לקראת ישיבת הקבינט שצפויה להתקיים בהמשך היום (שני) הכריז שר החינוך גלנט כי מבחינתו אפשר לפתוח את כל מערכת החינוך בצורה דיפרנציאלית - "אם תעלה התחלואה - אפשר יהיה לסגור מיד". בהמשך תקף את ראש הממשלה החליפי גנץ: "הציבור לא רוצה את גנץ כראש ממשלה - 'אתה שותף זוטר'". על בנט אמר: "צריך להזכיר לו שלא עבר את אחוז החסימה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שר החינוך חזר והסביר: "כל עוד זה תלוי בי, אפשר לפתוח דיפרנציאלית את מערכת החינוך במתווה של חצאי כיתות, מכיתות ג' ו-ד' לסירוגין - ואם רואים עלייה בתחלואה אפשר מיד לסגור". הוא התייחס לפתיחת מערכת החינוך במגזר החרדי: "במדינת ישראל יש חוק אחד וכולם צריכים להיות נאמנים לו ולציית לו, ויש כאן עניין של ערבות הדדית, כל מי שאמון על אכיפת החוק בין אם הוא פרקליט או שוטר זו עבודתו". 

בהמשך התייחס לסיכוי שיתקיימו בחירות. "הממשלה מתנהגת כמו כנסת ולא כמו ממשלה", אמר גלנט, "אין עבודה כגוף אחד וזה בולט במאבק בקורונה. ההערכה שלי היא שאנחנו עלולים לגלוש לבחירות. נתניהו התכוון לתת לגנץ את הרוטציה, אבל הציבור לא רוצה את גנץ כראש ממשלה. גנץ, אתה שותף זוטר, מן הראוי שתדע מגבלותיך ותצניע לכת. הבאת 15 מנדטים וגוש של 21 מול גוש של 59. אתה לא יכול לכרסם כל הזמן בממשלה".

כיתה בבית ספר (צילום: רויטרס)
האם כיתות ה'-ו' ייפתחו? | צילום: רויטרס

גלנט תקף את יו"ר ימינה נפתלי בנט: "בנט מזכיר לי את שמעון פרס: חזק בסקרים, חלש בשדה הקרב. צריך להזכיר לו שלא עבר את אחוז החסימה באחת ממערכות הבחירות. כשיגיעו הבחירות התוצאות יהיו לגמרי שונות מהסקרים".

בינתיים, גורמי מקצוע והורים תקפו את דחיית ההחלטה על פתיחת מערכת החינוך: "התחושות מאוד קשות, ממש מאכזב ובעיקר מרתיח לדעת ששוב בוחרים שלא להחליט, שוב דוחים את ההחלטות ומתעלמים מטובת הילדים והילדות", תקפה עינת גבריאלי, אם לילדים מהמרכז, "הילדים שלנו מופקרים והנזקים הולכים וגדלים. חייבים להחזיר את הילדים למסגרות בבתי הספר ויפה שעה אחת קודם. חוסר ההחלטיות של הקבינט מונע מהילדים למידה, והם בבית כבר שמונה חודשים".

ילדה מסתכלת על שער בית ספר סגור בחדרה (צילום: אריאל שליט ל-AP)
צילום: אריאל שליט ל-AP

"עיכוב ודחייה נוספת לא תורמת כלום לכיתות ה'-ו'", הוסיפה מיטל וקסלבאום, אמא לילדה בכיתה ו' מגבעתיים, "הם משתוקקים להיפגש עם החברים שלהם גם אם זה במגבלות שונות, העיקר לחוות קצת את הצד השני. לא להיות כל היום בוואקום מתמשך שהם לא מוציאים את עצמם. לחלקם הנזק כבר נעשה וההורים מחפשים איך לתת מענה. אנא תנו להם לחזור לסוג של שפיות".    

"ילדי ישראל הפכו שקופים בעיני הממשלה", תקפה מיכל כהן, מנכ"לית קרן רש"י וחברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה, "זו התנהלות אומללה שממשיכה לכלוא מאות אלפי ילדים בבתיהם ללא שום צורך. צריך ואפשר להחזיר בהדרגה ובאופן דיפרנציאלי את מערכת החינוך לפעילות. במקום לחשוב שכל החכמה נמצאת בירושלים - שרי הקבינט צריכים לעשות מה שהיו צריכים לעשות עוד בתחילת המשבר ולאפשר לראשי הרשויות לקחת אחריות על מערכת החינוך ביישובים שלהם.

"ברשויות שניתן לפתוח יותר, ויש רבות כאלו היום - זה בדיוק מה שצריך לעשות. רשויות שמתקשות ורשויות כתומות ואדומות צריכות לקבל סיוע ממוקד מהמדינה, כך שגם שם יוכלו להיפתח בתי הספר בהמשך ולאחר שתהפוכנה לרשויות ירוקות".

חיים ביבס בועידת המשפיעים 2019 (צילום: ששוני, החדשות12)
ביבס: "הפקרות" | צילום: ששוני, החדשות12

יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס ביקר אף הוא את התנהלות הממשלה. "7 שעות דיון בשביל 0 החלטות ומאות אלפי תלמידים שנשארים בבית", אמר, "זאת פשוט הפקרות. אני מתחייב שאנחנו נמשיך להילחם, לא ניתן לקבינט להתעלם מאיתנו". 

"ב-90% מבתי הספר - אין חולה אחד"

קבינט הקורונה דן אמש במשך שבע שעות בפתיחתן מחדש של כיתות ה'-ו' וי"א-י"ב, אך התפזר ללא קבלת החלטות. הנהגת ההורים הארצית תקפה את השרים שדחו את פתיחת מערכת החינוך למרות הנתונים המעודדים: "הקבינט קובר את מערכת החינוך ומפקיר את ילדי ישראל".

יואב גלנט ובנימין נתניהו (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ושר החינוך גלנט | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

במהלך הדיון הציג שר החינוך יואב גלנט את נתוני התחלואה העדכניים במערכת החינוך, לפיהם חודש אחרי חזרת הגנים, ב-99% מהגנים אין חולה אחד, ושבועיים אחרי חזרת כיתות א'-ד', ב-90% מבתי הספר היסודיים אין אפילו חולה אחד. 19 בתי ספר מתוך 5,000 מוסדות חינוך ו-180 גני ילדים מתוך 21 אלף גנים נסגרו בשל תחלואה.