"מספיק עשו לי בושות בבית ספר כשהמורה אמר לי כל הכבוד מול כל הכיתה. שבוע המשיכו הבושות האלו". יערה שולמן, תלמידת כיתה י', הייתה נבוכה מתשומת הלב שקיבלה בבית הספר אחרי שזכתה במדליית זהב באולימפיאדת מתמטיקה. עבורה, הסיפור האמיתי טמון בשלוש מילים: "מתמטיקה זה כיף" - ולא בעצם הזכייה או בתגובות.

התאכזבת מרמת הפרסום המועטה יחסית בארץ של הזכייה?

"אני לא חושבת שהייתי מסתדרת עם יותר כתבות ממה שהיה גם ככה", היא אומרת במבוכה ונזכרת ב"פדיחה" מהכיתה. "הסיבה היחידה שאולי כן צריך לפרסם יותר זה כי יש ילדים שלא יודעים על זה ויכולים ממש לאהוב את זה".

שולמן השתתפה לראשונה בתחרות שנמשכה יומיים, וכללה שאלות רציניות וקשות שדורשות שעות לפתרון.  "האולימפיאדה הזו הייתה הראשונה שלי, התרגשתי מאוד לקראתה אבל ידעתי שאני באה לעשות מתמטיקה ומתמטיקה זה כיף - אז ידעתי שיהיה כיף", היא צוחקת. "לא חשבתי על אם אני אזכה או לא, חשבתי רק שבא לי לעשות מתמטיקה ואיזה כיף זה". 

איך בני נוער בגילך מקבלים את העיסוק שלך במתמטיקה?

"יש כמובן ילדים שלא מבינים איך אני אוהבת את זה, אבל יש גם ילדים בנבחרת של המתמטיקה שמבינים אותי. כשאני איתם, אנחנו לרוב מדברים על מתמטיקה ולפעמים נדבר נגיד גם על בית הספר. אם נדבר על מתמטיקה, אז הנושא יכול להיות דפי שאלות או חומר חדש שנעביר אחד מהשני". 

אמה של יערה, ענת, שמאזינה לריאיון - מתפרצת: "זו שפה חייזרית", היא צוחקת. "זה מדהים לראות את התובנות שלהם. לפעמים אני מסיעה את הבנות בדרך ואת מרגישה שהאוטו פשוט מרחף מרמת השיח. הם יורים אחד לשני משפטים שאין לך מושג מה הם". ויערה ממהרת להתערב ואומרת בחיוך: "היא מגזימה". 

יערה שולמן עם הזוכות באולימפיאדה במתמטיקה (צילום: מרכז מדעני העתיד)
יערה שולמן עם יתר הזוכות באולימפיאדה במתמטיקה | צילום: מרכז מדעני העתיד

 "כן, אני באמת קצת חנון"

בישראל זכו בשנה שעברה 17 תלמידים באולימפיאדות הבין-לאומיות במדעים, בשנת 2019 - 19, ובשנת 2018 - 16. 9 מדליות מתוכן היו מדליות זהב. ועכשיו, עם יד על הלב - כמה מתוך הזוכים האלו אתם זוכרים? או - על כמה מתוכם בכלל שמעתם? אל תרגישו חריגים. כולנו מכירים את שגיא מוקי וירדן ג'רבי - אבל הזוכים באולימפיאדות במקצועות המדעיים אנונימיים עבור רוב הציבור.

"פחות מפריע לי ברמה האישית מחוסר הפרסום, כי אני לא מתחרה בשביל זה אלא כי זה כיף לי ומאתגר אותי וזה גאווה בשבילי לייצג את ישראל," אומר שחר פרידמן, תלמיד כיתה י"ב שזכה במדליית זהב באולימפיאדה במתמטיקה בשנה שעברה. הוא מדבר על המקצוע באותה תשוקה שבני נוער אחרים בגילו מדברים על כדורגל, כדורסל, או אפילו על שוקולד. "אני פשוט מאוד אוהב מתמטיקה, מאז שאני זוכר את עצמי", הוא צוחק. "כשאני מספר לאנשים על האהבה לתחום הזה ועל הזכייה במדליה יש מנעד רחב לתגובות - חלק אומרים 'וואו, איזה מגניב' וחלק קובעים 'אתה חנון'.

ומה אתה אומר להם בתגובה?

"שכן, אני באמת קצת חנון", הוא מחייך. "אבל חנון שעושה גם הרבה דברים אחרים חוץ ממתמטיקה. אני גם בתנועת נוער ואני משחק כדורסל ואני נפגש עם חברים והכול. מבחינת תכנון זמן - אם מתכננים כמו שצריך, מגלים שיש הרבה יותר זמן ביממה ממה שחשבתם. אני בן נוער רגיל שבין השאר מאוד אוהב מתמטיקה. זה שונה מרוב בני הנוער, אבל זה מסתדר". 

