זה לכאורה אירוע שולי, סקטוריאלי - ביום שלישי הקרוב יבחרו עובדי ההוראה בגנים ובבתי הספר היסודיים את מזכ"ל הסתדרות המורים. אבל להצבעה הזו יש השפעה על מאות אלפי תלמידים, ההורים שלהם - ולמעשה, המשק כולו. בראש הסיעות המתמודדות במגזר בתי הספר הממלכתיים עומדות שתיים - יפה בן דויד, המזכירה הכללית הנוכחית והמוכרת, ויעל אביטל, מנהלת בית ספר שחולמת להחליף אותה בתפקיד.

שנה לפני המועד המתוכנן הולכים צוותי ההוראה לקלפי - בהתראה של חודשיים בלבד. הנימוק של בן דויד להקדמת הבחירות הוא משא ומתן צפוי על שכר המורים, אם וכאשר תקום ממשלה בישראל. באופוזיציה שלה, שלא הספיקה להתכונן עד הסוף בזמן הקצר שנותר לבחירות, מכנים את המהלך "מחטף".

יפה בן דוד (צילום: אלי דסה)
יפה בן דויד בוועידת המשפיעים | צילום: אלי דסה

השפעתו של מזכ"ל הסתדרות המורים דרמטית. לאורך כהונתה של בן דויד, וגם של אלה שקדמו לה, הכתיבה ההסתדרות את המאבקים מול משרדי החינוך, האוצר וארגוני המורים על תנאי העסקתם של המורים, על ימי החופשה ועוד. בין השאר היו שותפים לרפורמות חשובות ששינו את אופי הלמידה וההעסקה של המורים והגננות.

מול בן דויד, שהפכה לפנים מוכרות בכל סלון, מתמודדת בין השאר אביטל, מנהלת בית ספר "המעיין" לחינוך מיוחד בירושלים. רגע לפני הבחירות ביקשנו לבדוק את העמדות של השתיים בנושאים שונים. בן דויד בחרה שלא להשיב לשאלות.

בית הספר שמנהלת אביטל מקבל אליו ילדים שמתמודדים עם מוגבלויות קשות ובעיות מורכבות מאוד. חלקם חסרי בית ומשפחה. 30 שנה היא עוסקת בחינוך ואף זכתה בפרס חינוך ארצי. היא נשואה לאייל ואימא לנוטי בן ה-31.

מה הדבר הראשון שהיית משנה במערכת? 

"הייתי משקיעה בגני הילדים. גננות מדווחות על כך שאין להן זמן אפילו להיכנס לשירותים. העבודה היא בלי הפסקות. הן משמשות כפקידות עבור הרשות, הן עוסקות בגינון, לוגיסטיקה, גביית כספים, רכש ופחות מדי בילדים, בטח כשמדובר ב-35 ילדים שצריכים לקבל יחס אישי. גננות יוצאות הביתה מיוסרות על הילדים שפספסו במהלך היום.

"חוץ מזה - הלמידה בקבוצות קטנות. אסור לנו לקבל את הרעיון שלומדים בגנים של 35 ילדים ובכיתות של 40. בקורונה לימדנו בקפסולות וגם הלמידה מרחוק אפשרה לימודים בקבוצות קטנות. אסור לוותר על ההישג הזה, שמיטיב עם התלמידים וגם עם המורים. צריך לנהל על זה משא ומתן רציני, להוציא למנהלים סקר מקיף ולהביא רעיונות לשימור הקבוצות הקטנות".

ממה נובעת הבעיה במעמד המורה?

"כל עוד אנחנו מתייחסים להוראה כעבודה נוחה ומשתלמת כלכלית - אנחנו בבעיה. המורים מחנכים דור, ולכן צריך שיגיעו מורים איכותיים שמקבלים שכר איכותי".

מחאת הורים בתל אביב נגד בתי הספר של החופש הגדול (צילום: מריאנה סטבנבה)
מחאת הורים בתל אביב נגד בתי הספר של החופש הגדול | צילום: מריאנה סטבנבה

האם תשקלי שינוי בלוח החופשות?

"אם לא ייפגעו מספר ימי החופשה של המורים והשינוי יאפשר להם גמישות רבה יותר בתכנון חופשות - יש מקום לשקול את זה. היום אנחנו המורים נמצאים במצב שצריך לשקר כדי לצאת לחופשה כדי לחתן את הבן, למשל".

מה דעתך על בתי הספר של החופש הגדול?

"לא נכון לחייב מורים לעבוד בקיץ, אבל כן צריך לדעת לגייס אותם. להוביל לכך שהשכר שיקבלו יהיה משמעותי עבורם. היום השכר מגיע מהרשות המקומית ולא ממשרד החינוך, ובגלל תיאומי מס השכר הסופי נמוך. אסור חלילה שזה ייתפס כבייבי סיטר זול".

"טוב למורים שבתי הספר של החופש הגדול יפעלו - כך יקבלו תלמדים מוכנים יותר ובשלים יותר בשנה הבאה, תלמידים שצמצמו חלק מהפערים במהלך הקיץ. לכן נכון היה להפוך את הקייטנה למבוססת קורסים. קורס אנגלית, קורס מדעים, קורסי העשרה - להוסיף תוכן שלא מגיע לבתי הספר במהלך השנה".

יו"ר ארגון המורים הוא דמות מפתח להוצאה לפועל של שינויים שעל הפרק במשרד החינוך. יפה בן דויד צברה כוח רב בתפקיד מאז נבחרה אליו ב-2016. גורמים במשרד החינוך מודים שארגוני המורים תוקעים מקלות בגלגלים בחלק מהתוכניות - כך למשל צמצום מספר מקצועות הלימוד והתאמת לוח החופשות לימי החופש של ההורים. משרד החינוך מנוע אפילו מלפטר מורים ומנהלים חלשים ללא הסכמת הארגונים. את מעמד המורה ומעמד מערכת החינוך כולה יקבעו בין השאר המורים והמורות בקלפי ביום שלישי הקרוב.