עסקת המאה: ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש עם ארה"ב ל-20 שנה
הסיוע האמריקני לישראל עומד על 4 מיליארד דולר בשנה - סכום אותו נתניהו צפוי לבקש פעם נוספת מהבית הלבן • בעקבות השנתיים האחרונות והביקורת על הסיוע, ישנן מורכבויות שעדיין לא התמודדו איתן בהעברת סכום הסיוע העצום • בישראל הציעו מספר סעיפים שיאפשרו את התמיכה האמריקנית - ברוח ממשל טראמפ


ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש עם ארצות הברית לפרק זמן של 20 שנה - כפול מההסכמים הקודמים - ולהכניס בו סעיפים ברוח "America First". זאת כדי לזכות בתמיכת ממשל טראמפ, כגון צמצום של הסיוע האמריקני הישיר והפיכה חלק ממנו להשקעה במחקר ופיתוח ביטחוני ישראלי-אמריקני, כך אמרו בכירים ישראלים ואמריקנים.
למה זה חשוב?
- בעוד ההסכם הקודם הבטיח לישראל סיוע ביטחוני שנתי של כמעט 4 מיליארד דולר, וישראל צפויה לבקש לפחות סכום דומה גם הפעם, אישורו של הסכם כזה יהיה כעת מורכב יותר בשל התגברות הביקורת כלפי הסיוע לישראל - גם בקרב תומכי תנועת MAGA של טראמפ.
- בישראל רוצים שההסכם יפקע ביום העצמאות המאה למדינת ישראל - נקודה סמלית שתאותת גם על הפחתת התלות הביטחונית הישראלית בארה"ב.
תמונת המצב
- מזכר ההבנות (MOU) הנוכחי שהינו ל-10 שנים, נחתם ב-2016 תחת הנשיא ברק אובמה וצפוי לפקוע בשנת 2028. ישראל מעוניינת לסיים את המו"מ על ההסכם החדש במהלך השנה הקרובה.
- המו"מ צפוי להיות מורכב הן מבחינה טכנית והן מבחינה מדינית ופוליטית, בשל התנגדות גוברת בקרב תומכי תנועת ה-MAGA של טראמפ לסיוע חוץ ובשל ביקורת דו-מפלגתית על השימוש שישראל עושה בנשק אמריקני.

במוקד החדשות
- עד כה נחתמו שלושה הסכמים ביטחוניים ארוכי טווח עם ישראל לתקופה של 10 שנים כל אחד: ב-1998 (21.3 מיליארד דולר), ב-2008 (32 מיליארד דולר) וב-2016 (38 מיליארד דולר).
- בשנת 2024, במהלך המלחמה בעזה, הקונגרס וממשל ביידן אישרו חבילת חירום לסיוע ביטחוני לישראל בסך של מיליארדי דולרים נוספים - בנוסף להסכם הקיים.
- בכירים ישראלים מקווים שההסכם הבא יכלול אף יותר סיוע שנתי, אך חוששים שהמו"מ יהיה קשה יותר לאחר הקיצוצים הנרחבים של ממשל טראמפ בסיוע החוץ.
תזכורת: הנשיא טראמפ התייחס לסיוע הצבאי האמריקני לישראל בפגישה עם ראש הממשלה נתניהו באפריל האחרון ואמר: "אנחנו נותנים לישראל 4 מיליארד דולר בשנה. זה הרבה. מזל טוב אגב - זה די טוב, אבל אנחנו נותים לישראל מיליארדי דולרים בשנה, מיליארדים", הדגיש הנשיא האמריקני.
“…We give Israel $4 Billion dollars a year. Thats a lot.” -Trump pic.twitter.com/2ESGdf2QB9
— 39 Constitutionalist (@60took66) April 8, 2025
מאחורי הקלעים
- המו"מ על מזכר ההבנות הביטחוני החדש התעכב במשך תקופה ארוכה בשל המלחמה בעזה, אך דיונים ראשוניים החלו בשבועות האחרונים, כך אמרו שני בכירים ישראלים ובכיר אמריקני אחד.
במהלך הדיונים, הצד הישראלי העלה שתי הצעות לשינויים במתכונת ההסכם החדש:
- להאריך את תקופת ההסכם מ-10 ל-20 שנה - מה שייתן לו היקף רחב יותר ויחול עד יום השנה ה-100 לעצמאות ישראל ב-2048.
- להסיט חלק מכספי הסיוע האמריקנים מסיוע צבאי ישיר לצה״ל למימון מחקר ופיתוח משותף ישראלי-אמריקני. לדברי בכיר ישראלי, תחומי שיתוף הפעולה הללו כוללים טכנולוגיות ביטחוניות, בינה מלאכותית לצרכים צבאיים, ופרויקטים כמו כיפת הזהב - פרויקט הדגל של ממשל טראמפ להגנה מטילים.
בין השורות
- המתווה הזה נועד להתאים לאידיאולוגיית "America First" של ממשל טראמפ, מאחר שהוא עשוי לשרת גם את הצבא האמריקני ולא רק את ישראל.
- "זו חשיבה מחוץ לקופסה. אנחנו רוצים לשנות את הדרך שבה ניהלנו את ההסכמים הקודמים ולשים דגש חזק יותר על שיתוף פעולה בין ישראל לארה"ב. האמריקנים אוהבים את הרעיון הזה", אמר בכיר ישראלי.
בבית הלבן סירבו להגיב לידיעה.