לקראת הדיונים על היציאה מהסגר: שר החינוך יואב גלנט אמר היום בשיחה עם ראשי ערים כי עליהם להיערך לפתיחה מלאה או חלקי של מערכת החינוך כבר בתחילת השבוע הבא. בכירים במערכת הבריאות הופתעו לשמוע את דבריו של גלנט, זאת כי עדיין לא הוחלט אם הסגר יוארך או שהיציאה ממנו תיערך בהדרגה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גלנט לא הורה עדיין על פתיחה בפועל אלא רק ביקש מראשי העיריות להיערך לכך – ללא ציון כיתות מסוימות. "בימים הקרובים תתכנס הממשלה על מנת להחליט על מועד ואופן החזרת התלמידים לבתי הספר", אמר שר החינוך. "איני יודע מה תהיה המלצת המומחים ומשרד הבריאות, לנוכח נתוני התחלואה והסיכון להתפשטות המוטציות השונות בישראל. עם גמר הדיון, תצא הנחייה מלאה ומסודרת".

בפגישה השתתפו גם יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס ויו"ר הרשויות האזוריות שי חג'ג'. שר החינוך הציג בפניהם ובפני ראשי הערים נתונים שמראים כי התחלואה במערכת החינוך לא הייתה גבוהה. ולכן, לדבריו, אם בשבוע הבא נצא מהסגר - יש לשים את מערכת החינוך בעדיפות ראשונה. כאמור, במערכת הבריאות הופתעו לשמוע את הודעתו של גלנט. ההמלצה הראשונית, שעדיין נמצאת בדיונים, היא לפתוח בשלב הראשון רק את הגנים.

לימודים בזמן קורונה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
לימודים בזמן קורונה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

בסיכום הדיון אמר השר גלנט כי הוא מבקש מכל ראשי הרשויות במדינת ישראל להיערך מעכשיו לאפשרות שמוסדות חינוך ייפתחו בשבוע הבא – וזאת משום שההיערכות לפתיחתם היא מורכבת ודורשת זמן. "נדרש להמשיך ולעודד את צוותי ההוראה ותלמידי כיתות י"א-י"ב להגיע ולהתחסן בקהילה", הוסיף השר.

האיגוד הישראלי לרפואת ילדים: עלייה בשיעורי ההדבקה בגילאי 0-9

פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, שלח היום מכתב לשר הבריאות, החינוך ופרויקטור הקורונה, בו הוא קרא לפתיחה זהירה של מערכת החינוך בשבוע הבא והמליץ לפתוח תחילה את גני הילדים וכיתות א'-ד'. למרות תמיכתו בפתיחת מערכת החינוך, פרופ' גרוסמן ציין בפני השרים והפרויקטור מספר נתונים שצריך לקחת בחשבון:

• שיעור הילדים המאומתים בגל הזה עולה על שיעורם בגלים הקודמים: בגילאי 9-0 שנים, שיעור המאומתים הינו 15% לעומת 10% או פחות בגלים הקודמים.

• במהלך ולמרות הסגר נצפה המשך עלייה בשיעור הילדים המאומתים.

• ילדים אושפזו במצב קריטי במספר בבתי חולים, הן בעקבות מחלת הקורונה והן בעקבות התסמונת המאוחרת של מחלה דלקתית רב מערכתית.

• המוטציה הבריטית, שהיא בעלת פוטנציאל הדבקה גבוה ב-50%-70% מהווירוס המקורי, מתפשטת מהר גם בקרב ילדים.

• על פי מחקר מהימים האחרונים, עולה החשש שהמוטציה הבריטית לא רק מדביקה יותר כי אם גם אלימה יותר בכל הגילאים, כולל ילדים. ההערכה היא שהמוטציה גורמת לפחות ב-30% יותר למקרי מוות מקורונה.

בית ספר, קורונה, תלמידים, מורה, כיתה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"לאור הנתונים הללו הננו קוראים לפתיחה הדרגתית ושקולה של מערכת החינוך, תחילה בגילאים הנמוכים, גנים וכיתות א-ד", כתב פרופ' גרוסמן. "זאת בהתבסס על כך שלאורך כל המגיפה, ואפילו כעת, שיעורי ההדבקה וההידבקות בגילאים הצעירים נמוכים יותר מאשר בגילאי המתבגרים".

המרכז השלטון המקומי הציע מתווה חדש

אתמול פנה מרכז השלטון המקומי פנה אתמול לראש הממשלה ושר הבריאות והציג מתווה לחזרה בטוחה ומלאה של מערכת החינוך לאחר הסגר. "זה הזמן לשנות כיוון - להתחיל להתנהל לפי מספר מחוסנים ולא לפי מספר מאומתים", כתב יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס. "יש לעצור את הקמפיין השקרי שמתנהל על חשבון בריאותם הנפשית של ילדינו והמוטעה מיסודו. חייבים לעשות כל מאמץ כדי להביא את תלמידי התיכון בכל המגזרים על מנת שנוכל להבטיח קיום בטוח של בחינות הבגרות".

לקראת הדיונים על מערכת החינוך, גיבש מרכז השלטון המקומי מתווה חזרה שעיקרו התנהלות וקבלת החלטות לפי הצד הירוק של תחלואת הקורונה, קרי מחוסנים, ולא לפי הצד האדום של התחלואה. המתווה מבוסס על נתוני מחוסנים ומחלימים בכל רשות, זאת לצד תיקוף בדיקות מהירות.

המתווה מציע להחזיר ללמידה אורגנית במסגרות החינוך את ילדי הגיל הרך, תלמידי כיתות א'-ד' ותלמידי כיתות י"א-י"ב - כבר החל ממועד סיום הסגר. תלמידי כיתות ה'-י' יוכלו לחזור ללמידה אורגנית על פי מדד המחוסנים בכל יישוב או מוסד או על פי מדד מחוסנים ותחלואה משולב.