N12
פרסומת

הלחץ על טהראן והמסר לוושינגטון: לקראת קריסת המו"מ - התרחיש אליו דוחפים בישראל

נתניהו כינס את הקבינט וראשי הקואליציה לבחינת צעדים במקרה של קריסת השיחות בין ארה"ב לאיראן • בישראל מפעילים לחץ על וושינגטון שלא להקל בצעדים הקיימים, מחשש לפגיעה במנוף מול טהראן • ההערכה היא כי לחץ מתמשך עשוי להשפיע על קבלת ההחלטות באיראן או להעמיק מתחים פנימיים • במקביל, נבחנות גם אפשרויות הסלמה אם לא יחול שינוי בעמדת איראן

ירון אברהם
פורסם:
דונלד טראמפ ובנימין נתניהו
דונלד טראמפ ובנימין נתניהו | צילום: מארק ישראל סלם, רויטרס, פלאש 90
הקישור הועתק

על רקע היערכות בישראל לקריסה אפשרית של המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש (ראשון) את ראשי הקואליציה ובהמשך גם את הקבינט המצומצם. מטרת הדיונים - לבחון שורה של תרחישים במקרה שהמו"מ יקרוס. בישראל דוחפים בשלב זה להמשך המצור על מצרי הורמוז.

קו המצור של ארצות הברית - כפי שהציג אותה דן קיין
קו המצור של ארצות הברית | צילום: department of war

בין מצור ללחימה

בימים האחרונים העבירה ישראל מסר ברור לארה"ב: לא להקל, ולו במעט את המצור. בירושלים חוששים כי הנשיא דונלד טראמפ יבחר בצעדים שיאפשרו הקלה חלקית, במטרה לקדם את חידוש השיחות. גורמים בישראל מזהירים כי מהלך כזה לא יביא להתגמשות איראנית - וכי בטהראן צפויים להישאר בעמדותיהם גם בהמשך המשא ומתן.

לפי ההערכה בישראל, המשך המצור צפוי להפעיל לחץ הדרגתי על המשטר בטהראן - לפגוע בהכנסותיו, להעמיק מתחים פנימיים ולהציב אותו בפני שתי אפשרויות: התגמשות בעמדותיו, או המשך שחיקה בערעור יציבותו.

הדחיות של טראמפ
הדחיות של טראמפ במו"מ | צילום: N12
פרסומת
תקיפת מכלי נפט בטהראן, איראן
אחת ההצעות הישראליות - תקיפת מכלי נפט בטהראן | צילום: Sasan / Middle East Images / AFP via Getty Images, Getty Images

סוגיית החזרה ללחימה נותרת על הפרק. לפי בכירים, אם איראן לא תתגמש גם לאחר מצור ממושך - ארה"ב עשויה לבחור במהלך צבאי. בישראל מציבים בהקשר זה אופציה של פגיעה רחבה במטרות אנרגטיות של המשטר. ההערכה היא כי בתרחיש כזה, חזרה ללחימה תהיה בלתי נמנעת.

המתיחות במצר הורמוז

בצבא ארה"ב גיבשו לאחרונה תוכניות מבצעיות לפגיעה ביכולות הצבאיות של איראן במרחב מצר הורמוז, כך דווח ב-CNN. לפי הדיווח, התוכניות מיועדות להפעלה במקרה של קריסת הפסקת האש בין הצדדים. בין היעדים שנבחנים: "מטרות דינמיות" בלב ים - ובהן סירות תקיפה מהירות, כלי שיט להנחת מוקשים ואמצעים נוספים שמאפשרים לאיראן לאיים על נתיב השיט הבין-לאומי במצר.

לפני כשבוע הודיעה איראן על סגירה מחודשת של מצר הורמוז, פחות מיממה לאחר שהכריזה על פתיחתו בעקבות הפסקת האש בלבנון. בטהראן טענו כי המצר יישאר סגור עד לסיום המלחמה, בעוד נשיא ארה"ב טראמפ האשים כי האיראנים "מנסים להתחכם".