פרידמן אומנם לא מחפש תהילה ופרסום, אך הוא היה רוצה שיותר אנשים יידעו על ההישגים הישראלים הללו: "הלוואי שזה היה יותר מפורסם כדי שיותר אנשים יכירו ויותר אנשים טובים במתמטיקה יגיעו וישפרו את ההישגים של ישראל. וגם מעבר לכך - כל האימון וההתכוננות לאולימפיאדה זה משהו מאוד כיף, והייתי רוצה שיהיו יותר ילדים שיחוו את זה". 

את פרידמן, שכבר שנים רבות משתתף בתחרויות מתמטיקה ובנבחרות ואפילו זכה לפני שנתיים במדליית ארד באולימפיאדה לפני הזהב, אני תופסת במהלך אחד ממחנות ההכנה לקראת האולימפיאדה. "יש צוות גדול של מדריכים שכמעט כולם היו באולימפיאדה ובאים להדריך, אז יש להם המון קרדיט על ההצלחה שלי ושל הנבחרת בכלל".

"לפעמים אימא ואבא מנסים להיכנס לשיחה"

ואיך בכלל מתכוננים לתחרות שכזו? "אנחנו בעצם שומעים הרצאות ומתרגלים שאלות ועושים מבחנים שזה ממש כיף", פרידמן עוצר ומגחך. "להגיד על מבחנים במתמטיקה של מלא שעות שזה כיף זה נשמע מוזר, אני יודע. אבל אני מאוד אוהב את זה. באולימפיאדה ב-2019 טסנו לאנגליה, וגם החוויה של לפגוש אנשים אחרים ולדבר איתם על מתמטיקה זה מדהים". 

מה זה בעצם אומר - לדבר עם אנשים בגילך על מתמטיקה?

"זה יכול להיות כל מיני דברים, נגיד אם יש איזה משפט שאני אוהב אז אני יכול לדון עליו עם אנשים, או שאפשר לחשוב ביחד על שאלות מתמטיקה חדשות". 

ואיך היה הרגע שזכית במדליית זהב בשנה שעברה?

"זה בעצם לא רגע ספציפי אלא מתמשך, כי יש את הרגע שאני פותר את השאלות במבחן ואני מבין שזו תוצאה טובה וזה יכול להוביל למדליה. עד שמגיעות התוצאות הסופיות עוברים כמה ימים אחרי התחרות, ואז יש טקס רשמי והזוכים עולים מול כולם כמו באולימפיאדה אמיתית".  

למה "כמו"? זו לא אולימפיאדה אמיתית?

"נכון", הוא צוחק. "יצא לי ככה בטעות, פשוט כי זה מתמטיקה וזה פחות מוכר". 

בשביל למצוא בן או בת נוער נוסף שחולק את אותה אהבה למתמטיקה פרידמן לא היה צריך ללכת רחוק - רק לפני כמה שבועות זכתה אחותו, נגה, במדליית זהב באולימפיאדה במתמטיקה: היא התחרתה וזכתה יחד עם יערה שולמן. "זה באמת משפחתי," הוא מחייך. "זה נחמד ששנינו אוהבים את זה. אנחנו ביחד בנבחרת ובמחנות ופותרים שאלות ביחד בבית. לפעמים אימא ואבא מנסים להיכנס לשיחה, לפעמים הם יכולים ולפעמים לא. תלוי מה בדיוק הנושא".

נגה פרידמן, זוכה במדליית זהב באולימפיאדה במתמטיקה (צילום: מרכז מדעני העתיד)
גם נגה, אחותו של שחר, זכתה באולימפיאדות | צילום: מרכז מדעני העתיד

בשנים האחרונות משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס מובילים את הכשרת נבחרות ישראל במדעים להשתתפות באולימפיאדות הבין-לאומיות במדעים במסגרת מיזם משותף. הכשרת כל נבחרת מתקיימת במוסד אקדמי שונה, ובכל שנה נשלחות 4 נבחרות של תלמידות ותלמידים לאולימפיאדות הבינלאומיות: כימיה, מתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב.

באולימפיאדות הללו מתחרים מאות תלמידות ותלמידים מעשרות מדינות ברחבי העולם. לאולימפיאדות מוזמנים 6-4 התלמידים הטובים ביותר בגיל התיכון מכל אחת מהמדינות המשתתפות. מדליות זהב, כסף, וארד מוענקות להם בהתאם לתוצאות שלהם בתחרות, ושקלול התוצאות מהווה את הדירוג של ישראל בקרב המדינות המתחרות. 

ואם קשה לכם לדמיין לאהוב מתמטיקה - תנסו לדמיין לאהוב גם מתמטיקה, גם מדעי המחשב וגם פיזיקה - עד כדי כך שאפשר להשתתף באולימפיאדות של כולם. אלמוג ולד, תלמיד כיתה י"ב, עושה בדיוק את זה. הוא כבר סיים תואר במתמטיקה בציון 93, ולאורך השנים הוא זכה במדליות זהב, שתי מדליות כסף וארד באולימפיאדות הבין-לאומיות - וב-40 זכיות(!) בתחרויות אחרות. 

"אני זוכר שכבר בכיתה ב' הייתי פותר תרגילים דרך המחשב לכיף", נזכר ולד. "באופן כללי רוב הילדים לא התעניינו בזה ואז התקדמתי הרבה יותר מהם במתמטיקה והייתי עוזר להם. זה אף פעם לא הרגיש לי יותר מדי מוזר. תמיד הייתי באוניברסיטה עם עוד אנשים כמוני, שגם מתעניינים, ובהתחלה באמת הייתי צעיר יותר מרובם, אבל הנה, עכשיו אני מתקרב לגילם עם הגעתי לגיל המבוגר והזקן של כיתה י"ב", הוא צוחק. "בשנה שעברה ייצגתי בשלוש אולימפיאדות ולא טסנו בגלל הקורונה, אבל עשינו את זה דרך המחשב שזו לא אותה חוויה אבל זה עדיין מעניין. זו חוויה שונה לגמרי". 

התאכזבת מכך שהזכייה שלך לא קיבלה הרבה תשומת לב בארץ?

"ממש לא התאכזבתי, כי אני כבר מכיר את זה ויודע שלא הרבה מאוד שומעים או מדברים על האולימפיאדות. זה לא מפריע לי בכלל. אני חושב שזה בסדר, באמת רק למעט אנשים זה מעניין. בעיקר חשוב שאתה חושב שההישג שלך מוצלח. והספיק לי שאנשים שאני מכיר שמעו על זה והחמיאו לי". 

אלמוג ולד זוכה במדליה באולימפיאדת מדעים (צילום: דניאל יחזקאל)
"הספיק לי שאנשים שאני מכיר שמעו על זה והחמיאו לי". אלמוג ולד | צילום: דניאל יחזקאל

ולד ניסה להסביר את אחת השאלות שסייעה לו בניצחון. "השאלה שמאוד תרמה לי בזהב שהשגתי הלכה ככה: יש חדרים ומסדרונות ויש שומרים ביניהם, ואתה צריך להגיע מנקודת ההתחלה עד הסיום בלי שיתפסו אותך. לא פתרתי הכול, אבל התוכנה שבניתי הייתה מספיק מהירה וזה נתן לי 80 נקודות כשאחרים הצליחו לקבל רק 15".

יש לך מסר לתלמידים שהיו רוצים להגיע לאולימפיאדה?

"זה דורש עבודה קשה, להתאמן ולפתור שאלות. כישרון טבעי לא מספיק. צריך לעבוד קשה, וככה אפשר להצליח".

אלמוג ולד זוכה באולימפיאדת מדעים (צילום: דניאל יחזקאל)
"הגעתי לגיל המבוגר והזקן של כיתה י"ב". אלמוג זוכה בתואר באולימפיאדה | צילום: דניאל יחזקאל
מדליות ישראליות באולימפיאדה במתמטיקה (צילום: מרכז מדעני העתיד)
כל כך הרבה הישגים - שלא שמעתם עליהם | צילום: מרכז מדעני העתיד

האולימפיאדות הבין-לאומיות לשנת 2021 ייערכו בין התאריכים:

מתמטיקה - IMO בהובלת המדינה רוסיה (14-27 ביולי) - ההכשרה מתקיימת במכון וייצמן למדע 

כימיה - IChO בהובלת המדינה יפן (24 ביולי - 2 באוגוסט) - ההכשרה מתקיימת בטכניון

פיזיקה - IPhO בהובלת המדינה ליטא (17-25 ביולי) - ההכשרה מתקיימת באוניברסיטת בן גוריון 

מדעי המחשב - IOI בהובלת המדינה סינגפור (20-27 ביוני) - ההכשרה מתקיימת באוניברסיטת בר אילן

אלמוג ולד וחבריו עם מדליות מאולימפיאדת מדעי המחשב (צילום: מרכז מדעני העתיד)
אלמוג ולד וחבריו עם מדליות מאולימפיאדת מדעי המחשב | צילום: מרכז מדעני העתיד