פתיחת שנת הלימודים מתקרבת בצעדי ענק, אבל בערים רבות בארץ המחסור בגננות, מטפלות וסייעות מורגש היטב. הרשויות המקומיות והחברות הפרטיות המפעילות את הגנים נמצאות במרוץ לגיוס כוח אדם, מה שמוביל גם לפתרונות יצירתיים.

הורים לילדי גן בתל אביב קיבלו הודעה עם הצעה כלכלית מפתה למדי, אבל היא כללה גם תנאי: "הורים יקרים, רוצים לקבל חודש חינם בצהרון? אנחנו מחפשים מדריכים תותחים וסייעות חמות ואתם מרוויחים! על כל מועמד שתפנו אלינו ויעבוד חודשיים לפחות תקבלו חודש חינם בצהרון! אין הגבלה על כמות המועמדים שאפשר להפנות".

מנתונים עדכניים שהגיעו לידי N12 עולה כי יותר מ-7,500 משרות נותרו פתוחות שבועיים לפני תחילת השנה, וביניהן אפשר למצוא: ניהול מעון או גן, גננות, סייעות ומטפלות, ייעוץ חינוכי וחינוך מיוחד. הנתונים נאספו על ידי אתר AllJobs וכוללים משרות ממאות אתרים שונים, רשתות חברתיות ומכרזים ממשלתיים וציבוריים.

על פי הסקירה, ברחבי הארץ יש 2,818 משרות פתוחות שמקוות לגייס סייעות ומטפלות. היצע עבודות גבוה נמצא גם בחינוך המיוחד עם 1,258 משרות, זינוק משמעותי בהשוואה למספר המשרות הפתוחות בתחום בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

ואילו ערים סובלות במיוחד ממחסור בגננות ומטפלות?

מהנתונים שנאספו עולה כי בתל אביב נמצא המחסור החמור ביותר עם המספר הגדול ביותר של משרות שפורסמו, לאחר מכן ראשון לציון, עם זינוק ניכר של 172% בדרישות למשרות חינוכיות בהשוואה לשנים קודמות. במקום השלישי: עיר הבירה ירושלים. אחריה ממוקמת העיר פתח תקווה – שתי הערים עם יותר מ-400 משרות חינוכיות פתוחות, זמן קצר לפני פתיחת השנה.

ערים נוספות המובילות את הרשימה הן הרצליה שבה פתוחות פי שלושה יותר משרות בהשוואה לשנה הקודמת ורחובות שהכפילה את כמות המשרות הלא-מאוישות בהשוואה לעבר. אחריהן ניתן למצוא את נתניה, חולון, חיפה ורמת גן. בעשרת הערים האלו יחד יש עלייה של 25 אחוזים בחיפושים אחר גננות, סייעות, וצוותי חינוך מיוחד – בהשוואה לשנת 2021.

ליאת בן תורה שושן, מנהלת המחלקה לניהול קריירה, ב-AllJobs: "יש אלפי משרות הוראה וחינוך שמתפרסמות אבל אין התעניינות גבוהה של מחפשי העבודה להשתלב בתחום. יש קושי רב בגיוס ושימור צוותי ההוראה שנובע מהפער בין הדרישות לבין השכר בפועל, העומד על משכורת חודשית שנעה בין 5,500 שקל ל-6,500 שקל בממוצע לסייעת. המחסור בכוח אדם מקשה על צוותי החינוך בעבודתם השוטפת, כשהם נדרשים לעבוד בצוות מצומצם, העומס המוטל עליהם יוצר תסכול ושחיקה מהירה והם אינם מעוניינים לעבוד בתנאי העבודה הנוכחיים".