גורם בבית המלוכה הסעודי ל-N12 אחרי אמירתו של סמוטריץ': לא רואים בו כמי שמתייחסים ברצינות לדבריו
אחרי שסמוטריץ' אמר על סעודיה שאם זו מתנה את הנורמליזציה עם ישראל במדינה פלסטינית אז "שימשיכו לרכוב על גמלים במדבר", גורם בבית המלוכה מגיב לדבריו • בשיחה עם N12 אמר הגורם: "לא אכפת לנו מהשטויות של בן גביר וסמוטריץ' - לא תהיה נורמליזציה עם ממשלת ימין קיצונית" • אחרי הסערה שר האוצר פרסם התנצלות על "אמירה לא מוצלחת שגרמה לעלבון"


הסערה וההתנצלות: שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר היום (חמישי) בוועידת מכון צמת ומקור ראשון שאם סעודיה מתנה את הנורמליזציה עם ישראל במדינה פלסטינית אז "שימשיכו לרכוב על גמלים במדבר". דבריו עוררו סערה וגררו ביקורת נרחבת במערכת הפוליטית, שעות לאחר מכן הוא כבר התנצל על "אמירה לא מוצלחת". גורם בבית המלוכה הסעודי אמר ל-N12: "לא אכפת לנו מהשטויות של סמוטריץ' ובן גביר - נורמליזציה לא תתרחש בתקופה של ממשלה ימנית קיצונית".
"הריבונות היא נקודת המבחן", אמר שר האוצר בוועידה. "אם סעודיה אומרת לנו נורמליזציה בתמורה למדינה פלסטינית, חברים לא תודה, תמשיכו לרכוב על גמלים במדבר בסעודיה, אנחנו נמשיך להתפתח עם כלכלה וחברה ומדינה, ועם כל הדברים הגדולים שאנחנו יודעים לעשות. מדינת ישראל היא מדינת ישראל בכל גבולותיה - והיא לא תקים לעולם מדינה פלסטינית".
גם הפרשן הסעודי הבכיר עבד אל-עזיז אל-ח'מיס שהתארח בכנסת בחודש יולי, התייחס לדבריו של סמוטריץ' בשיחה עם N12: "זו לא הפעם הראשונה שאנחנו שומעים את זה. אז כן, אנחנו בדואים. יש לנו גמלים, כבשים, חלב, אוהל ומדבר. אבל שיראה את ריאד, את הערים שלנו - וישווה למקום שבו הוא חי עכשיו".
עוד אמר הפרשן: "אמנם יש לנו מדבר וגמלים, אבל אנחנו עובדים קשה כדי להפוך לאחת האומות הבטוחות והיפות. ועשינו את זה. עכשיו יש לנו כלכלה טובה, יש לנו אורח חיים טוב, ואני חושב שהערים שלנו טובות יותר מאלו שאחרים חיים בהן".
דבריו של סמוטריץ' כאמור הביאו לגינויים משורות האופוזיציה ואפילו מחבריו לממשלה. ראש האופוזיציה לפיד כתב ברשת X בערבית: "לידידינו בסעודיה ובמזרח התיכון - סמוטריץ' לא מייצג את ישראל". גם יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן הגיב: "במקום נורמליזציה עם סעודיה, קואליציית נתניהו וסמוטריץ' בוחרת בחמאס ובקטאר בעזה. החרם על הסעודים הוא פרס לחמאס ויסייע לו לשמר את שלטונו ברצועה". גם חברו לממשלה, שר התפוצות עמיחי שיקלי, גינה את דבריו וצייץ: מתנגד לאמירותיו - נשמח למרוץ גמלים בנגב יחד עם הקהילה הבדואית.
אחרי הסערה חבר הקבינט פרסם סרטון התנצלות על דבריו: "האמירה שלי על סעודיה היתה בהחלט לא מוצלחת ואני מיצר על העלבון שהיא גרמה". הוא בחר לציין שהוא "מצפה מהסעודים לא לפגוע בנו ולא להתכחש למורשת, למסורת ולזכויות של העם היהודי לחבלי מולדתו ההיסטוריים ביהודה ושומרון ולכונן איתנו שלום אמת".
"לא רואים בהם אנשים שמתייחסים ברצינות לדבריהם"
גורם בבית המלוכה הסעודי התייחס לאמירתו של סמוטריץ' ולהתנצלות שבאה בעקבותיה ואמר ל-N12: "לא אכפת לנו מהשטויות של סמוטריץ' ובן גביר, אנחנו לא רואים בהם אנשים שמתייחסים ברצינות לדבריהם". הוא הדגיש: "אכפת לנו מעובדות, לא מהצהרות", והבהיר ש"נורמליזציה לא תתרחש בתקופה של ממשלה ימנית קיצונית שלא מכירה בזכויות העם הפלסטיני".

הגורם חזר על העמדה הסעודית, לפחות זו שבית המלוכה מהדהד בתקשורת בשנים האחרונות, שלפיה רק "כשתוקם ממשלה שתאמין בשלום בר קיימא ואמיתי, בפתרון שתי המדינות ובזכויות העם הפלסטיני - יהיו נורמליזציה ושלום אמיתי באזור".
"אנחנו מצפים מסמוטריץ' ובן גביר לדברים גרועים יותר מאשר הצהרות כאלה", אמר ל-N12 והדגיש: "למעשה, אנחנו לא מתייחסים להצהרותיהם ברצינות כמו שאנו מתייחסים להצהרותיו של נתניהו, למרות שאנחנו חולקים עליו מבחינה פוליטית".
