תנאי הקבלה ללימודי רפואה בישראל נחשבו מאז ומעולם כאתגר לא פשוט – עוד לפני שלב המיונים נדרשים המועמדים להשיג את ציוני הסף, שגם הם נחשבים כגבוהים. על מנת להעלות את ה"סכם" (סיכויי הקבלה לתואר) משפרים הצעירים את בחינות הבגרות. אולם, השנה טענו הנבחנים כי הבחינה באזרחות הייתה "בלתי אפשרית" לעומת שאר הבחינות – ופתחו במחאה. בשיחה שהגיעה ל-N12 נשמעת בכירה במשרד החינוך מגיבה לטענות: "ראיתי את התשובות של הנבחנים - זה היה זוועות עולם. אלה אנשים שהולכים ללמוד רפואה? זה נורא". משרד החינוך: מצרים על האמירה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

את השיחה עם אשת משרד החינוך קיימה אחת ממאות הנבחנים והנבחנות שניסו לשפר את ציוניהם בתנ"ך, ספרות, היסטוריה – ואזרחות. לרוב, ניגשים המועמדים רק לשלושת המקצועות הראשונים, אך עקב התנאים הגבוהים של האוניברסיטאות בארץ הוסיפו נבחנים רבים השנה גם את הבחינה ב-5 יחידות לימוד במקצוע האזרחות. המיועדת ללימודי רפואה הצטיידה בעשרות דוגמאות של נבחנים שקיבלו בשלוש המקצועות ציונים גבוהים, ואילו באזרחות - נכשלו.

עם זאת, נציגת משרד החינוך דחתה את הטענה כי הבחינה הייתה מכשילה – וטענה: הנבחנים פשוט לא יודעים אזרחות. "התשובות שכתבתם בבחינה ממש לא נכונות. הדברים שראיתי מעידים על חוסר הבנה טוטאלי - גם בהבנת הנקרא וגם בנושא עצמו", אמרה.  "לקחתם את הבחינה הזאת פשוט בחוסר רצינות. אני מציעה שתרדו מהעץ שטיפסתם עליו ואם מישהו חושב שנעשה לו עוול – אפשר לפנות לערעור באופן מסודר וזה ייבדק ברצינות".

"איך זה הגיוני שנבחן אחד קיבל 100 בהיסטוריה ופחות מ-60 באזרחות?"

הבכירה במשרד החינוך הגיבה: "תסלחי לי, התלמידים האלה הולכים ללמוד רפואה? זה הזוי – הם לא יודעים מה הם קוראים. לכתוב בבחינה שכל ערביי ישראל הם מוסלמים זה חוסר הבנה. את מדברת איתי על לימודי רפואה? פחד אלוהים. אנשים לא יודעים לקרוא. זה נורא".

"חלק מהדברים שראיתי שם זו בושה וחרפה", אמרה הבכירה. "איך אזרחות קשורה להיסטוריה? 90 אחוזים מהניגשים הם תלמידים אקסטרניים שמעולם לא למדו אזרחות ברמה של 5 יחידות. אנשים שחושבים: 'מה זה אזרחות?', 'בואו ניגש לזה ויאללה'. כשפתחנו את המסלול ניגשו רק 27, פתאום מעל 300 – זה לא רציני".

תגובת משרד החינוך: המשרד מצר על האמירה, ומבהיר כי ראוי היה שלא הייתה נאמרת. ככל שנבחן חש כי הציון אינו משקף את ידיעותיו ויכולותיו, הרי שעומדת לרשותו הזכות לערער. בקשתו תיבדק בכובד ראש ובאופן מקצועי.