בצל מגפת הקורונה - שנת הלימודים תשפ"ב נפתחה הבוקר (רביעי) עם כ-2.4 מיליון תלמידים ששבו לספסל הלימודים, מתוכם 176 אלף תלמידי כיתות א'. אך לא כולם פתחו את השנה כרגיל ונפגשו את חבריהם ומוריהם פנים אל פנים - כרבע מיליון תלמידים נשארו בביתם ויילמדו באמצעות מערכת זום. על פי הנתונים העדכניים, כ-91 אלף תלמידים נמצאים בבידוד, חולים או מאומתים ועוד כ-150 אלף תלמידי ח' עד י"ב יתחילו את השנה בזום כיוון שהם מתגוררים ביישובים אדומים ובכיתות שלהם יש פחות מ-70% מחוסנים.

פתיחת שנת הלימודים: סיקור N12

• בצל הקורונה: כל מה שצריך לדעת על פתיחת שנת הלימודים
• איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית? המדריך המלא להורים
• בדיקות קורונה מהירות לילדים וללא מחוסנים: המדריך המלא
• רשימת הערים האדומות לפתיחת שנת הלימודים

ראש הממשלה בנט ושרת החינוך שאשא-ביטון ביקרו בבית הספר היסודי "המאוחד" בירוחם ונשאו הצהרות לאחר הסיור המשותף. ראש הממשלה התייחס לפתיחת השנה ואמר: "אנחנו ביחד, משרד הבריאות והחינוך, קיימנו את מבצע הבדיקות הגדול ביותר בישראל - ביממה אחת 2 מיליון בדיקות, מבצע הבדיקות הגדול בתולדות מדינת ישראל, כדי שנגיע לרגע הזה של פתיחת שנת הלימודים".

נפתלי בנט בפתיחת שנת הלימודים (צילום: N12)
"נמשיך לעשות מאמצי-על כדי שכל תלמידי ישראל יוכלו ללמוד" | צילום: N12

"אני מתחייב כראש הממשלה שנמשיך לעשות מאמצי-על שכל תלמידי ישראל ימשיכו ללמוד", סיכם ראש הממשלה בנט. "אנחנו אף פעם לא יכולים להבטיח את התוצאה - אבל אנחנו יכולים להבטיח 100% מאמץ, ואת זה כולנו עשינו כדי להגיע ליום הזה. לכן, אחרי שנה של זומים, שנה קשה של בהייה מול המסכים, אני רוצה לאחל אתכם תלמידי ישראל בברכה אחת: תכלה שנה ומסכיה תחל שנה וחוויותיה".

"יש לנו דרך ויש לנו תוכנית"

שרת החינוך שאשא-ביטון הוסיפה כי זו "חובה לאומית" להחזיר את ילדי ישראל למסגרות: "מדינת ישראל קיבלה החלטה מאוד אמיצה שלא להשאיר את הילדים מאחור בשנת הלימודים הזאת. במשך חודש וחצי עשינו הכול כדי שאנחנו נוכל לפתוח את שנת הלימודים בצורה בטוחה בשבילכם".

יפעת שאשא ביטון בפתיחת שנת הלימודים (צילום: N12)
יפעת שאשא ביטון בפתיחת שנת הלימודים | צילום: N12

"אנחנו יודעים שאולי לא יהיה כל כך פשוט בהמשך הדרך, אבל זו חובה מוסרית-לאומית שלנו לתת לילדם האלה את החזרה למסגרת, את היציבות ואת שגרת הלימודים. יש לנו דרך ויש לנו תוכנית, אבל לא נהסס לאורך כל הדרך לבחון את עצמנו יום אחר יום, ולהתאים את התוכנית למציאות שמשתנה בשטח. ונעשה את זה כשיש עיקרון אחד שמוביל אותנו: לדאוג שאתם תהיו כמה שיותר ימים בלימודים פיזיים כאן בבית הספר - וכמה שפחות ימי בידוד".

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב קובי שבתאי, ביקר בבית הספר אורט אפרידר באשקלון, בית הספר שבו למד והתחנך בעצמו. הוא אמר בביקורו: "ההליכה במסדרונות בית הספר מחזירה אותי 39 שנים לאחור". בנוסף, יחד עם מפקד מחוז הדרום, ניצב פרץ עמר, פתח המפכ"ל את שנת הלימודים החדשה בבית הספר היסודי אלפוראת ברהט.

המפכ"ל ברך את התלמידים ואת צוות ההוראה ואמר: "אני שמח להיות פה היום ולראות אתכם ביום הראשון ללימודים. מזכיר לכם לעטות מסכה כדי שלא נגיע למצב שתצטרכו לחזור ללמוד בלמידה מרחוק. אנחנו כאן לרשותכם, תלמדו טוב ותצליחו".

