מתווה החזרה לבתי הספר ולגנים שהציג אמש ראש הממשלה נתניהו (שני) ושר החינוך רפי פרץ סימן באופן ברור, בפעם הראשונה, את לוח הזמנים הצפוי לחידוש הלימודים. למרות ההצהרות על חזרת הגנים כבר בשבוע הבא, מהתכנית נשמטה תוכנית החזרה של המעונות לגילאי 0-3 וכן לא נמסר מה יעלה בגורל הצהרונים שעדיין לא חזרו לפעול. במקביל, גם מתווה הפעילות בחופש הגדול עדיין לא אושר.

המסמך המלא שהשרים אישרו: תוכנית החזרה לשגרה

בישיבת הממשלה ביום שישי אישרה הממשלה את המתווה באופן רשמי: ביום ראשון הבא, 10 במאי, יחזרו גני הילדים הציבוריים, הפעוטונים ומעונות היום המפוקחים של ויצו ונעמת. אתמול, בהצהרה של נתניהו , הדברים נשמעו קצת אחרת. ראש הממשלה התייחס רק לחזרתם של הגנים הציבוריים שמיועדים לגילאי 3-6. בשקופית שהציג במסיבת העיתונאים, נכתב שנושא מעונות היום והפעוטונים יידון בהמשך. כך, נראה שהוחלט לדחות את חזרת הגנים באופן מלא.

כבר שבוע שבמעונות היום והגנים הפרטיים מאיימים שלא יחזרו לפעול, מכיוון שכל הגופים הללו מצויים בגירעונות תקציביים ובלי רשת ביטחון כלכלית. גם מתווה בריאותי שמפרט איך מתפעלים גנים שכאלו בתקופת הקורונה טרם ניתן. נתניהו חסך להם את ההתלבטות ודחה את ההחלטה בנושא, מה שיקשה עוד יותר על הורים לילדים בני 0-3 לחזור לעבודה.

במשרד ראש הממשלה אמרו ל-N12 כי מבחינתם המעונות בגילאי 0-3 כן ייפתחו ביום ראשון, וכל מה שנותר זה לפתור את הבעיה התקציבית. לדבריהם, מתווה בריאותי יפורסם לכל המאוחר מחר. בסביבת שר הרווחה אומרים שהם נערכים לפתיחה מחודשת של מעונות היום והפעוטונים. במשרד הבריאות מנגד חוששים מאוד מנושא הזחילה של הפעוטות וכן המגע בין ההורים לתינוקות במעון. 

ההנחיות החדשות עשויות להעמיד ילדים אלרגיים בסיכון

מה שכן הוחלט וצפוי לקרות זה חזרת גני הילדים הציבוריים ביום ראשון. גם שם קיימות בעיות: מתווה משרד החינוך מחלק את הגנים לשתי קבוצות – אחת תלמד 3 ימים בשבוע והשנייה בימים הנותרים. במשרד החינוך החליטו לא לשמור על ימים קבועים. הקבוצה שלמדה בראשון עד שלישי תחזור לגן רק ביום רביעי בשבוע לאחר מכן. הקבוצה השנייה תבצע למידה רציפה מרביעי ועד שלישי. כך, למעשה, מבצעות הקבוצות חלוקה של שבוע-שבוע.

יערה שילה, מומחית לגיל הרך במכללת אפרתה, מעריכה שהמתווה הנוכחי ייצור קושי רב אצל הילדים, במיוחד בגיל הרך. ילדים בגילאים האלו אינם מצליחים להבין את מושג הזמן והרצף, ותוכנית של יום במסגרת לימודית ויום בבית תקשה עליהם לחזור לשגרה.

בנוסף, ההורים חוששים מהתחלופה הגבוהה של גננות וסייעות בגני הילדים, שיכולה להוביל לסיכון גבוה יותר להידבקות. הנחיות משרד הבריאות מקשות גם על ילדים שנמצאים בקבוצות סיכון: לפי ההגבלות, נאסר לקיים ארוחת בוקר משותפת בגנים. כל ילד יצטרך להגיע מצויד בקופסת אוכל – מה שיכול לפגוע ילדים האלרגיים.

