המורות והמורים נוטשים את מערכת החינוך. 13 אלף, זה הצפי של אנשי חינוך שכבר לא יהיו במערכת בשנה הבאה. לא מדובר רק במורים מקצועיים, אלא גם המחנכים, המחנכות והגננות של הילדים שלנו. כל מי שיכול למצוא עבודה אחרת - פשוט בורח.

איזו תמונת ראי עלובה למדינת ישראל, שאנשי החינוך שלה לא מסוגלים לפרנס משפחות ונאלצים לעבוד במקביל ב-WOLT, במלצרות או בהפעלות של ימי הולדת כדי לשרוד. 4 שנים עברו מאז שפקע הסכם השכר של אנשי החינוך, אך עובדי אגף התקציבים בשלהם.

על פי נתונים שאספנו בתקופה האחרונה, בשנה הבאה יהיו חסרות 694 גננות, 2,512 מורים בבתי הספר היסודיים ו-1,370 מורים ומורות בחטיבות הביניים והתיכונים. ככל שבאזור מסוים יש יותר תלמידים ותלמידות, כך המצב חמור יותר: במחוז צפון, דרום וירושלים חסרים כמה מאות מורים. עם זאת, במחוז תל אביב, לדוגמה, חסרים 1,292 אנשי הוראה. במחוז המרכז המצב חמור עוד יותר – שם חסרים 1,870 אנשי חינוך.

המספרים הללו לא כוללים את המורים שביקשו לצאת לשנת שבתון, חל"ת או לפנסיה. 7,320 מורים ביקשו שלא ללמד בשנה הבאה. כמחצית מהבקשות האלו, בינתיים, אושרו.

יש חשש אמיתי שלילדים שלנו לא יהיו מורות ומורים בשנה הבאה. לא מדובר רק במקצועות המתמטיקה והאנגלית, אלא גם מחנכים ומחנכות. רוב המורים שרוצים לעזוב אלו מורים שקורסים תחת עומס העבודה, אבל בעיקר כאלו שלא מצליחים לפרנס משפחות ולחיות בכבוד.

בשבוע שעבר הכריזה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון על רפורמה חדשה. 2.4 מיליארד שקלים מתקציב החינוך יחולקו למנהלי בתי הספר כדי שיוכלו להגשים חלומות - הם יכניסו אל תוך בתי הספר חוגים, מרצים, סדנאות, מומחים. על פניו, חגיגה של ממש. מהצד השני עומדים המורים, שלא מתרגשים מהרפורמה הזאת. המחשבה שמי שיכנס לבית הספר ירוויח יותר מהם היא מתסכלת.

מדינת ישראל, באופן שיטתי, לא יודעת לשמור על ההון האנושי - המשאב הכי יקר שלה. במקום לתגמל ולהשקיע בפיתוח המקצועי, היא מזלזלת בהם. כך, אגב, היא פועלת גם מול העובדים הסוציאלים.

יעל אודם (צילום: עדי אורני)
יעל אודם | צילום: עדי אורני

למשרד האוצר יש מטרות נכונות. הם מעוניינים לשנות את השיטה ולעבור למודל של תגמול מורים לפי הישגים ויעדים ולא לפי ותק. לתת יותר למורים שמשקיעים. אבל בסוף, זה עניין של כסף. אם משרד האוצר לא יתעשת ויחתום על הסכם חדש, הסכם ראוי, בו מורים מתחילים לא מרוויחים ששת אלפים שקלים בחודש אלא לכל הפחות כמה אלפים יותר, נהיה כולנו בבעיה. במצב הנוכחי, עד שבמשרד האוצר יסכימו להסכם חדש, ייתכן שכבר לא יהיה להם עם מי לחתום.

מערכת החינוך - סיקור N12: