התחלה לא חלקה למעונות ולגנים: מאות אלפי ילדים – וגם הוריהם - ככל הנראה ימצאו את עצמם בבית ביום ראשון. בשעות האחרונות סוכמו כל ההסדרים להפעלת המעונות בפיקוח: התערבות משרד הבריאות עיכבה את המהלך אך לבסוף מנכ"ל משרד הבריאות אישר את המתווה – שפרטיו פורסמו לראשונה היום ב-N12. למרות זאת, נותרו סימני שאלה – וגם התנגדות עזה בשטח להנחיות. מנגד הושג הערב הסכם על הפעלת הצהרונים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בראש העין גננות קיבלו הנחיה מהפיקוח שלא תהיה רוטציה – כלומר קבוצת הילדים שמשובצת לימים א'-ג' תישאר בקבוצה זו גם בשבוע שלאחר מכן. ביטול הרוטציה מקשה על ההורים ויוצר אי-שוויון מכיוון שיום שישי הוא יום קצר בגן – והורים רבים כלל אינם עובדים בו. המשמעות: חלק מהורי ילדי הגן יוכלו לעבוד רק במשך יומיים. עם זאת, במשרדי הבריאות והאוצר מבהירים כי אין הנחיה שכזו.

גם בעיריית נס ציונה אמרו כי קיבלו הנחיה בנושא ממשרד הבריאות, שלפיה "אין לבצע רוטציה בגנים מבחינת ימי ההגעה לגן". עוד נמסר, לפי פורום הורי גני הילדים, כי "אין לבקש שינוי מהגננות – הן פועלות על פי הנחייה שיצאה זה עתה". בעיריית נס ציונה אישרו כי זו ההנחיה שקיבלו, גם ממפקחת הגנים של משרד החינוך.

"המתווה לא פותר דבר - ורק פוגע בהורים"

בירושלים הורים דיווחו כי חלק מהגננות אמרו שתהיה רוטציה - קבוצה אחת מיום ראשון עד שלישי ואז קבוצה נוספת שתלמד שבוע רצוף - מה שיותיר את הקבוצה הראשונה בבית לשבוע. גננות אחרות אומרות שהקבוצות יהיו בימים קרובים. עוד שוררת מבוכה לגבי ל"ג בעומר - ואם תהיה פעילות בו.

גם בוועד הגנים הארצי תקפו את המתווה החדש וקראו למחאה ציבורית. "ילדי הגנים אינם הפקר – זו אינה חזרה לשגרה אלא עבודה בעיניים!", טען אחז אגם, יו"ר משותף של הוועד. לדבריו, "מתווה החזרה של גני הילדים מכיל הנחיות שפוגעות בריאותית ורגשית בילדים ובצוות. לא באמת ניתן לשמור מרחק ולהקפיד על ריחוק חברתי כאשר מדובר על ילדים בני 6-3".

גבר מחזיק יד של ילדה (אילוסטרציה: Saklakova, shutterstock)
ילדים רבים לא יחזרו למסגרות ביום א'. אילוסטרציה | אילוסטרציה: Saklakova, shutterstock

עוד טענו בוועד הגנים כי "המתווה אינו פותר ואף פוגע במצב ההורים כפי שהוא נכון להיום. ההורים אינם יכולים לשוב למעגל העבודה בהיקף של כ-11 שעות שבועיות. אנו קוראים לממשלת ישראל לקחת אחריות על ילדי הגנים, הצוותים ומשק העבודה, ודורשים חזרה ל-5 ימים מלאים כולל צהרונים".

עוד הבהירו: "הצוותים עובדים במהלך כל השבוע עם כלל ילדי הגן, לרבות הגננות המשלימות והמחליפות". בוועד הגנים טענו כי מודל ללא רוטציה מייצר אפליה בין הורים לילדים: "חלק מקבלים יומיים עבודה וחלק שלושה ימים".

מאות אלפי ילדים יישארו בבית?

הארגונים שמפעילים את מעונות היום, כגון ויצ"ו ונעמת, פועלים לפי המתווה של משרד הרווחה, שלפיו כ-40% יישארו בבית – מדובר ב-52 אלף פעוטות. הילדים שייכנסו למסגרות בשלב הראשון יהיו המשפחות הנזקקות ביותר, לאחר מכן ילדים למשפחות חד הוריות ולאחר מכן ילדים להורים עובדים.

בנוגע לגנים פרטיים, יש אישור למתווה מצד משרד הבריאות אך לא מצד משרד האוצר, הם זקוקים למענקים עבור התקופה שלא עבדו ולרשת ביטחון. מפעילי הגנים הפרטיים מאיימים לא לפתוח את הלימודים ביום ראשון ולא לקבל את הילדים: מדובר במסגרות של כ-350 אלף ילדים.

קרן שניידר, הגננת והבעלים של "גן פשושים" באשקלון, סיפרה בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" על הקשיים: "אנחנו ממשיכים לשלם הוצאות רבות, יש הרבה הורים שחוששים להחזיר את הילדים לגן וזה אומר פגיעה כלכלית נוספת. אנחנו צריכים שמישהו יבוא ויפצה אותנו על חודשיים שהגנים סגורים". עוד הביעה חשש מהמגע הקרוב עם הילדים בגן: "אנחנו מאכילות, משכיבות, מחליפות טיטולים. לא קיבלתי מתווה, אנחנו מרגישים שקופים ומחכים להנחיות".

לפי המתווה שמסדיר את הפעילות לא צריך לשמור על מרחק של שני מטרים, לא צריך מסכות אך צריך לרחוץ ידיים בתדירות רבה. עוד מורה המתווה על החלפת טיטולים עם כפפות והנחיות לחיטוי הגן, ומפעילי הגנים מוגבלים ב-17 ילדים בכל קבוצה.