חזרה לעבודה? אין צהרונים והלימודים נגמרים מוקדם

גם הפעילות החלקית של בתי הספר, שכבר החלה בכיתות א'-ג', לא מספקת מענה מלא להורים שצריכים לצאת לעבודה. העיריות לא מפעילות את הצהרונים, ויום הלימודים של הילדים מסתיים כבר בסביבות השעה 13:00. ראש הממשלה נתניהו הבטיח ביום שבת שעד יום שלישי, היום, יוגש מתווה עבור הפעלת הצהרונים. עד עתה לא פורסם כזה.

הפעלת הצהרונים הפרטיים גם היא מתעכבת, בצורה לא ברורה. צהרונים אלו מכילים מספר קטן של ילדים – ואין סיבה שלא לפתוח גם אותם במסגרת מתווה הגנים שפרסם משרד החינוך. גם חוגי אחר הצהריים ופעילויות העשרה נוספות לא זכו להתייחסות מצד משרד החינוך והמתווה שהציגה הממשלה.

לימודים בחופש הגדול? האוצר והמורים עדיין מתווכחים

שר החינוך פרץ הצהיר אתמול שמבחינת משרד החינוך המורים והגננות ילמדו באופן מלא עד ה-9 ביולי, מתוקף ההסכם שנחתם עם הסתדרות המורים לפני פסח. אחר כך יתחילו הילדים את קייטנות בית הספר של החופש הגדול למשך שלושה שבועות שיגלשו לתוך חודש אוגוסט.

עם זאת, משרד החינוך עדיין לא הגיעו לסיכום על כך עם משרד האוצר, שמסרב להקצות את הכספים לכך – כ-400 מיליון שקלים. במשרד האוצר ממשיכים לדרוש שהמורים והגננות ימשיכו ללמוד גם מעבר ל-9 ימים שהוגדרו. לטענתם, השעות שנתנו הגננות ומורי השכבות הצעירות לא משתווה ליום לימודים רגיל וסטנדרטי, ולכן עליהם ללמוד כמה ימים נוספים.

רפי פרץ, שר החינוך  (צילום: רויטרס, רונן זבולון)
למרות המתווה, הליקויים קיימים. שר החינוך פרץ | צילום: רויטרס, רונן זבולון

במשרד החינוך הגיבו לטענות במשרד האוצר והבהירו כי בית הספר של החופש הגדול עולה, יחסית, סכום קטן. לכן, כך לטענתם, לא צריך לבקש מהמורים תוספת ויש להעביר את הסכום להפעלת הקייטנות בקיץ.

מהנהגת ההורים הארצית נמסר: "דברי שר החינוך במסיבת העיתונאים אמש, לפיהם בחודש יולי ילמדו הילדים תשעה ימים בלבד ולאחריהם יתקיים בית הספר של החופש הגדול, אינם מקובלים ואינם תואמים למציאות המשבר הנוכחי. דבריו מפגינים חוסר הבנה מוחלט לעומק המשבר בו נמצאת מערכת החינוך בישראל והפערים שצברו הילדים מאז פרוץ מגפת הקורונה.  אנו שבים וקוראים לקיים ישיבה דחופה עם מקבלי ההחלטות במשרדי החינוך, הבריאות והאוצר 'עד שייצא עשן לבן' בכדי לגבש מתווה מוסכם ומוסדר להחזרת התלמידים ללימודים בתקופה הקרובה ובחודשי הקיץ".

מהסתדרות המורים נמסר כי "פקידי האוצר ממשיכים בניסיון שיטתי לנצל ולפגוע בעובדי ההוראה ודורשים שיעבדו ללא תשלום בחודשי הקיץ. הסתדרות המורים לא תאפשר זאת. לשם כך נולד בית הספר של הקיץ. עובדי הוראה שיבחרו ללמד יקבלו תשלום נוסף, התלמידים ייהנו ממסגרת איכותית וההורים מזמן שיאפשר להם להחזיר מעט מהאובדן הכלכלי שנגרם במהלך משבר הקורונה. הדרישה המופרכת, שמורים וגננות צריכים לעבוד בחינם בקיץ, אינה מקובלת קל וחומר לאחר שעובדי ההוראה תרמו 9 ימי עבודה בחופש הגדול".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות