ברקע החשש מהתפשטות הזן ההודי של נגיף הקורונה, התריעה ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס במכתב ששלחה היום (חמישי) למנכ"ל משרד החינוך, כי יש לקיים דיגום מהיר של התלמידים בבתי הספר החשודים בהידבקות. היא הוסיפה כי אין שיתוף פעולה מצד בתי הספר והזהירה: "אם לא נוכל לדגום כנדרש נצטרך לשקול סגירה של בית הספר או חלק ממנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"כבר אתמול פנינו לאנשי המקצוע במשרדכם במטרה לתאם במהירות כבר הבוקר דיגום לבתי הספר - אך לצערנו נתקלו בקשיים בשיתוף הפעולה", כתבה ד"ר אלרעי פרייס והסבירה: "גם אם לא ידוע כרגע בבתי הספר על מאומתים – השילוב של הימצאות וריאנט שעלול להיות מסוכן, העובדה שהיו התפרצויות לאחרונה, והידע מהמגפה עד כה שילדים הינם א-תסמינים ב-%70 מהמקרים, מחייב ביצוע דיגום מהיר בבתי הספר הנ"ל באופן נרחב על מנת לוודא שאין תחלואה חבויה". 

בכירים במשרד החינוך הגיבו על מכתבה של ד"ר אלרעי-פרייס: "מדובר בקשקוש. דגמנו את מי שהם ביקשו. הם לא פנו אלינו. הם פנו רק דרך התקשורת. לחזי ולשרון יש הטלפונים שלנו ובכל זאת הם פנו דרך התקשורת. אבל זאת הדרך שלהם לחזור לכותרות. כרגע יש פחות מ-500 מאומתים במערכת החינוך". 

בכירים במשרד הבריאות השיבו: "הם ממשיכים לסכן את בריאות הילדים." בינתיים, לאור המצב, יש רשויות שהחליטו לדגום על דעת עצמם באותם בתי ספר.

41 מקרים של הזן ההודי התגלו בישראל, חלקם ב-5 בתי ספר

דבריה של ראש שירותי בריאות הציבור מגיעים על רקע הפרסום של משרד הבריאות הבוקר, לפיו התגלו בישראל 41 מקרים של הזן ההודי, בין השאר ב-5 בתי ספר שונים ברחבי הארץ. בתי הספר החשודים שנדבקו בהם בווריאנט הם: "שבילים" בפרדס חנה שם נמצאו 18 חולים, בית ספר חשוד נוסף הוא בחולון שבו לא אותרו חולים, בית הספר "דקל וילנאי" במעלה אדומים שם אובחנו 8 חולים אתמול - כעת ישנם 4 חולים ואין הדבקות נוספות, בית ספר חשוד נוסף הוא "קשת" אשדוד שם לא התגלו חולים עד כה ובית הספר "צמח השדה" במעלה אדומים שאובחנו בו 2 חולים. במשרד החינוך מדגישים כי הם אינם יודעים מי מהנדבקים בבתי הספר נדבקו בווריאנט ההודי, אלא מדובר בחשד. 

על פי הנתונים של משרד הבריאות, 160 ישראלים שנבדקו בנתב"ג כשנחתו בישראל אובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה, וזאת למרות היותם מחוסנים או מחלימים. מדובר ב-0.17% מסך המחוסנים והמחלימים שנבדקו בנתב"ג. 

ד"ר שרון אלרעי פרייס (צילום: לע"מ, לעמ)
ד"ר אלרעי פרייס: "המצב מסוכן" | צילום: לע"מ, לעמ

יעל, אמא לילדה בבית הספר "שבילים" בפרדס חנה התרעמה על כך שתושבי העיר מואשמים שהם מתנגדי חיסונים: "אני מחוסנת ורוב האוכלוסייה פה מחוסנת, ואנחנו בדיוק כמו כל שאר המדינה. מי שרוצה ויכול התחסן ומי שלא רוצה לא התחסן וזה בסדר, בדיוק כמו כל מקום אחר. כל העליהום הזה ממש מיותר ויוצר הרגשה ממש רעה".

תמנה בן צבי, יו"ר ועד הורים בבית הספר סיפרה: "אני מרגישה אנחנו צריכים לפעול, זה לא הזמן להיכנס להיסטריות ושמועות והשערות. אנחנו מדברים בתוך הקהילה, ומעודדים אנשים להיות אחראים ולשמור על בידודים ולהיבדק. אני יודעת שרוב האנשים נוהגת לפי הכללים והחוק".

בדיון שהתקיים היום בהשתתפות הפרויקטור פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס, פרופ' רן בליצר, פרופ' גליה רהב ועוד נכתב כי יש "ליישם מיידית את הצעדים שעליהם הוסכם בדיוני משרד הבריאות לעיכוב והקטנת הסיכון לייבוא וריאנטים לישראל דרך נתב"ג ומעברי גבול היבשתיים והימיים והתפשטות מקומית שלהם - לרבות מניעת הגעה של תיירים ממדינות בסיכון מיוחד, המשך ביצוע בדיקות לנכנסים לפני ולאחר נחיתתם ללא תלות בסטטוס החיסון שלהם, ויישום התוכנית לווידוא הרמטי של בידוד לחוזרים (כולל צמיד אלקטרוני). כל יום שעובר ללא וידוא אמצעים אלה נושא בחובו סיכון שניתן לצמצמו". 

בדיון הסכימו המומחים כי אם תימשך מגמת התחלואה החיובית, יש לאפשר הסרת מסכות גם בחללים סגורים הפועלים לפי התו הירוק. הם הסבירו כי ניתן יהיה לעשות זאת ככל שלא יהיו אירועי הדבקה נרחבים ותוכח יעילותו של החיסון לאורך זמן, אך לא הצליחו להסכים על המועד המדויק לכך. 

נתוני התחלואה המעודכנים בגנים, בבתי הספר ובחינוך המיוחד על פי משרד החינוך מראים כי מתוך כחצי מיליון ילדי הגנים, 37 הינם חולים מאומתים פעילים. בחינוך היסודי: מתוך קצת יותר ממיליון תלמידים, 174 הם חולים פעילים. בחטיבות ובתיכונים שבהם לומדים כ-800 אלף תלמידים, ישנם 273 תלמידים שהם חולים פעילים. ומתוך כ-55 אלף תלמידי החינוך המיוחד 5 תלמידים הם חולים פעילים. בסך הכול, מדובר ב-484 תלמידים חולים מאומתים פעילים בכל מערכת החינוך ו-23 עובדי הוראה חולים מאומתים פעילים.