ההורים נגד החזרה לזום: עשרות אלפי תלמידים שלומדים ביישובים אדומים וכתומים, שבהם אחוז המחוסנים בקרב תלמידי הכיתה נמוך מ-70%, חוזרים ללמידה מרחוק - אלא שההורים הפעם מתנגדים בתוקף למתווה, יוצאים למאבק נגד ההחלטה ומכנים אותה "עונש קולקטיבי".

אפרת יוסיפוב ממעלה אדומים, למדה זה שבוע באופן מקוון משום שהיא נמצאת בידוד. בכיתתה יש חולה מאומת ואם הוועדה אכן תאשר את תקנות הקבינט - היא תישאר ללמוד מרחוק עוד זמן רב. "אתה בודד, אין לך חברים, אתה לא יכול ללכת למשפחה. זה יותר קשה מהקורונה, להתמודד עם החרדות בלי החברים. אתה רק עם עצמך והכול סובב סביב הזומים", היא סיפרה בתסכול.

אילוסטרציה (צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90)
חוזרים ללמוד מרחוק, אילוסטרציה. "קשה יותר מהקורונה" | צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90

על פי המתווה, תלמידים בכלל שכבות הגיל ביישובים אדומים ילמדו החל מהיום (שני) בזום בכיתות שבהן שיעור המחוסנים נמוך מ-70%, במסגרת מתווה "צמצום מגעים". ביישובים כתומים ילמדו מרחוק רק שכבות ז'-י"ב שבהן שיעור המחוסנים נמוך מ-70%. כמו כן, כתחליף ללמידה מקוונת, בתי הספר יוכלו ליישם מתווה של למידה בשטחים פתוחים או במרחבים גדולים מאוד. ההחלטה תחול גם על בתי הספר היסודיים - בכפוף לאישור ועדת החינוך של הכנסת.  

שתי ערים אדומות, בהמשך השבוע הרשימה תתרחב

כרגע רק מעלה אדומים ורבעים בראשון לציון מוגדרים כאדומים. עם זאת, ביום רביעי צפויה להתעדכן מפת הרמזור החינוכית, כך שיישובים רבים צפויים להפוך גם כן לאדומים. בגזרת היישובים הכתומים המצב קצת שונה - לפי שעה כ-11 יישובים מוגדרים כתומים: ראשון לציון, סכנין, קדומים, גבעת זאב, אלעד, מעיליא, כפר יאסיף ובאר יעקב ורבעים בירושלים, פתח תקווה ותל אביב.

חשוב לציין שמכיוון שבשכבות הגיל הבוגרות אחוז המחוסנים גבוה יחסית – לא צפויות כיתות רבות שיישלחו ללמידה מרחוק בשכבות ז'-י"ב ביישובים הכתומים והאדומים. לעומת זאת, בשכבות היסודיות שיעור החיסונים נמוך יותר ולכן בכל יישוב שיוכנס לרשימת היישובים האדומים צפויים להישלח תלמידים רבים מבתי הספר היסודיים ללמידה מהבית.  

ההורים תוקפים: "הכי קל לממשלה להשאיר את הילדים בבית"

דברי עינב דלח, יו"ר הנהגת ההורים ברמת גן, מדובר בהחלטה שנובעת מהעובדה שהסקטור החינוכי לא דורש פיצוי כלכלי. "לממשלה הכי קל לקבל החלטה על הסקטור היחיד שאותו היא לא צריכה לפצות. את בעלי העסקים ואת הסקטור הפרטי היא צריכה לפצות ואת החינוך היא לא מפצה. בגלל שהיא לא מפצה, הכי קל לה לקבל החלטה של להשאיר את הילדים בבית".

סחיטת ילדים בזום (אילוסטרציה: 123rf)
ההורים תוקפים את מתווה החינוך. אילוסטרציה | אילוסטרציה: 123rf

דלח הוסיפה כי להחלטות הללו יש  מחיר נפשי וכלכלי כבד: "אם מחר יצטרכו לפצות את ההורים על כל יום חופשה שהם לוקחים, על כל המורים הפרטיים, הפסיכולוגים, הפסיכיאטרים והכדורים שהילדים מקבלים - יכול להיות שאז המדינה תתחיל לחשוב אחרת, בדמות בדיקות שיחזירו את כולם לספסל הלימודים".

טל מילס, אם לילדים שעשויים למצוא עצמם לומדים מהבית, הוסיפה: "מכניסים לנו את הילדים לאיזשהו סגר בגלל 200 חולים קשים שרובם מבוגרים או לא מחוסנים. זה סוג של עונש קולקטיבי בשביל הילדים שלנו".

בצל העלייה בתחלואה, נמשכת גם מכת הבידודים במערכת החינוך. נכון לאתמול, יש כ-60 אלף תלמידים מבודדים במערכת החינוך - כמחצית מהם (30 אלף) הם תלמידים מכיתות ז'-י"ב שאין בהן 70% התחסנות ולכן, הם לומדים מרחוק. 30 אלף תלמידים נוספים נחשפו לחולה מאומת ולומדים גם הם מרחוק.