלשכתו של שר האוצר אביגדור ליברמן אמרו ל-N12 כי "אם שרת החינוך לא תוציא צווי מניעה אנחנו לא נשב ונחכה על הגדר, משרד האוצר יתערב. יש למשרד את היכולת מול בית הדין לעבודה לפעול ולעשות הכל כדי למנוע שביתה".