N12
פרסומת

דיווח: הסיבה להאטת השיחות מול חמאס - המינוי של השר דרמר

מקורות שבקיאים במו"מ לשחרור החטופים שוחחו עם CNN וטענו כי העמדתו של השר דרמר בראש צוות המו"מ הובילה ל"הבדל גדול במומנטום ולפוליטיזציה" • פקיד ישראלי דחה את הטענות: "את המו"מ יש לשפוט לפי התוצאות" • מטה משפחות החטופים על הדיווח לפיו מינוי דרמר פגע בשיחות המו"מ: "מלאי דאגה, שיביא עסקה או שיתפטר" • זו ההצעה המצרית שנידונה בישראל

N12
פורסם: | עודכן:
רון דרמר
רון דרמר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הקישור הועתק

גורמים שמעורבים במו"מ לשחרור חטופים אמרו כי השינוי שישראל ביצעה בפברואר שנוגע לזהות הגורמים שמנהלים את השיחות, גרם להאטה בקצב שלהן, כך דווח היום (שישי) ב-CNN. אחרי מתקפת הפתע ב-7 באוקטובר, מי שניהל את השיחות היו גורמי ביטחון ומודיעין. עם זאת, לפני כחודשיים הוחלט להעביר את הסמכות לניהול השיחות לידי השר רון דרמר, שמקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. לפי הדיווח, המהלך הוביל לפגיעה ביעילות השיחות.

מקור שמעורב במו"מ מסר שאחרי מינוי דרמר נרשם "הבדל גדול במומנטום", ביחס לקודמיו שהובילו את השיחות - ראשי המוסד והשב"כ, דדי ברנע ורונן בר. "היה שינוי של ממש בסדר העדיפויות של הישראלים", אמר הגורם. "נראה שהשיחות סבלו מפוליטיזציה, ודרמר מדבר פחות עם מתווכים ממצרים וקטאר, ששומרים על קשרים ישירים עם חמאס".

פגישת דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בבית הלבן
פגישת דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בבית הלבן | צילום: AP

גורם המעורה בפרטים שוחח עם CNN וטען שההחלטה להחליף גורמי ביטחון לטובת דרמר נועדה להעניק לנתניהו שליטה רבה יותר על תהליך המו"מ. גורם אמריקני שמייצג משפחות חטופים סיפר: "השיקולים הפוליטיים של הצוות הישראלי בראשות דרמר אינם משפיעים לטובה".

מנגד, פקיד ישראלי דחה את הביקורת על דרמר. "יש לשפוט את המשא ומתן לפי התוצאות, ולא לפי ההליך", הסביר. "כדי להגיע לעסקה אתה צריך מישהו שבאמת מייצג את רצון הממשלה, שיכול לאשר את ההסכם".

מטה משפחות החטופים הגיב לדיווח ב-CNN על פיו מינויו של השר דרמר לראש צוות המו"מ מעכב את התקדמות השיחות: "מלאי דאגה לנוכח הדיווח שמצטרף לעוד ידיעות מהחודשיים החולפים, באשר לאופן התנהלות המו"מ ותקיעותו. הפרסום מאשש את שטענו - בעוד שהובטח לנו שמינויו של דרמר יביא לפריצת דרך, בפועל נראה שקורה אחרת".

פרסומת

המטה חתם את הודעתו בפנייה לראש צוות המו"מ: "אם אינך מצליח להביא להסכם מלא שיסיים את המלחמה וישיב את כלל החטופים והחטופות בפעימה אחת - פנה את מקומך".

אתמול קיים ראש הממשלה נתניהו התייעצות יחד עם ראשי מערכת הביטחון, בנוגע למגעים לעסקת החטופים. בצל ניסיון ההדחה: גם ראש השב"כ רונן בר השתתף בהערכת המצב.

רון דרמר
רון דרמר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במהלך הדיון אצל נתניהו נידונה ההצעה המצרית, שכוללת שחרור של 8 חטופים תמורת 50 ימי הפסקת אש ותחילת דיון על שלב ב' של העסקה. באותו השלב הצדדים אמורים לדון על התנאים לסיום המלחמה. בכירים ישראלים מסרו: הסיכוי לעסקה גדול יותר מאשר היה בשבועות האחרונים.

נשיא ארה"ב טראמפ התייחס גם הוא למצב החטופים. אמש הוא אמר כי ארה"ב "מתמודדת" עם ישראל ועם חמאס, ועל ארגון הטרור אמר: "זו קבוצה של אנשים רשעים". עם זאת, טראמפ לא סיפק פרטים נוספים על תוכן המשא ומתן. בנוסף, נשיא ארה"ב לא נשאל באופן ישיר על החטופים, והוא נידב את המידע על המו"מ במהלך שיחה עם כתבים. "אנשים שחזרו מהשבי יהיו מצולקים לכל החיים. אנחנו קרובים להחזרתם של החטופים".

פרסומת

על רקע הדיווח ב-CNN, לאחר מינוי דרמר למנהל השיחות טענו משפחות חטופים כי השר סירב להיפגש איתן, וזה בניגוד לעבר, אז הייתה למשפחות גישה מלאה לראשי צוות המשא ומתן, כולל ראש המוסד וניצן אלון. בנוסף פרסמנו על רקע קריסת המו"מ והחזרה ללחימה כי הופנתה ביקורת חריפה מתוך צוות המו"מ על דרמר, שטענו כי הוא "נחל כישלון".