N12
פרסומת

בקבינט חוששים משלילת חופש הפעולה של צה"ל, ומעריכים - המו"מ עם ביירות לא יצלח במישור המעשי

ירון אברהם
חדשות סוף השבוע
פורסם:
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • ישראל ממתנת את קצב האש בלבנון לקראת פתיחת המשא ומתן ביום שלישי.
  • המיתון מגיע בעקבות בקשה של הנשיא טראמפ מראש הממשלה נתניהו.
  • צה"ל נמנע מתקיפות במעוז חיזבאללה בדאחיה בביירות בימים האחרונים.
  • תקיפות בבירה ביירות דורשות כעת אישור חריג של הדרג המדיני.
  • שרים בקבינט חוששים משלילת חופש הפעולה של צה"ל בלבנון.
  • לפי הערכות שרים בקבינט, המו"מ בין ישראל ללבנון לא יצלח במישור המעשי.

לקראת פתיחת המשא ומתן בין ישראל ללבנון ביום שלישי הקרוב במחלקת המדינה בוושינגטון, ישראל ממתנת באופן משמעותי את קצב האש בלבנון בעקבות בקשתו של נשיא ארצות הברית טראמפ מראש הממשלה בנימין נתניהו.

טראמפ, נתניהו
טראמפ ונתניהו, ארכיון | צילום: AP

הלחץ האמריקני והשפעתו בשטח

  • הנשיא טראמפ לחץ על ראש הממשלה נתניהו בשיחת טלפון למתן את תקיפות צה"ל בדרום לבנון.
    בעקבות הבקשה, ישראל מיתנה משמעותית את קצב האש ולא תקפה במעוז חיזבאללה בדאחיה בימים האחרונים.
  • תקיפה בביירות שתוכננה ואף פורסמה לה אזהרת פינוי על ידי צה"ל נגנזה בשל שיקולים מדיניים והלחץ האמריקני.
תקיפת צה"ל בדאחיה
תקיפה בדאחיה, ארכיון | צילום: AP
  • תקיפות בבירת לבנון, ביירות, נדרשות כעת לעבור אישור של הדרג המדיני באופן חריג בשל הרגישות.
  • למרות ההתאמות בפעילות, צה"ל אישר תוכניות תקיפה לימים הקרובים ואין בשלב זה הפסקת אש רשמית עם לבנון.
  • המסר האמריקני לישראל על רקע הבקשה למתן את התקיפות בלבנון: "תמצאו את הדרך".
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב טראמפ, ארכיון | צילום: AP

החשש בקבינט

  • שרים בקבינט הביעו חשש משלילת חופש הפעולה של צה"ל בלבנון בעקבות דרישה של ארה"ב ועל רקע המו"מ עם לבנון.
  • לפי הערכות שרים בקבינט, המשא ומתן בין ישראל ללבנון לא יצלח במישור המעשי, גם אם איכשהו ייוולד ממנו במרוצת הדרך הסכם - זאת משום שממשלת לבנון אינה מסוגלת לפעול לפירוק חיזבאללה מנשקו.
  • בדרג המדיני קיים חשש כי הסבב יסתיים ללא שינוי אסטרטגי אמיתי, וכי יעד פירוק חיזבאללה כתוכנית ארוכת טווח יילקח מידי ישראל בשל ההסכמות שיווצרו במרוצת הדרך עם לבנון.
  • כאמור, השרים מתריעים כי המציאות בצפון עלולה להישאר ללא שינוי מהותי, גם אם תרחיש הפלישה של חיזבאללה לצפון יצומצם בשל נוכחות החיילים בשטח.