קשה שלא להתרגש מהסיפור של נועם יומטוביאן. הוא בן 25 שמתגורר בירושלים, מתמודד עם תסמונת דאון – אך לא מוותר על חיים רגילים. בכל יום הוא קם בשש בבוקר, מגיע לגן השילוב של מיכל בבניין "שלוה" – ארגון שירות ותמיכה לאנשים עם מוגבלויות בירושלים – ומתחיל את עבודתו כחלק בלתי נפרד מהצוות החינוכי בגן. "הילדים האלה הם החיים שלי", הוא אומר בהתרגשות. "זה הבית השני שלי, אפילו הייתי ישן פה אם הייתי יכול".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המשימות הראשונות שלו כוללות את סידור הספרים, השקיית הצמחים, סידור המחסן והכנת הגן ליום פעילות חדש. יחד עם הגננות הוא מצייר ומשחק עם הילדים, מלמד אותם להנביט זרעים ומעביר להם את החימום בתחילת כל שיעור ספורט.

נועם יומטוביאן - עובד בצוות החינוכי של שלווה‎
"הם החיים שלי". נועם וילדי הגן

"אני כאן כדי לעזור לילדים", מספר נועם. "בהתחלה כשבאתי לפה התחבאתי. לא הבנתי את התפקיד שלי ומה אני צריך לעשות. עברתי מסע ודרך ממש לא קלה, אבל זה השתפר. היום אני מרגיש יותר מחויב, יותר שייך. זה המקום שלי".

מילדות חונך נועם במסגרות משולבות וגם שירת שלוש שנים בצה"ל כחלק מפרויקט "גדולים במדים". בצבא הוא היה אפסנאי ומיד לאחר שסיים את שירותו הגיע למרכזי התעסוקה של ארגון "שלוה", שמאפשר לבעלי מוגבלויות בגילאי 21 ומעלה להשתלב בעולם העבודה. בשטח המתחם מצויים בית קפה חברתי, סדנת קרמיקה, סדנת מוזיקה ממנה "נולדה" להקת "שלוה" וכמובן הגן שבו עובד נועם – שמשלב ילדים עם מוגבלויות ועובדים עם מוגבלויות בגן "רגיל".

נועם יומטוביאן - עובד בצוות החינוכי של שלווה‎
לא נותן למוגבלות לנצח. נועם יומטוביאן
נועם יומטוביאן - עובד בצוות החינוכי של שלווה‎
"זה הבית השני שלי". נועם וילדי הגן

"שלוה" הוא מרכז לאומי לטיפול באנשים עם מוגבלויות ששוכן בירושלים, סמוך למרכז הרפואי שערי צדק, ונותן מענה לכ-2,000 ילדים עם מוגבלויות ולהוריהם במסגרות ובתוכניות רבות ומגוונות.  המרכז הוקם על ידי קלמן סמואלס ב-1990 לאחר שבנו הפך לנכה, עיוור וחירש בעקבות חיסון פגום שקיבל כשהיה בן 11 חודשים. הוא ואשתו הקימו את המוסד מתוך אמונה שהאחריות על הילדים הללו לא יכולה להיות מוטלת על ההורים בלבד.

"שילוב של אדם עם מוגבלות בתוך גן ילדים שבעצמו מכיל ומשלב ילדים עם מוגבלויות יוצר מעגלים סביב סביב", הסבירה ליאת רהט, מנהלת מערך החינוך של "שלוה". "לא רק שילדי הגן נהנים מאדם מקסים כמו נועם שמפעיל אותם, מלמד אותם, משתלב ועוזר להם להיות סבלניים יותר ולקבל ממנו, אלא גם הוא מקבל מהם. זה עוזר למעגלים נוספים – כמו ההורים, המשפחה והחברים – להפוך למכילים יותר, קשובים יותר וסבלניים יותר. כך למעשה אנחנו כחברה הופכים לכאלה".

לדבריה, "המודל של גן משלב שמכיל גם ילדים עם מוגבלויות וגם צוות עובדים עם מוגבלויות שעובדים בעבודה 'רגילה' וטובים בה, נותן תקווה לחברה מכילה שבה מסתכלים פחות על מי עם מוגבלות ומי בלי. זהו בעצם חזון השילוב המושלם".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il.