בחזרה לי"ב 4: 22 שנים אחרי שתלמידי כיתת המחוננים סיימו את לימודיהם, חזרנו איתם יחד לתיכון מקיף ג' אשדוד - לכיתה שממנה יצאו בפעם האחרונה אי שם בשנת 1999. כמו כל בני גילם, גם הם היו מלאי רוח נעורים, אהבות, חוויות של גיל ההתבגרות וחלומות על העתיד. אך עם זאת, על כתפיהם הצעירות הונחו אז הרבה מאוד ציפיות. עשרים שנה עברו - וחזרנו לראות אם אכן ההבטחה מומשה; לבדוק אם תווית ה"מחונן", יכולה בכלל לנבא הצלחה?

"מחוננות היא תכונה מולדת", מסביר מנחם אדלר - מנהל אגף המצטיינים והמחוננים במשרד החינוך. "ומעבר להקשרים הגנטיים, אנחנו יודעים שיש לה גם הקשרים סביבתיים, שיכולים להביא את המחוננות לכדי מיצוי הפוטנציאל".

22 שנה אחרי - מה קרה עם בוגרי כיתת המחוננים של 1999
22 שנה אחרי - מה קרה עם בוגרי כיתת המחוננים של 1999 | צילום:

מורן הוא אחד מנערי הפוסטר של כיתת מסלול המחוננים. הוא עובד בתפקיד בכיר בחברת ההייטק המצליחה WALKME שנסחרת בנאסד"ק, מנהל צוות של 80 מפתחים, נשוי (לאישה מחוננת גם) ואב לארבעה. הוא עבר את המסלול הקלאסי שמיועד, כך נראה לכל בוגר כיתת מחוננים.

"הייתה התלבטות בין רפואה למחשבים ובסוף הלכתי על מחשבים", משחזר. "הלכתי לעתודה, הגעתי ליחידת פיתוח התוכנה המבצעית של חיל האוויר ומאוד מהר הפכתי לראש צוות. עם סיום הצבא פנו אליי מהתעשייה הביטחונית והציעו לי לקחת חלק בפרויקט שזכה בפרס ביטחון ישראל. מיד אחרי זה הקמתי איזשהו סטראט-אפ, הוא נמכר ל-WALKME - והיום אני כאן".

"הציעו לי לקחת חלק בפרויקט שזכה בפרס ביטחון ישראל. מיד אחרי זה הקמתי סטראט-אפ שנמכר ל-WALKME"

מורן, תלמיד י"ב 4 מחזור 1999

מורן משחזר את מסלול חייו בפשטות, אך ברור שאינו היה כזה. היום לו כבר שבעה פטנטים שמבוססים על טכנולוגיה שפותחה על ידי החברה שלו. אך האם הוא זוקף זאת לזכות כיתת המחוננים? "בתור ילד הייתי מאוד סקרן. עניינו אותי תמיד כל מיני עולמות. אני מאוד, מאוד, מאוד שמח שהלכתי לכיתת מחוננים. זה חלק ממי שאני היום.

ההצלחה נמדדת בשקלים?

ממבחן השוואת שכר אנונימי שערכנו עולה כי רוב תלמידי כיתת המחוננים - מעל השכר הממוצע במשק, ומרוויחים מעל ל-30 אלף שקלים. עם זאת חשוב להדגיש שמיליונרים גדולים לא יצאו מי"ב 4.בעידן שבו הורים רוצים את ילדיהם רק בטופ - עם הרבה כסף וכבוד, מה הפלא שהמרוץ לתואר "מחונן" כבר מזמן הפך לטירוף?