ההתרגשות הבוקר לא פסחה גם על ההורים. ישי פליק, אבא של דוד שעולה לכיתה א' בבית הספר 'חוקר יוצר' בירושלים סיפר ל-N12: "זה מאוד מרגש, ילד ראשון שלנו שמתחיל כיתה א' ועבורנו זו חוויה מדהימה. כולם צריכים לעשות את בדיקות האנטיגן וגם אנחנו נבדקנו והצגנו היום את התוצאה השלילית. אני לא חושב שיש הורה שחווה את השנה הקודמת ולא חושש שגם הפעם יהיו בידודים ולמידה בזום. במיוחד בכיתה א' הילדים צריכים את החיבור לצוות החינוכי ולחברים החדשים, כך שאני מקווה שהפעם הם יזכו לקבל את זה".

ראש הממשלה, נפתלי בנט, עם בנו דוד בפתיחת שנת הלימו (צילום: חיים צח, לע"מ)
רה"מ בנט עם בנו דוד | צילום: חיים צח, לע"מ

כפיר כהן, אבא של מאיה שעולה הבוקר לכיתה א' בבית הספר על שם יונתן זקס: "עשינו את בדיקת הקורונה, הילדים פחות אהבו את הרעיון אבל עשינו את זה כדי להראות למאיה שאנחנו דואגים לבריאות שלה וגם על מנת למנוע את הבידודים העתידיים שיכולים להיות. אני חושב שכל הורה צריך לבצע את הבדיקה כדי להראות את האחריות החברתית והסולידריות. אנחנו מכינים את עצמנו לכל התרחישים, אבל אני מעריך שיהיו בידודים גם השנה ואי אפשר יהיה להימנע מזה. אני מקווה שמחודש אוקטובר רמת התחלואה תרד ונוכל לפתוח את שערי בית הספר בצורה חופשית".

אלינור לייטסטון, שבנה עלה לכיתה א' סיפרה: "איילון מאוד התרגש וחש מאוד בוגר שהוא עולה לכיתה א'. אני מקווה שנוכל להמשיך כמה שאפשר ללמוד בבית הספר, ההיבט החברתי מאוד חשוב בגיל הזה אבל אם ניאלץ להיכנס גם לבידודים - נסתדר עם זה".

על רקע הזינוק בתחלואה ושבירת שיא של מספר המאומתים היומי, במערכת הבריאות מודאגים מכך שפתיחת שנה"ל רק תגביר את ההידבקות ברחבי הארץ. במגזר החרדי, שפתח כבר את שנה"ל החדשה לפני מספר שבועות, נרשם זינוק במספר הנדבקים - וכעת החשש שכך גם יקרה בשאר המגזרים.

חוזרים ללימודים (צילום: flash90, פלאש 90)
פתיחת שנת הלימודים, תמונת ארכיון | צילום: flash90, פלאש 90
תלמידים בבית ספר (צילום: חדשות 12)
תלמידים בבית ספר, מתוך סדרת הכתבות של יעל אודם | צילום: חדשות 12

הבוקר צפויים להתחיל חיסונים ב-52 בתי ספר ב-18 יישובים ברחבי הארץ, ובהם: תל אביב, ירושלים, בית שמש ובית אל. כבר 500 בתי ספר זימנו ניידות של מד"א לבצע בהם חיסונים בימים הקרובים.

"תהיה עלייה עם פתיחת שנת הלימודים, אני מקווה שהמגמה הזו תשתנה בעוד שבוע או משהו כזה", כך אמר אמש מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש בריאיון למהדורה המרכזית. "אני מקווה מאוד ומעריך גם שלא תהיה התפרצות כתוצאה מפתיחת הלימודים. אנחנו נמצאים במגמה של עלייה כל התקופה האחרונה". 

"אני לא חושב שזה הימור", הוסיף פרופ' אש. "אני חושב שאנחנו עושים החלטה מושכלת בהתאם למדיניות הממשלה. אנחנו רוצים להשאיר את המשק פתוח, את מערכת החינוך פתוחה. אנחנו עושים כמה צעדים כדי להתמודד עם הסיכון הזה. עושים את הבדיקות המהירות, את מגן חינוך. אזורים אדומים לא לומדים אלא אם כן הכיתה מחוסנת, יש כמה צעדים שאני מקווה שיפחיתו את התחלואה".

פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון חנכה אתמול את חדר המצב של מערכת החינוך לקראת פתיחת השנה והדגישה כי "לא נהסס לשנות ולהתאים את התוכנית בהתאם למציאות המתפתחת". לדבריה, "אנחנו באמת רוצים לשמור על שגרת לימודים כמה שאפשר. אני סומכת על ההורים שישתפו פעולה, גם בבדיקות. מערכת החינוך היא הפתרון, לא הבעיה. נבצע איתור של מאומתים באופן קבוע ונצליח להעניק לילדים את הרצף הלימודי".

"השנה אנחנו נתמקד בעיקר בצמצום הפערים בעקבות השנה וחצי האחרונות", הדגישה שרת החינוך. "בצמצום הפערים בלימודי קרוא וכתוב של כיתות א', ב' ו-ג', הכנה לבגרות של י"א-י"ב שכבר הודענו שנפחית את מספר הבחינות לחמש בחינות בגרות וחיזוק לימודי הליבה בכל שכבות הגיל. אנו נשים דגש על ההיבטים הרגשיים והחברתיים של התלמידים כי הם התשתית ללמידה מיטבית. ילד שלא פנוי ללמידה לא יגיע להישגים".

