N12
פרסומת

תיק הראיות שהציגה ישראל לארה"ב: כך איראן עוזרת לחיזבאללה להשתקם

נתניהו הציג לנשיא טראמפ ראיות המעידות על הסיוע האיראני לארגון הטרור בלבנון • ההבנה בישראל: יש לקשור בין הזירות, גם בהיבט הדיפלומטי • גורמי ביטחון לחדשות 12: "האיראנים הם מנוע השיקום של חיזבאללה"

ירון אברהם
המהדורה המרכזית
פורסם:
עלי ח'אמינאי, נעים קאסם
עלי ח'אמינאי, נעים קאסם
הקישור הועתק

בעוד כל העיניים נשואות לאיראן בשל ההפגנות שמתרחבות הערב (חמישי), בישראל העבירו לארה"ב מידע על המאמץ שעושים בטהראן, גם בימים אלו לשקם את חיזבאללה בלבנון. ההבנה בישראל היא שצריך לקשור בין הזירות גם בהיבט הדיפלומטי והמדיני.

אחד הדברים שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא דונלד טראמפ בפגישה במאר-א-לאגו זה הקשר בין איראן לחיזבאללה. גורמי ביטחון אמרו לחדשות 12 כי "האיראנים הם מנוע השיקום של חיזבאללה, גם בכסף, גם בידע וניסיון בלתי פוסק לבנות מחדש את השכבה הצבאית של הארגון".

באותו תיק ראייתי שישראל הציגה לארה"ב בשבועות האחרונים, בין השאר בפגישה בין נתניהו לטראמפ, מופיעים כמה מרכיבים.

גורמי ביטחון
גורמי ביטחון

כך עוזרת איראן לחיזבאללה להשתקם

  • חידוש היכולות הצבאיות והשלמת מלאים שנפגעו תוך שימוש בנתיבי הברחה דרך סוריה.
  • פעילי משמרות המהפכה וכוח קודס שמשקמים מערכי פיקוד, לוגיסטיקה ומודיעין.
  • הזרמת כספים ישירה ועקיפה - דרך טורקיה ומדינות נוספות.
  • שיקום תשתיות ותחזוקת המנגנונים של ארגון הטרור.

המטרה הישראלית היא להרוויח שני הישגים במהלך אחד - לגיטימציה, הבנה ותיאום בין ארה"ב לישראל בנוגע לחיזבאללה, ויחד עם זאת נדבך בהבנות לגבי ההפרות המתמשכות של איראן.

כך עוזרת איראן לארגון הטרור חיזבאללה להשתקם
כך עוזרת איראן לארגון הטרור חיזבאללה להשתקם

ההודעה של ממשלת לבנון, והספק בישראל

במקביל, צה"ל תקף הערב מחבל חיזבאללה במרחב זיתא שבדרום לבנון. התקיפה בוצעה שעות אחרי הודעת צבא לבנון לפיה הוא "השלים את המשימה" לפירוז דרום לבנון מנשק

חיזבאללה הגיב על טענות ממשלת לבנון. "האויב הציוני ממשיך להפר את ריבונות לבנון ומאיים על ביטחונה ויציבותה באמצעות הרג, תקיפות, הרס, כיבוש שטחים, החזקת שבויים ומניעת אזרחים לשוב לאדמתם ולבנות את בתיהם", מסרו בארגון הטרור.

פרסומת

הם טענו: "על ממשלת לבנון למצות את כל יכולותיה ולהפעיל לחצים כדי לחייב את האויב למלא את מחויבויותיו, החל מהפסקת התקיפות, נסיגה מלאה וללא תנאים, ולהיזהר מוויתורים שיכולים לעודד את האויב להמשיך בסחטנות".

חיזבאללה, לבנון
צילום: רויטרס, רויטרס

למרות הודעת ממשלת לבנון, בישראל הטילו ספק. ראש הממשלה בנימין נתניהו אומנם פרגן ללבנון "על המאמצים", אך דחה את ההצהרה. גורמים בצה"ל השמיעו בשיחה עם N12 טון חריף הרבה יותר: "ההצהרה הלבנונית - ניתוק מהמציאות".

בהודעה שפרסם באנגלית נתניהו הודה ללבנון על המאמצים בנושא, אך הבהיר: הסכנה עדיין כאן. "המאמצים שנעשו על ידי ממשלת לבנון וכוחות הביטחון הלבנוניים הם התחלה מעודדת, אבל רחוקים מלהספיק, כפי שמעידים מאמצי חיזבאללה לחמש מחדש ולבנות מחדש את תשתית הטרור שלו בתמיכה איראנית", כתב נתניהו.

נתניהו התעקש כי המטרה הישראלית נותרה פירוז מוחלט של דרום לבנון: "הסכם הפסקת האש שגובש על ידי ארצות הברית בין ישראל ללבנון קובע בבירור כי יש לפרק את חיזבאללה מנשקו לחלוטין. זה הכרחי לביטחון ישראל ועתידה של לבנון".