לאחר שעות של דיונים וחילופי האשמות, קבינט הקורונה אישר את השלב השני של היציאה מהסגר. במרכז הדיונים עמדה שאלת החינוך: בניסיון לצמצם את סיכון ההדבקה הוחלט על פיצול הכיתות, אך בצהרונים הם יתערבבו שוב - וגם בהסעות. איך זה צפוי לעבוד?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מה החליט הקבינט לגבי הלימודים?

על פי ההודעה שיצאה בתום הדיון הממושך, הלימודים בכיתות א'-ב' יתחדשו במתכונת שונה מזו שהונהגה בספטמבר: "הלימודים יתקיימו לסירוגין (פיצול, מחצית כיתה), כל כיתה בשכבות א-ב' תפוצל לשניים. לא יהיה ערבוב בין הקבוצות". השרים החליטו גם שתלמידי כיתות א' ו-ב' יחויבו לעטות מסכות, וזאת למרות שלפי צו הבריאות החובה מתחילה מגיל 7.

בשל העובדה שפיצול הכיתות - ללא הוספת צוות - מאפשר רק שלושה ימי לימודים, השרים הסבירו כי הפיצול לקפסולות הוא שלב ביניים: "הלימודים יתקיימו על פי נוסחה שהובאה לקבינט שתהווה פתרון מעשי זמני לטווח המיידי". נתוני התחלואה שיתגלו יקבעו אם מודל הלמידה ישתנה.

עם זאת, לא בכל מקום בארץ ילמדו רק שלושה ימים בשבוע, כפי שהודיע שר החינוך גלנט בריאיון למהדורה המרכזית: "רשויות שיוכלו ללמד בכיתות מלאות תוך עמידה בדרישות הבריאות – יקבלו לכך אישור משרד החינוך". גלנט הסביר: "יחד עם ראשי הערים ומנהלי בתי הספר, נפתח את הלימודים לכיתות א'-ב' ליותר משלושה ימים - ובחלקים ניכרים של הארץ זה יהיה ארבעה ימים. יש מקומות שיהיו גם חמישה ימים".  

לדבריו, "אנחנו נשענים על 13 אלף מורים שגייסנו לכיתות ג'-ד' ואנחנו נמצא דרך שלא כל המורים האלה יהיו בכיתות ג'-ד', אלא שחלק מהם ילמדו בכיתות א'-ב'. זה ייעשה בכל רשות באופן עצמאי, ככה שמה שנכון לתל אביב או להרצליה, איננו בהכרח נכון לאום אל-פחם או לבית שמש". 

עוד נכתב בהחלטת הקבינט כי "פתרון הקבע לסוגיית הפעלת כיתות א'-ב' בתקופת הקורונה יגובש לאחר שנלמד את מה שקורה בגנים וינותחו החלופות שעלו בדיון וחלופות נוספות". שר החינוך, משרד הבריאות, משרד האוצר, משרד ראש הממשלה והשלטון המקומי ימשיכו לדון בחלופות, שהיוו נקודת מחלוקת. 

 ומה יקרה בצהרונים?

שרים רבים לחצו על הפעלת הצהרונים, שתאפשר להורים לחזור לעבודה. הבעיה: הפעלת צהרונים "מערבבת" בין הקפסולות. למרות שהלימודים עד הצוהריים מופרדים, בצהרונים יאוחדו קבוצות: "צהרונים יכללו עד 28 תלמידים מאותה שכבת גיל (כיתות א' או כיתות ב') ומאותו מוסד חינוכי, לא יותר מ-3 קפסולות". 

ההצעה גררה ביקורת בשל חוסר ההיגיון הרפואי, ובתגובה לכך נכתב בהחלטה: "שר החינוך יפעל יחד עם השלטון המקומי כדי להפחית מעבר למוצע את העירוב בין הקבוצות בצהרונים". גלנט התייחס לכך בריאיון למהדורה המרכזית והדגיש: "לדבריו, "זה לא הפתרון האופטימלי, אבל הכי טוב שיכולנו להשיג בתנאים הקיימים. הילדים שיתערבבו מגיעים משלוש קבוצות מפוקחות". 

גם בהסעות ההפרדה לא תהיה מלאה: "הסעות לצהרונים (היכן שיש) יתקיימו בצורה הקיימת כיום, אך תתקיים הפרדה באמצע האוטובוס והתלמידים יחויבו בעטיית מסכות".

אילו שינויים יחולו חוץ מהחינוך?

קבינט הקורונה אישר עוד הקלות שייכנסו לתוקף בתחילת השבוע הבא - 1.11. למרות ששרים רבים תמכו בכך, ההחלטה על פתיחת חנויות רחוב, צימרים ושירותים קהילתיים צפויה להתקבל רק ביום חמישי.

השרים אישרו פעילות של רפואה משלימה וטיפולים שאינם רפואיים. עוד אושרו טיפולים המוגדרים כ-"1*1", כלומר טיפול בלקוח אחד בלבד: במספרות, במכוני יופי וקוסמטיקה, בלימודי נהיגה ובאימונים אישיים. הרשימה עשויה להשתנות השבוע: משרד הבריאות יגבש בימים הקרובים את הרשימה הסופית.

//img.mako.co.il//2020/10/26/hakalot2_new.png