סגן נשיא ארה"ב בהצהרה: "ממוקדים בהחזרת החטופים, אבל זה לא יקרה בין לילה"
ואנס קיים הצהרה יחד השליחים וויטקוף וקושנר במפקדה האמריקנית שהוקמה בקריית גת • "חלק מהחטופים החללים קבורים מתחת להריסות, זה עלול לקחת זמן", הוא הסביר על מאמצי ההשבה • על הכוח הבין-לאומי שיוצב בעזה: "נצטרך הסכמה, לא נכפה שום דבר על ישראל" • קושנר תיאר: "אנחנו רוצים לעבור לשלב הבא של העסקה: הסיוע - ויש לנו תיאום מצוין עם ישראל"
סגן נשיא ארה"ב ג'יי-די ואנס, השליח סטיב וויטקוף ומקורבו של טראמפ ג'ארד קושנר קיימו היום (שלישי) הצהרה מיוחדת מהמפקדה האמריקנית שהוקמה בקריית גת. הם השיקו את הפעילות במקום - במסגרתה חיילים אמריקנים יעקבו אחר הנעשה ברצועת עזה ויפקחו על יישום ההסכם.
"זו סיטואציה קשה", אמר ואנס על המצב ברצועה. "יש כאן שני עמים, יש כאן את חמאס ואת צה"ל ויש בתווך אוכלוסיה אזרחית חפה מפשע בעזה. יש במפקדת צוותים אמריקנים וישראלים שמנסים לעבוד יד ביד כדי לשקם את עזה. אנחנו מדברים על שלום ארוך טווח".
ואנס נשאל על הכוח הבין-לאומי שיוצב בעזה והשיב: "החיילים שיהיו על הקרקע - זה משהו שהישראלים יצטרכו להסכים לכך. ראש הממשלה מעורב בזה, כולם צריכים להסכים. אנו לא נכפה שום דבר על חברינו בישראל, מבחינת חיילים על הקרקע".

ואנס טען שגם טורקיה תוכל למלא תפקיד באותו כוח, למרות ההתנגדויות. "כל מי שהיה מעורב כאן, כל אחד, יכול להצביע על דגל זה או אחר ולהגיד 'אנחנו שונאים את האנשים האלה'. תהיה התקדמות רק אם נעשה מה שהנשיא טראמפ ביקש".
על החטופים אמר ואנס: "כולם ממוקדים בהחזרתם לקבורה בישראל. זה קשה, זה לא יקרה בין לילה, חלקם קבורים מתחת לאלפי קילו של הריסות. זה לא אומר שאנחנו לא חושבים שאנחנו נצליח, זה רק אומר שצריך סבלנות. זה ייקח קצת זמן".
הוא הוסיף: "התנאים של התוכנית של הנשיא טראמפ מאוד ברורים, חמאס חייב להתפרק מנשקו. היה אסור להם לפגוע בפלסטינים אחרים. זה ייקח זמן, אנחנו נצטרך לבנות את המנגנון, אבל ברגע זה אני בטוח שנהיה במקום שהשלום הזה יהיה בר-קיימא. אם חמאס לא ישתף פעולה, כפי שאמר נשיא ארה"ב, הוא יימחק".


השליח האמריקני על הפגישה עם החטופים: "הם אנשים חזקים"
וויטקוף סיפר בהצהרה: "החתימה על ההסכם הזה הייתה אתגר, אבל היישום זה החלק החשוב ביותר. אני חושב שאנחנו התקדמנו יותר ממה שחשבנו שנהיה בזמן הזה. אני לא יכול לומר איזו זכות זאת לעבוד עם הצוות, עם ג'ארד, עם הנשיא, עם סגן הנשיא והאדמירל קופר".
"אנחנו לומדים כל כך הרבה כאן", הוסיף, "מרכז התיאום הזה שהקמנו כאן ישמש גם במלחמות אחרות, אחרי שאנחנו נבין את כל המורכבויות ואיך להגיע ממלחמה לשלום".
מוקדם יותר היום, השליחים האמריקנים, וויטקוף וקושנר, נפגשו עם כמה שורדי שבי ששוחרו בעסקה האחרונה: עמרי מירן, גלי ברמן, זיו ברמן, יוסף חיים אוחנה, מתן אנגרסט, בר קופרשטיין, שגב כלפון, נמרוד כהן ואיתן הורן.
במהלך ההצהרה וויטקוף סיפר: "נפגשנו עם עשרה חטופים ועם המשפחות שלהם, זה היה מאוד מאוד מרגש. אני הרגשתי מבורך שזכיתי להיות בחדר הזה. אני ראיתי אנשים חזקים שיצאו מתנאים קשים ביותר. והמשפחות התאחדו והם מאוד אסירי תודה".


קושנר תיאר בהצהרה: "מה שאנחנו רואים היום זה פתיחת מרכז התיאום. תמיד ידענו שהעסקה שאנו עובדים עליה תהיה בעלת שני שלבים: הראשון, להוציא את החטופים ואנחנו מתקדמים לגבי החללים שעדיין שם. אנו רוצים לעבור לשלב השני - הסיוע ההומניטרי".
"בנוגע לסיוע יש תיאום מצוין עם ישראל", הסביר קושנר. "הצלחנו לדאוג לחששות ולהעביר את הסיוע לאנשים בעזה, ושלא יגיע לידיים הלא נכונות. אבל מרכז התיאום הזה הוא סטארט אפ מצוין וקשה להאמין שמדובר רק בשבוע אחד".
הוא חתם: "אני מאמין שתוצאה טובה היא אפשרית".
ביקור ראש המודיעין המצרי
בשעות הבוקר נחת בישראל גם חסן רשאד, ראש המודיעין המצרי. בלשכת ראש הממשלה מסרו: "ראש הממשלה בנימין נתניהו וצוותו המקצועי נפגשו עם ראש המודיעין המצרי בלשכת ראש הממשלה בירושלים. בפגישה שוחחו על קידום מתווה הנשיא טראמפ, יחסי ישראל-מצרים וחיזוק השלום בין המדינות, וכן בסוגיות אזוריות נוספות".
העובדה שנמצאים בישראל ביחד דמויות מפתח גם מארה"ב וגם ממצרים, ושורת הפגישות עם הבכירים בישראל, מעידה על המאמץ של המתווכות לוודא שחרף ההפרות שהתרחשו בתחילת השבוע, עם חילופי האש שבמסגרתם נפלו 2 לוחמי הנח"ל, ההסכם יימשך - והצדדים ימשיכו לשלב ב'.