הפרצה שהתגלתה: 120 תלמידים מיישובים אדומים יילמדו כרגיל

כחל מהגבלות הקורונה במערכת החינוך, כל התלמידים בכיתות א'-יב' מחויבים לעטות מסכה לאורך כל יום הלימודים במבנה סגור, גם בהפסקות. בהתאם להנחיות הכלליות של משרד הבריאות, בחצר אין חובת מסכה אלא אם מדובר בהתקהלות.

פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90
פתיחת שנת הלימודים באשקלון (צילום: סיון מטודי ואלדד עובדיה)
פתיחת שנת הלימודים באשקלון | צילום: סיון מטודי ואלדד עובדיה

לקראת פתיחת שנת הלימודים, התלמידים, המורים וההורים ניצבו בפני לא מעט קשיים. בראשם: הבדיקות שנדרשים התלמידים ואנשי החינוך לערוך, ורף ההתחסנות הנדרש בכל כיתה ויוצר פעמים רבות מצב לא הוגן עבור חלק מהתלמידים.

ואולם, התגלתה פרצה בתקנות שחלה על 120 אלף תלמידים ביישובים אדומים – ומאפשרת להם ללמוד כרגיל. התקנות מאפשרות שבכיתות ח' עד י"ב שבהן יש פחות מ-70 אחוזי התחסנות - ניתן יהיה ללמוד בחוץ. מדובר במקומות באוויר הפתוח, כמו בחורשות סמוכות או פארק שעושעים, בתנאי שאינם בשטח בית הספר. הפרצה הזו תאפשר לכל התלמידים, בכל הגילים ובכל צבעי היישובים – לחזור ללמוד. 

"אני כל כך מתרגשת שסוף סוף חוזרים ללימודים", סיפרה נועה מראשון לציון. "הכנתי את התיק, הכנתי את הדברים והכול כבר מוכן למחר". גל, שלומדת עם נועה באותה שכבה בבית הספר נותרה מאוכזבת כי בכיתתה אין 70 אחוז מתחסנים: "אני כל כך מבואסת. אני הכנתי את הדברים, אני הכנתי את הכול, ובסוף אני הולכת לחזור לזום. למרות שאני התחסנתי בשביל לחזור לחברים, לשגרה וזה טיפה מבאס שבסוף אני מתחסנת ואני לא יכולה לחזור לחיים שרציתי".

פתיחת שנת הלימודים באשקלון (צילום: סיון מטודי ואלדד עובדיה)
פתיחת שנת הלימודים באשקלון | צילום: סיון מטודי ואלדד עובדיה

בעקבות החגים: התלמידים לא ייבדקו במשך חודש

על אף שילדי בית הספר נדרשים לבצע שתי בדיקות קורונה בכל שבוע, בעקבות החגים שיחלו בעוד שבוע נוצר מצב שהתלמידים יבצעו רק בדיקה אחת. הבדיקה הבאה תיערך רק לאחר חג הסוכות בעוד כחודש, מצב שיחזור על עצמו גם בחגים הבאים - ועלול לסכן בהדבקה המונית.

בעקבות זאת, במשרד החינוך ידרשו שלא ליצור את אותו פער ולערוך בדיקה אחת לכל תלמידי ישראל בכל שבוע – בעלות של 3 מיליון שקלים. מדובר במבצע מורכב מבחינה לוגיסטית, כפי שמשתקף בימים אלה במחסור חמור בערכות הבדיקה שרבים מבתי הספר לא יכולים לספק להורים, אך הוא יכול לאפשר למערכת החינוך ולמשק להמשיך לפעול.

"לא הגיוני שהתו הירוק לא חל על תלמידים"

יו"ר ארגון המורים רן ארז דורש שהתו הירוק - שחל על כל מי שעובד עם ילדים כמו בגנים פרטיים, מעונות, משפחתונים וכו' - יחול גם על התלמידים: "גם לתלמידים צריך שיהיה תו ירוק - או על ידי חיסון או על ידי בדיקה. לא ייתכן וזה לא הגיוני לדרוש מצד אחד ממורה להתחסן או להיבדק, ומצד שני להגיד לו 'תיכנס לכיתה ששם תלמידים רבים לא מחוסנים'".

מתחם בדיקות סרולוגיות של נוגדנים בילדים בגילאי 3 עד 12 במרכז קצרין (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
בדיקות סרולוגיות לתלמידים בקצרין לקראת פתיחת שנת הלימודים | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

מממצאי מחקר שערכה הקרן לידידות עולה כי ליותר מרבע מההורים בישראל אין את היכולת הכלכלית לקנות את כל הציוד הנדרש לבית הספר לכל אחד מילדיהם ו-28% מההורים נאלצים לוותר על רכישת ילקוט חדש לילדם בשל סיבות כלכליות. במחקר, שבוצע באמצעות קבוצת גיאוקרטוגרפיה בראשות פרופ' אבי דגני וד"ר רינה דגני, נבחנו נושאים הקשורים ביכולת הכלכלית של משפחות לקראת פתיחת שנת הלימודים בבתי הספר.